Haiti'den sonra Madagaskar'da yabancıların suikast ve darbe girişimi!

Haiti Devlet Başkanına suikast haberlerine gözler çevrilmişken, bir başka ada ülkesinden benzer bir haber geldi: Madagaskar. Fransa'nın Afrika'dan çekilme kararının hemen ardından eski bir Fransız sömürgesi olan Madagaskar Devlet Başkanına suikast girişimi gerçekleşti. Suikaste karıştığı gerekçesiyle Madagaskarlı ve 'yabancı' birçok kişi tutuklandı. 26 Haziran'da da Başkanın sağ koluna bir suikast girişimi gerçekleşmişti. Madagaskar'ın, iç karışıklığa müsait bir yapısı var.

Karayiplerdeki bir ada ülkesi olan Haiti'nin Devlet Başkanı'nın uğradığı ABD destekli suikastin ardından hayatını kaybetmesi, Haiti'yi kaosun eşiğine getirmiş ve tüm dünyanın gözü oraya çevrilmişken, fazlasıyla benzer bir haber de başka bir ada ülkesinden geldi: Madagaskar.

MADAGASKAR BAŞKANINA 'YABANCILARDAN' SÜİKAST GİRİŞİMİ

Madagaskar Başkanı Andry Rajoelina'ya bir süikast girişimi gerçekleşti. Detaylar ise henüz paylaşılmış değil.

Haiti'den sonra Madagaskar'da yabancıların suikast ve darbe girişimi!

Savcılığın yaptığı açıklamaya göre birçok 'yabancı' ve Madagaskarlı suikast girişimine karıştığı şüphesiyle tutuklandı. Gece yapılan açıklamada 'Birçok yabancı ve Madagaskarlı, 20 Temmuz 2021 Salı günü devletin güvenliğine saldırı suçundan tutuklandı.' dendi. Durumu kontrol altına almaya çalışan savcılık sözcüsü ekledi 'Sürmekte olan soruşturmanın bu aşamasında, yaşanan olaya ışık tutacağımızı taahhüt ediyoruz' 

26 HAZİRAN'DA DA BAŞKANIN SAĞ KOLUNU ÖLDÜRMEYE ÇALIŞTILAR

Jandarma, 26 Haziran'daki Bağımsızlık Günü kutlamaları sırasında, suikast girişimine uğrayan Madagaskar Başkanı'nın sağ kolu olan General Richard Ravalomanana da bir suikast girişimine uğradığı ve girişimin engellendiğini duyurmuştu. 

MADAGASKAR, ESKİ BİR FRANSIZ SÖMÜRGESİ

Madagaskar, Afrika'nın doğu sahillerinin açıklarındaki bir ada ülkesi. 6 Ağustos 1896'da Fransız sömürgesi haline gelen ülke, 14 Ekim 1960 yılında Fransa'dan bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlığın ilanından sonra da Fransa'nın nüfuz sahibi olmaya devam ettiği ada ülkesinin iki ana dilinden biri hala Fransızca. 

Haiti'den sonra Madagaskar'da yabancıların suikast ve darbe girişimi! - Resim : 2

FRANSA ÇEKİLİYOR, AFRİKA'DA ŞİDDET TIRMANIYOR

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'nın Afrika'dan askerlerinin %75 kadarını geri çekeceğini ve aktif operasyonlarda rol almayacağını duyurmuştu. Son dönemde Afrika'da artan ve Fransa'nın etkili olduğu ülkelerde yoğunlaşan toplu şiddet ve terör olayları, endişeyle takip edilmişti. 

Aynı düzen, Afganistan'da da ortaya çıkmış, ABD'nin çekilme kararının ardından şiddet tırmanışa geçmişti. 

MADAGASKAR, İÇ KARIŞIKLIĞA MÜSAİT BİR ÜLKE

Fransız etkisinde olan Madagaskar'ın ise iç karışıklığa müsait bir yapısı var.

Hiçbirinin çoğunluk olmadığı onlarca dil ve etnik kökene sahip ülkenin %85'i Hıristiyanlardan, %7'si Ateistlerden ve %3'ü Müslümanlardan oluşmakta. Hıristiyanlar da kendi aralarında yarı yarıya Protestan ve Katolik olarak ikiye bölünmüş durumda. Etnik kökenlerin ise en fazla olanı, sadece %24'lük dilimini oluşturabiliyor.

 

 

Haiti'den sonra Madagaskar'da yabancıların suikast ve darbe girişimi! ile ilgili etiketler Fransa Darbe madagaskar suikast başkan haiti
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.