Gerileyen piyasa faizleri TCMB'yi rahatsız etti

Dün oldukça hareketli bir günü geride bırakırken, güne de TCMB damgasını vurdu. Yerel seçimler ardından agresif bir şekilde rezerv biriktirmeye başlayan TCMB, piyasada TL likiditesinin artmasına neden olurken, paranın da fiyatı faizdir görüşünde hareketle, artan 'malın' fiyatının düşmesi piyasa faizlerinin de gerilemesine neden oldu. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Analitik bilançoya göre, 22 Mayıs günü 3,3 milyar dolar daha rezerv biriktiren TCMB'nin son 33 iş gününde net döviz pozisyonu 58,2 milyar dolar iyileşirken, manşet rakam da (swap ve kamu dövizleri hâriç) eksi 15,9 milyar dolar seviyesine kadar iyileşti.

Gerileyen piyasa faizleri TCMB'yi rahatsız etti

TCMB döviz almaya devam ettikçe piyasaya verdiği Türk Lirası likiditenin de yardımı ile gecelik piyasada oluşan faiz, TCMB'nin belirlediği %47 yani faiz koridorun alt kısmına kadar gelerek son günlerde bir miktar da olsa TL'nin cazibesini azalttı. Gerileyen piyasa faizleri dezenflasyon sürecini de zayıflatacak. Kıbrıs İktisat Bankası, “Bu görüşlerin ışığında, TCMB'nin muhakkak fazla TL'yi sterilize etmesi gerektiğini ve bunun da dün sonuçlanan olağan PPK toplantısında vücut bulacağını hatırlayacağınız üzere dün bültenimizde paylaşmıştık.

Nitekim, PPK toplantısı ardından makro ihtiyati önlemler açıklayan TCMB, (i) TL ve kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uyguladığı zorunlu karşılık (ZK) oranları artırdı. ZK oranındaki artış piyasadan fazla TL'yi azaltacak olup bunun da bankalar açısından bir maliyet doğuracağını not edelim. Öte yandan, son dönemde kurun sakin seyri, faiz maliyeti çok da ucuz olan döviz kredilerine talep yaratırken (şirketler döviz kredisi kullanıp TL'ye dönmeye başladı) TCMB, (ii) döviz kredi kullanımındaki artışın finansal risk doğuracağına kanaat getirmiş olmalı ki yabancı para kredilere de aylık %2 büyüme sınırı getirdi” yorumunu yaptı.

Bankann günlük bülteninde “Otorite dün açıkladığı önlemler ile piyasada var olan fazla TL likiditesini çekip mevduat getirilerinin düşmesini engelleyerek piyasa faizlerinin yeniden %50 olan politika faizinin altına sarkmasının da önüne geçmeyi amaçlarken (dün BIST gecelik repo faizi %51,02 seviyesine yükseldi), döviz kredilerindeki genişlemeyi de önleyerek finansal bir riske sebebiyet vermemesi sağlanmış olacak” denildi. TCMB kararları piyasaya bir miktar olumsuz yansıdı. Kararın bankacılık cephesine ilave yük getireceği beklentisi ile bankacılık endeksi dün %1,7 gerilerken, ana endeks ise günü %1 düşüşle tamamladı. Hatırlanacağı üzere, hafta içi, Yapı Kredi önderliğinde bankacılık endeksi ciddi bir ralli yapmış, FAB satın alma haberinin doğrulanmaması ile Yapı Kredi hissesi dün neredeyse günü %5'e yakın gerileyerek tamamladı.

Gerileyen piyasa faizleri TCMB'yi rahatsız etti ile ilgili etiketler ekonomi TCMB Merkez Bankası
GÜNÜN VİDEOSU

Sahibinden kaçan kurbanlık hayvan çatıya çıktı! Çıktığı damdan düşen hayvan kameraya böyle yansıdı

Konya'nın Kadınhanı ilçesinde kurban kesimi için hazırlanan büyükbaş hayvan, sahibinin elinden kaçarak çatıya çıktı. Çıktığı damdan düşen hayvanın güçlükle yakalandığı anlar cep telefonu kamerasına saniye saniye yansıdı.