Güney Amerika'da Türkiye rüzgarı: Maduro'dan Erdoğan paylaşımı

Venezüela’nın Başkanı Maduro, sosyal medya hesabından yaptığı Cumhurbaşkanı Erdoğan paylaşımıyla "Türkiye ile yeni dünya birliği" vurgusu yaptı.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

ABD’nin küresel yayılmacılığına karşı mücadele veren Güney Amerikalı ülkeler Türkiye ile işbirliğini artırıyor. ABD’nin iktidardan düşürmek için her şeyi denediği Venezüela’nın Başkanı Maduro, “Türkiye ile yeni dünya birliği” paylaşımı yaparken, ABD egemenliğini tanımaya Küba ise yeni yatırımlar için Başbakan ve işadamından oluşan kalabalık bir ekiple Türkiye’ye geldi. Her iki ülke de “Türkiye gelsin. Üretim yapmamıza yardım etsin” diyor. Türkiye, Afrika’da olduğu gibi Güney Amerika’da da etkinliğini artırıyor.

YENİ DÜNYA BİRLİĞİ MESAJI

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmelerin başarılı geçtiğini ifade ederek yeni dünya birliği ve işbirliği vurgulu bir paylaşım yaptı.
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 3 Haziran 2023 tarihinde yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "Göreve Başlama Töreni"ne katılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Kardeşim" diye hitap eden Maduro'dan iki lider arasındaki görüşmeye ve alınan kritik kararlara dair yeni bir paylaşım geldi.

Venezuela Devlet Başkanı, "Türkiye ve Suudi Arabistan gibi dost ülkelerdeki uluslararası çalışma gündemimiz tam bir başarıya ulaşmış, stratejik alanlarda sağlam karşılıklı yardım ve alışveriş köprüleri kurmamızı sağlamıştır. Yeni dünyanın birliği ve işbirliğinde sağlam kalıyoruz." ifadelerine yer verdi.

KÜBA: “Küba ve Türkiye’nin doğrudan yatırım ilişkisi içerisinde olmasını önemsiyoruz”

Türkiye’de yapılan bir diğer önemli toplantı ise Ankara’da Küba Başbakanı ile yapıldı.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Küba Cumhuriyeti Başbakanı Manuel Marrero Cruz’un katılımıyla DEİK/Türkiye-Küba İş Konseyi Yuvarlak Masa Toplantısını, Küba Ankara Büyükelçisi Alejandro Francisco Diaz Palacios ve DEİK/Türkiye-Küba İş Konseyi Başkanı Leyla İlhan Pamukçu ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Toplantı, Küba Başbakan Yardımcısı ve Dış Ticaret ve Yatırım Bakanı Ricardo Cabrias Ruiz, Küba Sağlık Bakanı Jose Angel Portal Miranda, Küba Enerji ve Madenler Bakanı Vicente de la O Levy, Küba Turizm Bakanı Juan Carlos Garcia Granda, Küba Ulaştırma Bakanı Eduardo Rodrigez Davilla, Küba Dışişleri Bakan Yardımcısı Gerardo Penalver Portal, Küba Rusya Federasyonu Büyükelçisi Julio Garmendia Pena ve 40’a yakın iş insanının katılımlarıyla 5 Haziran 2023 tarihinde İstanbul’da yapıldı.

BİZE YATIRIM YAPIN

Küba Başbakanı Manuel Marrero Cruz, Türkiye ve Küba arasındaki iş birliğinin devam edeceğini belirterek, iki ülke arasında çok önemli anlaşmaların yapıldığını söyledi. Güven ortamının tesis edilerek, Küba’nın çok güzel bir yatırım destinasyonu olmak istediğini vurgulayan Cruz, “Özellikle Mariel Bölgesi ve Karayipler büyük bir potansiyel teşkil ediyor. Türkiye ile siyasi ilişkilerimiz mükemmel. Bankalar aracılığıyla pek çok şey kolaylaşıyor. Ekonomik ve ticari ilişkilerin ilerlemesi için hükümetler arası bir mekanizma üzerinde çalışıyoruz. Türkiye ile siyasi ilişkilerimiz kadar ekonomik ve ticari ilişkilerimizi de geliştirmek istiyoruz. Finansal ilişkilerin güçlendirilmesi bizler için önemli. Küba hükümetinin sizler için yatırım desteğini sağlayacağını bilmenizi isterim. Hem Türk hem de Küba tarafının doğrudan yatırım ilişkisi içerisinde olmasını önemsiyoruz. Bu konuda DEİK önemli bir yer alacaktır diye umuyoruz” dedi.
 
DEİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya ise, “Ticari iş birliğimizin temel yapı taşlarını oluşturmak adına, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması anlaşmasının revizyonu öncelikli konular arasında yer alıyor” dedi. 
 
Türkiye-Küba ticaret hacmi hedefi 200 milyon dolar

DEİK/Türkiye-Küba İş Konseyi Başkanı Leyla İlhan Pamukçu, “İki ülke arasındaki dostluk temeline dayanan ilişkiler, ekonomik alanda da devam ediyor. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi, 2022 yılında 50 milyon doların üzerinde gerçekleşti. Ancak Cumhurbaşkanlarımız arasında yapılan görüşmelerde belirlenen 200 milyon dolar hedefine dengeli bir şekilde ulaşmak için daha çok gayret göstermemiz gerekiyor. İkili ticaretimizin daha da geliştirilebilmesi ve ihraç ürünlerinin çeşitlendirilebilmesi adına, Küba ile yeni iş birliği alanlarının oluşturulması gerekli” dedi. 
 
Öncellikle sağlık ve biyomedikal sektöründe yapılacak yeni ortak projeler ile ikili ticari ilişkilerimizin daha büyük bir ivme kazanabileceğini belirten İlhan Pamukçu, “Turizm, inşaat, enerji, perakende, tekstil, tarım ve gıda hedef sektörlerimiz arasında yer alıyor. Küba'da potansiyel altyapı yatırımları başlıca konular arasında yer alıyor. Dünyada kendisini kanıtlamış, tecrübeli müteahhitlerimiz de bu alanda beraber çalışmaya hazırlar. Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmasının imzalanması için iki ülke resmi makamlarının çalışmalarını sürdürmesini, iş dünyası olarak temenni ediyoruz. Know-how ve networkun özellikle günümüz dünyasında ne kadar önemli olduğu aşikar. DEİK ailemizin tüm dünyaya yayılmış 152 İş Konseyine ait networkünü, Kübalı dostlarımızla birlikte kullanmaya her zaman hazırız” dedi.

Küba Başbakan Yardımcısı Ricardo Cabrisas Ruiz ise, eğitim, sağlık konularındaki ilerlemeler hakkında bilgi vererek, yatırımcılar için ayrıca gümrük vergi indirimleri sağladıklarını söyledi. Küba’nın sahip olduğu coğrafi konumuyla Rusya, Belarus, Şili, Peru, Bolivya, Meksika, Paraguay gibi ülkelerin yer aldığı birliklerle ticaret yapmaya hazır olduğunu belirten Ruiz, Küba’nın içsel pazarına erişim konusunda Türk yatırımcıların bir engel yaşamayacağını söyledi. Tıbbi hizmetlerinizin yanı sıra bankacılık birimleri arasında Türkiye-Küba konusunda ilişkilerin gelişmesini istediklerini aktaran Ruzi, DEİK’ten bu konuda destek beklediklerini söyledi.
 
Küba Sağlık Bakanı José Ángel Portal Miranda, “Küba’nın sağlık sistemi gelişmek üzere. Diğer sektörlerden elde ettiğimiz tecrübe sayesinde sağlık sisteminde teknolojik uygulamaları hayata geçirdik. Biyoteknolojik gelişmelerle birlikte aşı gelişimine katkı sağladık. Özellikle Covid-19 salgını  döneminde Küba nüfusunun yüzde 98’i aşılandı. Tıbbi hizmetlerimizin ticarileştirilmesi konusunun Türkiye’nin ilgisini çekeceğini düşünüyoruz” dedi. Sağlık hizmetlerinin dışarıya açılması konusunda hizmet ağı oluşturduklarını aktaran Miranda, hastane hizmetleri konusunda ortopedik, nörolojik ve pediatrik olarak yol kat ettiklerini söyledi. Aşı ve tıbbi ilaçlar konusunda iş birliğine açık olduklarını belirten Miranda, su kaynaklarının verimliliğinden dolayı termal tesisprojeleri konusunda uluslararası merkez olduklarını aktardı.
 
