Grip virüsü İnfluenza'ya dikkat...

Yurt genelinde grip vakalarında artış yaşanıyor. Başta İstanbul olmak üzere yurdun pek çok bölgesindeki hastanelerin acil servislerinde yoğunluk var.

Yoğunluğun grip salgınından kaynaklandığı belirtildi.

Sağlık Bakanlığı ise Türkiye’de grip vakalarını izlemek için numune analizlerine devam ediyor.

180 aile hekiminden alınan numuneler Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Viroloji Laboratuvarı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Viroloji Laboratuvarı, Samsun Halk Sağlığı Laboratuvarı, Erzurum Halk Sağlığı Laboratuvarı, Adana Halk Sağlığı Laboratuvarı, İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı’nda analiz edildi.

EN ÇOK İNFLUENZA (H3N2) GÖRÜLÜYOR

Numunelerin yüzde 34.6’sında grip tespit edildi. Tüm numunelerin 87’sinde influenza A (H3N2), 12’sinde influenza B, 2’sinde de influenza A virüsü görüldü. 136 numunenin 47’sinde virüs saptandı. Numunelerin 40’ı influenza A (H3N2), 7’sinin influenza B virüsü olduğu kayıtlara geçti. Rakamlara bakıldığında grip virüsü bu ay zirve yaptı.

"VAKALARIN MAKSİMUMA ULAŞMA SÜRESİ DEVAM EDİYOR, ARTIŞ YAŞANACAK"

Grip Bilim Kurulu Üyelerinden açıklama “Şu an olağan süreci yaşıyoruz. Bu sene havalar erken soğuduğu için grip vakalarının maksimuma ulaşma süresi de erken olacak. Vakalarda artış yaşanacak. Virüsleri ilkbahar aylarına kadar görmeye devam edeceğiz. Risk gruplarının mutlaka aşılanması gerekir. Zamanın önemi yok. Ne zaman yaptırırlarsa 6 ay süreyle korur. Şu an görülen virüs tipleri, aşının önleyebildiği tipler. Bir de gün içinde mutlaka 4-5 kere elleri bol sabun ve suyla yıkamak çok önemli” dedi.

Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, yaptığı bilgilendirmelerde, gribin, “influenza” ismi verilen bir virüs tarafından oluşturulan, ani olarak 39 derece üzerinde şiddetli kas ve eklem ağrıları, ateş, titreme, halsizlik, bitkinlik, baş ağrısı ve kuru öksürük şeklinde belirtilerle başlayan bir enfeksiyon rahatsızlığı olduğunu belirtti.

Ardından hastalık tablosuna boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanması gibi belirtilerin eklendiğini söyleyen Köksal, bir takım vakalarda karın ağrısı, bulantı ve kusmanın da görülebildiğini sözlerine ekledi.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalık belirtilerinin ortalama 7 gün içerisinde kaybolduğunu fakat halsizliğin 15 gün kadar devam ettiğini açıklayan Köksal, “Bilhassa çocuklarda, yaşlılarda ve kalp rahatsızlığı, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalıkları olan bireylerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme varan önemli sonuçlara sebep olmaktadır” dedi.

Grip virüsü İnfluenza'ya dikkat... ile ilgili etiketler influenza boğazağrısı titreme halsizlik hapşırma
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.