Havai fişek eğlence değildir! İnsana ve doğaya saygı...

Yılbaşı öncesi, havai fişek kullanımının yasaklanması kampanyası başlatıldı. Sosyal medyada, #HavaiFişekYasaklansın hashtag’ı açan duyarlı insanlar, yüksek şiddette ses nedeniyle insanlarda ve hayvanlarda işitme kaybına neden olan havai fişeğin, özellikle belediyelerin kutlama yaparken kullanmaması istendi.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

MEVLÜT YÜKSEL/ÖZEL HABER

Yüzyıllar öncesinden beri başta Çin olmak üzere, dünyanın her ülkesinde eğlencelerde havai fişek kullanılıyor.

İNSANLARA DOĞAYA VE HAYVANLARA ZARARLI

Yapılan bilimsel araştırmalarda, havai fişeklerin özellikle uzun süreli ya da ani maruz kalma durumlarında kişisel huzuru bozma, stres seviyesini artırma gibi psikolojik ve bunun yanında pek çok fizyolojik etkiler barındırdığı ortaya çıktı. Havai fişeklerin ışık kısmının epilepsi gibi nörolojik hastalıklarda uyaran etkisi yaratabildiği de anlaşıldı.

ÖZELLİKLE KUŞLAR İÇİN ÖLÜMCÜL RİSK TAŞIYOR

Sosyal medyada havai fişeklerin yasaklanması kampanyasını başlatanlar, ”Havai fişek gösterileri sadece insanlar için eğlence, diğer canlılar için eziyet! Yaban hayvanları ve evcil hayvanları ölümcül şekilde korkutuyor, ölümlere neden oluyor. Kuşlar için ölümcül risk taşıyor ve arıların bile etkilenip yön duygularını kaybetmesine yol açabiliyor!” görüşünde birleşiyor.

#HAVAİ FİŞEK YASAKLANSIN KAMPANYASI BAŞLATILDI

Havai fişek zararlarının kanıtlanması ve meydana gelen çeşitli ölümlü olaylar sonrası yeniden tartışma konusu oldu. Yılbaşı öncesi havai fişek kullanımının yasaklanması kampanyası başlatıldı. Sosyal medyada #HavaiFişekYasaklansın hashtag’ı açan duyarlı insanlar, yüksek şiddette ses nedeniyle insanlarda ve hayvanlarda işitme kaybına neden olan havai fişeğin özellikle belediyelerin kutlama yaparken kullanmaması istendi. Öte yandan sosyal medyada, havavi fişeklerin yasaklanması ile ilgili başlatılan kampanyadan bazı mesajlar ise şöyle;

- Çok kısa sürede hava kirliliğini artırıp, metal partiküller ve toksik kimyasallarla çevreye zarar veriyor. #YeniYıl girerken çevreye ve bütün canlara duyarlı olup havai fişekli kutlamalara HAYIR demek en iyisi. #2024’ün Dünya’ya barış ve huzurun geldiği, bütün çocukların korunduğu, hayata ve çevreye saygı gösterildiği bir yıl olması dileğiyle

- Bir kaç ay önce oturduğum semtte havai fişek atıldı evde kedi bile nereye saklanacağnı şaşırmıştı. O sırada camı açtım keşke açmaz bakmaz olaydım. Kuşların acılı çığlıkları hala kulağımda.Yeni yıl da önce sevgi ,saygı ve merhamet diliyorum. As olan insanın görevi yaşatmak olsun.

- Bu yüzyılda eğlenmenin yolu bu olmamalı,türlü gelişmiş şeyler var(hologramlar,lazer,ışık gösterileri vs)Başka canlıya zarar vererek yapılan eğlence,kutlama olamaz.
Çok doğru bir noktaya temas ediliyor.Defalarca farkındalık için söylemek gerekiyor.

- 2024’ün Dünya’ya barış ve huzurun geldiği, bütün çocukların ve canlıların korunduğu, hayata ve çevreye saygı gösterildiği iyilik merhamet dolu bütünün hayrına sifa veren bir yıl olması dileğiyle

- Havai fişek nasil bir eğlence katıyor onu da anlamak mümkün değil. Çok değerli bir paylaşım Sn.Vekilim, doğadaki tüm canlıların yaşam haklarına duyarlılığınız için sonsuz teşekkürler.

- Bu şahane uyarı için sonsuz teşekkür.Yıllardır tekrar tekrar söylendi yazıldı.Bazı kurumlar vazgeçti ama bazı kurumlar hala kutlama diye havai fişek atıyor.Yapmasınlar,vatandaşa da örnek olsunlar yazıktır günahtır.Değmez, artık lazerle çok güzel şeyler yapılıyor.

- Bir kaç saatlik eğlenceler bu canların sonu olmasın ! #HavaiFişekYasaklansın

Havai fişek eğlence değildir! İnsana ve doğaya saygı... ile ilgili etiketler Havai Fişek
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.