Küba Enerji Bakanı Vicente de la O Levy ise, “95 bin farklı çalışanımız ve 4 alanımızla yabancı yatırımlara destek vermeye geldik. Elektrik alanında DUKA ile ortak çalışmalarımız söz konusu. Türk şirketlerine elektrik desteğinden dolayı teşekkür ediyorum. Petrol üretiminin geliştirilmesi, yenilenebilir enerjinin güçlendirilmesi ve karma şirketlerin kurulması Türkiye ile enerji alanındaki iş birlikleri arasında yer alıyor. Bu konuda yerel üretimin güçlendirilmesini arzu ediyoruz. Rüzgar enerjileri konusunda sertifikasyonları hazır hale getirdik. Tuz çıkarımı ve madencilik konusu da en önemli alanlar arasında yer alıyor” dedi.

Küba Turizm Bakanı Juan Carlos García Granda, şehir ve kırsal turizm konusunda ilerlediklerini belirterek, doğal kaynak turizmi konusunda harekete geçeceklerini, çok dinamik sektöre sahip olduklarını ve mevcut durumda 100’den fazla proje portföylerinin olduğunu söyledi. Granda, “Özellikle golf alanlarının yapılması konusuna önem veriyoruz. Otelcilik dışı faaliyetlerin geliştirilmesi ve sağlık turizminin artırılması konusunda yatırım bekliyoruz. Havayollarının geliştirilmesi konusunda Türkiye’den destek bekliyoruz. Türkiye ile Küba arasındaki turizm ne kadar gelişirse diğer sektörlerdeki iş birliği fırsatları da aynı oranda artacak” dedi. Mavi yolculuk rotasında Karayipler’in önemli olduğunu vurgulayan Granda, Türkiye aracılığıyla turizm konusunun da geliştirilmesini istediklerini söyledi.
 
Küba Ulaştırma Bakanı Eduardo Rodríguez Dávila ise, “Milli kalkınma çevresine baktığımızda ithalatımızla birlikte denizcilik ve havacılık sektörlerimizi geliştirmek istiyoruz. Türkiye’deki şirketler açısından baktığımızda ise ülkemizde Türk Hava Yolları’nın görünürlüğünün artmasını istiyoruz. Bunun akabinde turizmin büyümesi için ülkemizdeki altyapının geliştirilmesini arzuluyoruz. Özellikle havalimanlarının altyapısının güçlendirilmesi bölgeye yönelik turist sayısının artırılmasını sağlayacak. Türk muhataplarımız için ilginç olabilecek bir diğer konu ise demiryolu projelerimizin sayısının arttırılmasıyla birlikte güneş enerjisiyle çalışan araçların Küba pazarında artırılması hedefleniyor. Türk şirketleriyle çalışmayı arzuluyoruz” dedi.
 
Küba Merkez Bankası Başkanı Joaquín Alonso Vázquez, 5 Türk ve 4 Küba Bankası arasındaki mutabakata değinerek, bankacılık ilişkilerinin daha da kuvvetlendirilmesi gerektiğini söyledi. Sistemin dolaylı değil doğrudan çalışmasını arzuladıklarını belirten Vázquez, bankacılık hizmetlerini, yabancı ve karma sermayeye sahip bankacılıkla sağlamak istediklerini ve hukuki altyapılarının da müsait olduklarını söyledi.

Güney Amerika'da Türkiye rüzgarı: Maduro'dan Erdoğan paylaşımı ile ilgili etiketler Nicolas Maduro Recep Tayyip Erdoğan Venezuela
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.