HALİL AKYEL’İN İSMET PAŞA'YA MEKTUBU

Prof. Dr. Metin Hülagü yazdı...

Prof. Dr. Metin Hülagü
Prof. Dr. Metin Hülagü

Devlet başkanları, devlet adamları, siyasiler, halka mal olmuş isimler, adları öne çıkan ve şöhretleri ile tanınan insanların, özellikle de Türkiye Cumhuriyeti’ne liderlik yapmış olan kimselerin kolay kolay vakıf olamayacağımız içe dönük özel hayatlarını ve halk ile bize aşikâr olmayan münasebetlerini keşke yeterince bilebilsek. Bu türden kimselerin arşivlerinde yaşadıkları ilginç olayları anlatan, kendilerine yapılan hususi talepleri dile getiren evraklar, mektuplar muhakkak ki mevcuttur.

Tam da bu anlamda aşağıda tarihi bir şahsiyete gönderilmiş tarihi bir mektuba yer verilmiştir.

Söz konusu mektup sadece bireysel bir talebi dile getirmekteymiş gibi görünse ve çok basit ve hatta komik ve dahi bir anlamda “uyanıklık” eseri olarak değerlendirilebilirse de esasında yarım yüzyıl önce, 1965’li yıllarda Türk toplumunun toplumsal ve kültürel yapısını, eğitim düzeyini, çaresizliklere çare bulma yöntemini, dayanışma örneğini ve isimleri unutulmayarak gönüllere taht kurmuş kimselerin ulaştıkları şöhreti hak edip etmedikleri ve daha birçok hususu gözler önüne sermektedir.

Halil Akyel’in kaleme alıp çaresizlik içinde kendisine gönderdiği mektubu İsmet İnönü nezdinde itibar görmüş müdür bilemiyoruz. Ancak mektubun Türk toplumunun sahip olduğu sosyolojik vahametin Kemal Sunal filmlerinde ne denli bir başarı ile ele alındığını göstermesi bakımından dikkate değerdir.

 HALİL AKYEL’İN İSMET PAŞA'YA MEKTUBU

 

HALİL AKYEL’İN İSMET PAŞA'YA MEKTUBU - Resim : 2

Mektubun metni ve aslı şöyledir:

 

Bay İsmet babacığım evvela sagılarımla ellerimden öperim. Senden yardım istiyorum. İki senedir nişanlıyım. Bu sene evlenecektik ama fakirlik yüzünden ve babamın ölmesinden nişanlımı başkasına verecekler. Bana bir aya kadar para bul, bulamassan biz kızımızı satacaz diyorlar. Bu sebepten sizden az ve çok yardım istiyorum. Çünkü bizim köyde bir düğün 67.000 lira yapılıyor.

İsmet babacığım siz de yardım vermezseniz ya o köyden çıkıp gitmek yahut ki nişanlımı alanı öldürmek lazım. Çünkü iki senedir nişanlıyım.

İSMET BABACIĞIM NE olur benim gibi garibin işini yapmış olursunuz, artık meded senden.

Acele hayırlı cevap beklerim.

Babacığım   (sen de deme öyle direk) para alacak. Ne olur benim gibi garibin hayatını kazanmış olacaksınız.

Bir hafta eveli Zeki Mürene aynı teklifte bulundum 1500 lira gönderdi ve bana bir de iş buluverecek.

 

İmza

Adresim:

Halil Akyel

Bucak, Seydi Köy

 

 

Diğer Yazıları