Gıda fiyatları, dünya genelinde 10 yılın zirvesini buldu

Dünya çapında gıda fiyatları, Aralık'ta dört aylık yükselişin ardından gerilese de 2021'i yüzde 28 oranında artışla 2011'den sonra en yüksek seviyede noktaladı.

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nun hazırladığı gıda fiyatları endeksi, geçtiğimiz Aralık ayında gerilerken yine de yıl kapanışını 2011'den bu yana gözlenen en yüksek değerde yaptı.

FAO'nun tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri takip ettiği dünya gıda fiyatları endeksi Aralık ayında, Kasım ayındaki 134,9 değerinden yüzde 0,9 azalış göstererek 133,7'ye düştü.

Yıllık bazda ortalama 125,7 puan olarak şekillenen endeks, 2021'de 2020'ye kıyasla yüzde 28,1 oranında yükselmiş oldu. Bu değer, 2011'de gözlenen 131,9 puandan sonra ölçülen en yüksek seviye olarak gerçekleşti.

FAO, raporunda süt ürünleri dışında tüm fiyat kategorilerinde Aralık'ta düşüş gözlendiğini kaydetti. 2021'e genel olarak bakıldığında ise tüm ana gıda kategorilerinin ücretlendirilmesinde ivmeli artışlar yaşandı. Pandemi döneminde etkili olan tedarik aksaklıklarının sebep olduğu arz eksikliğinin yanı sıra dünya genelinde rekoltede yaşanan azalma fiyat artışlarında etkili oldu.

Gıda fiyatları, dünya genelinde 10 yılın zirvesini buldu ile ilgili etiketler Birleşmiş Milletler gıda fiyatları
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.