Gıda fiyatları artacak! Tarımsal girdi fiyat endeksi yükselmeye devam etti

Gıda fiyatlarını etkileyen tarımsal üretimin maliyet artışı hızlandı. Tarımsal girdi fiyat endeksi haziran ayında yıllık %27,70, aylık %3,46 arttı. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Tarım-GFE'de (2015=100), 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %3,46, bir önceki yılın Aralık ayına göre %13,82, bir önceki yılın aynı ayına göre %27,70 ve on iki aylık ortalamalara göre %77,36 artış gerçekleşti.

Gıda fiyatları artacak! Tarımsal girdi fiyat endeksi yükselmeye devam etti

Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %3,24, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %4,85 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %23,06, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %67,65 artış gerçekleşti.

Yıllık Tarım-GFE'ye göre 2 alt grup daha düşük, 9 alt grup daha yüksek değişim gösterdi
Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %78,75 ile malzemeler ve %74,00 ile diğer mal ve hizmetler oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre azalış gösteren tek alt grup ise %12,85 ile enerji ve yağlar oldu.

Aylık Tarım-GFE'ye göre 6 alt grup daha düşük, 5 alt grup daha yüksek değişim gösterdi
Bir önceki aya artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %0,78 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve %1,50 ile tohum ve dikim materyali oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %9,41 ile veteriner harcamaları ve %8,90 ile enerji ve yağlar oldu.

Gıda fiyatları artacak! Tarımsal girdi fiyat endeksi yükselmeye devam etti ile ilgili etiketler ekonomi tarım Gıda enflasyon
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.