George Soros kimdir? George Soros olayı nedir?

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılmasına yönelik büyükelçiler tarafından yapılan ortak açıklamalara yanıt olarak George Soros'u tekrar gündeme getirmesiyle birlikte, "George Soros kimdir?" sorusu büyük bir merakla araştırılmaya başlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Gezi Davası'nda ağırlaştırılmış müebbet alan Osman Kavala için "Bu adam Türkiye'nin Soros'uydu" açıklamasında bulunmasının ardından George Soros'un kim olduğu merakla araştırılmaya başlandı. Peki, George Soros kimdir? George Soros olayı nedir? Ayrıntılar haberimizde... 

George Soros kimdir? George Soros olayı nedir?

GEORGE SOROS KİMDİR?

Macar asıllı Amerikalı milyarder, iş insanı George Soros, 1930'da Budapeşte'de dünyaya geldi. Nazilerin Yahudilere yönelik soykırımı sırasında babasının temin ettiği sahte kimlikle hayatta kalmayı başaran Soros, 1947'de İngiltere'ye göç etti. Finansör, işletmeci ve girişimci olan Soros, 1956'da ABD'ye yerleşti ve bu ülkenin vatandaşı oldu.

Kuruluşuna öncülük ettiği uluslararası yatırım fonu sayesinde büyük bir servetin sahibi oldu. Şu anda 8,3 milyar dolar serveti bulunuyor. Komünizmin çökmesinin ardından Doğu Avrupa ülkelerine yüklü miktarda yardımlar yaptı. Hatta bazı ülkelerdeki mali yardımları Birleşmiş Milletler'in yardımlarının da önüne geçti. Bundan dolayı kimileri onu 'hayırsever' olarak nitelerken kimileri de gizli ajandası olan bir kişi olarak tanımladı.

Ana vatanı Macaristan'da 1984 yılında Açık Toplum Vakfı isimli bir dernek kurdu. Faaliyetlerini ağırlıklı olarak Doğu Avrupa ülkelerinde yoğunlaştırdı. Vakıf, halen 70'in üzerinde ülkede faaliyet gösteriyor. Genellikle üniversiteli gençlere yönelik projeler yürütülüyor.

George Soros, Macar Kökenli Amerikalıdır. 1992 yılında gerçekleşen Kara Çarşamba ekonomik krizi sırasında bir gün içerisinde 1 milyar dolar kazanarak “İngiliz Bankalarını Soyan Adam” unvanı kazanan Macar-Amerikan asıllı döviz spekülatörü, hisse senedi yatırımcısı, iş adamı.

İlk defa Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasından sonra Batı Avrupa'ya göre oldukça fakir olan Doğu Avrupa (Ukrayna, Belarus, Polonya, Yugoslavya, Romanya, vb.) ülkelerine tek başına tüm zamanların en büyük finansal yardımını yaparak ismini duyurdu. Yaptığı yardımlar Birleşmiş Milletler gibi büyük kuruluşların finansal yardımlarından daha fazladır. 

Birçok yazar ve ünlü isim Soros'un bu faaliyetlerinden dolayı onu "hayırsever" olarak nitelendirir. Fakat aksine bu yardımlarını o ülkelerin sosyo-politik sistemini kontrol etmek için yaptığını iddia eden yazarlar da vardır. Soros, bu iddialara ve kafalardaki soru işaretlerine karşı, "Bu renkli devrimlerle suçlanmamın tek nedeni Rus propagandasıdır. Dünyanın her yanında böyle süreçleri destekliyorum. Şu anda Liberya'da yapıyoruz, Nepal'de de yapabiliriz," diyerek kendini savundu ve bu tür eylemlerini kabullendi. Ayrıca 2006 yılında bir Rus radyosuna verdiği demeçte, Gürcistan'da 2003 yılında gerçekleşen Gül Devrimi'ni finansal olarak da desteklediğini açıkladı.

 

George Soros kimdir? George Soros olayı nedir? ile ilgili etiketler George Soros Recep Tayyip Erdoğan
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.