Ahmet Güneştekin’in 'Ölümsüzlük Odası'na bir suçlama da İran'dan!

Ünlü sanatçı Ahmet Güneştekin'in çalışmalarına dört yıl önce başladığı ve bir yılda tamamladığı Ölümsüzlük Odası, 13. Contemporary İstanbul'da sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Ziyaretçilerin gözde eserleri arasında şimdiden yerini alan Ölümsüzlük Odası'nın İranlı bir sanatçıdan intihal olduğu iddia edildi.

Ahmet Güneştekin, Coşkun Aral ile 2004 yılında Göbeklitepe'deki kazılara gittiklerini, eserinde orada gördüğü formdan esinlendiğini ve Gılgamış Destanı'nın ve Nuh Tufanı'nın en büyük esin kaynaklarından olduğunu ifade etmişti.

Güneştekin, "Tufanın anlatımıyla ölümsüzlük anlatımı aslında benim nenemin hikayelerinden Göbeklitepe'ye kadar geldiğim bölümü anlatıyordu. 2016'da ilk parçalarını ölümsüzlüğe yolculuk olarak sergiledim." sözleriyle eserini anlatmıştı.

"ABD'Lİ SANATÇIDAN AŞIRI İLHAM ALDI"

Sabah yazarı Bülent Cankurt ise geçtiğimiz günlerde köşesinde eserin ABD'li bir sanatçı Jim Leedy’nin The Earth Lies Screaming adlı eserinden  "aşırı ilham aldığını" yazmıştı. 

İRANLI SANATÇIDAN SUÇLAMA GELDİ

 Öte yandan sanatatak.com'a açıklamalarda bulunan İranlı sanatçı Hossein Edalatkhah Ahmet Güneştekin’in Ölümsüzlük Odası'nın ondan intihal olduğu iddialarına “Şimdi bu kadar bariz bir şekilde kopyalanmak beni rahatsız etti.” cevabını verdi.

"AHMET GÜNEŞTEKİN KADAR SES GETİREMEDİM"

 Edalatkhah, “Contemporary İstanbul başladığı günden beri bu eserin(Ölümsüzlük Odası) benzerliği ile ilgili yüze yakın kişiden mesaj aldim. Galeri sahipleri, koleksiyonerler ve farklı ülkelerde yaşayan küratörlere kadar, mesaj gönderen herkes benim eserlerime olan büyük benzerlikten bahsediyorlar. 2010 yılında yaptığım ve 2011 imzalı eserlerimi zorluklarla Tahran’dan getirip Nişantaşı’ndaki Renart Galeri’nin vitrininde üç ay boyunca sergiledik. Hatta bu galerinin açılışı benim sergim ile gerçekleşmişti.

Ahmet Güneştekin’in 'Ölümsüzlük Odası'na bir suçlama da İran'dan!

Genelde sanat dünyasında güç çok önemlidir. Ben artık New York’ta yaşıyorum ve sergilerim oluyor. Ancak bir yabancı olarak Türkiye’de yaşadığım yıllarda arkamda büyük paralar ve isimler olmadığından Ahmet Güneştekin kadar ses getiremedim. Şimdi bu kadar bariz bir şekilde kopyalanmak, beni rahatsız etti." ifadelerini kullandı.

 Ahmet Güneştekin’in 'Ölümsüzlük Odası'na bir suçlama da İran'dan! - Resim : 2Hossein Edalatkhah’ın Ahmet Güneştekin’in intihal yaptığı iddia edilen eserlerinden. 

Ahmet Güneştekin’in 'Ölümsüzlük Odası'na bir suçlama da İran'dan! ile ilgili etiketler ahmet güneştekin ölümsüzlük odası kopya mı? Hossein Edalatkhah
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.