Girdaplı hava akımına dikkat! Vortex nedir, nasıl oluşur?

İstanbul için girdaplı yağış uyarısı geldi. Aybar kar fırtınasının yaklaşmasıyla beraber hafta sonunda İstanbul’da Vortex oluşabileceği belirtildi. Peki, Vortex nedir?

Meteoroloji ve AKOM’dan gelen son dakika kar yağışı uyarılarının hemen ardından sosyal medyada HavaForum adlı hesap, İstanbul’da hafta sonunda Vortex oluşabileceğinin altını çizdi. İstanbul’da sabah saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışları kent genelinde hissedilirken Anadolu Yakası'nın yüksek kesimleri de bundan nasibini aldı.

Havaforum'un Twitter hesabı üzerinden yapılan paylaşımda, İstanbul'da aralıksız 5-7 saat kar yapabilecek güce sahip vortex, cumartesi günü boğaz ve çevresinden giriş yapabilir. Vortex'in İstanbul'a nereden giriş yapacağı henüz netleşmezken, meteorolojik kaynakların gelişmeleri radar üzerinden anbean takip ettiğine vurgu yapıldı. İstanbul'da bugün ve yarın ise deniz efekti kar yağışlarının etkisini göstereceği belirtildi.

Girdaplı hava akımına dikkat! Vortex nedir, nasıl oluşur?

Vortex nedir, nasıl oluşur?

Kuzey Yarım Küre'de saat yönünün tersine dairesel hareketle kendi ekseni etrafında dönen hava akımı olarak bilinen Vortex esnasında girdap şeklinde bir akım oluşmaktadır. Vortex, etkili olduğu bölgelerde kısa sürede yoğun yağışlar ve kuvvetli fırtınalar meydana getirir.

Vortex, etkili olduğu lokasyonda kısa sürede bol yağış bırakır, ani fırtınaya neden olur. Bu nedenle uçuşlar ve günlük hayat da olumsuz etkilenir.

Bu nedenle uçuşlar ve günlük hayat da oldukça olumsuz etkilenir.

Girdaplı hava akımına dikkat! Vortex nedir, nasıl oluşur? ile ilgili etiketler İstanbul vortex girdap akim
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.