Geleceğin KOBİ’leri tasarım yarışmasıyla ilk desteği aldı

Türk tasarımcı ve Türk mobilya firmalarının uluslararası düzeyde tanınırlığının arttırılması amacıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ezber Bozan Tasarım Yarışması yoğun ilgi ile süreci tamamladı.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle bu sene “SMART FURNITURE” teması ile düzenlediği Ezber Bozan Tasarım Yarışması Final Gecesi’nde ödüller sahiplerini buldu.

Geleceğin KOBİ’leri tasarım yarışmasıyla ilk desteği aldı

Öğrenci ve Profesyonel olmak üzere iki kategoride düzenlenen yarışmaya bu sene toplam 643 proje katıldı. Jüri toplantısı sonucunda en yüksek puanı alan 10 öğrenci ve 10 profesyonel tasarım finalist olmaya hak kazandı.

EİB üçüncü Ezber Bozan Tasarım Yarışması öğrenci kategorisi birincisi “Leo” isimli projesiyle Berke Ali Altunay olurken, Yağmur Gürol ise “Benimle Oynar mısın?” isimli projesiyle profesyonel kategoride birincilik ödülünü almaya hak kazandı.
 
Öğrenci kategorisinde ikinci “The Wave” isimli projesiyle M. Münir Gökçeler ve Elif Temiz olurken, Eren Güner de “Ekinox”, isimli projesiyle profesyonel kategorisinde ikincilik ödülünü almaya hak kazandı.
 
Yarışmanın öğrenci kategorisi üçüncülük derecesinin sahibi “Reamy” projesiyle Öykü Akkaya, Asu Yılmaz, Fatma Doğa Bilgiç oldu.
 
Metin Süngü “Quaper” isimli projeleriyle profesyonel kategoride üçüncülük ödülünü almaya hak kazandı.

DEVLET YURTDIŞINA EĞİTİME GÖNDERİYOR

Öğrenci kategorisinde ilk üçe giren tasarımcılara verilecek nakdi ödüllerin yanı sıra Ticaret Bakanlığı’nın onayladığı sayıda finaliste Bakanlık desteğiyle yurtdışındaki önemli tasarım okullarından birinde 2 yıl süre ile eğitim hakkı verilecek.
 
Bu sene de Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği dereceye giren yarışmacılara staj ve iş imkanı konusunda da aracı olacak.
 
Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Üretici firmalarla tasarımcıları bir araya getirerek sürdürülebilir ve katma değeri yüksek tasarım temalı bu etkinliğimiz çok anlamlı. Mobilya sektöründe sahip olduğumuz rekabet avantajının tasarım, Ar-Ge, inovasyon ile taçlanacağını bu dinamiklerin geleceği şekillendireceğini biliyoruz. Mobilya sektörümüz her geçen gün pazar payını artırıyor. Net ihracatçı konumundaki sektörlerimizin en önde gelenlerinden olan mobilya sektörümüz 2003 yılında 456 milyon dolar ihracat yaparken 20 yıl sonra ihracatını 10 kattan fazla artarak 4,6 milyar doları aşmıştır. Genel ihracatımızdan daha iyi bir performans göstermiştir. Bu başarılı performans son yıllarda ortaya çıkan olumsuzluklara rağmen gerçekleşti. Pandemi, Rusya-Ukrayna savaşına rağmen sektörümüz ihracatını sürekli artırdı. 2022 yılında 210 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Dünya ihracatından aldığımız pay 2009’da 1,04 iken bugün yüzde 2 seviyesine ulaştı. Rekabetçiliğimizi korumanın en önemli şartı inovasyon ve tasarım ile daha çok katma değer yaratmaktan geçiyor. Markalaşarak inovasyonda tasarımda yarışarak ürünlerimizi daha yüksek fiyatlara satabiliriz.” dedi.
 
Yarışmanın finalistlerinden Kentsel Tasarımcı Merve Tiryaki, “Yarışmalar Türkiye’deki tasarım ve mobilya ekosistemi için çok önemli. Yeni fikirler bulmak, araştırmak için bizlere büyük bir fırsat sunuyor. Tasarım yarışmalarının hem öğrenciler hem profesyoneller için sayısının artmasını temenni ediyorum. Tasarımlarımda teknoloji ile tasarımın ilişkisine odaklanıyorum. Türkiye’de bu alanda çalışan çok fazla tasarımcı yok. Bu yarışmalar yeni alanlara da dikkat çekecektir. Değişen gündelik hayat pratiklerimize ve sorunlarımıza çözüm bulmak adına tasarımımı oluşturdum.” dedi.

Endüstriyel Tasarım öğrencisi Berkay Çatalyürek ise “Projem geleneksel mobilyadan ziyade cesur bir proje. Yoğun duygu ve hissiyatı mobilya ile birleştirdim. Son halinin finale değer görecek şekilde kalması benim için çok anlamlı. Endüstriyel tasarımın duygusal tarafını keşfetmeye çalıştım. En sınırları zorladığım projeydi. Benim projem “anı” ve “yadigar” kavramından ortaya çıktı. Teknolojiyi kullanarak mobilya ile anılarla etkileşime geçebileceğimiz bir proje tasarladım. Soyut kavramların teknoloji ile birleşerek somut temsilcileri olan nesnelerle o köprüyü kuruyorum. Projemin bir diğer çıktısı da ilgi alanlarımızı daha etkili bir şekilde gösterme imkanı sunması.” dedi.

Final gecesi Ticaret Bakanlığı ve TİM yetkilileri, Birliklerimiz Yönetim Kurulu Başkanları, Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleriyle, Oda ve Borsa Başkanlarının katılımıyla gerçekleşti. Kazananlara 20 bin ile 75 bin lira arasında para ödülü verildi.

Geleceğin KOBİ’leri tasarım yarışmasıyla ilk desteği aldı ile ilgili etiketler ekonomi KOBİ
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul Boğazı köpürüyor! Korkutan görüntü...

İstanbul Boğazı'nın bir ucundan diğer ucuna doğru uzanan köpük yoğunluğu korkuttu. Havadan çekilen köpük yoğunluğu akıllara müsilajı getirdi.