Geçmişten günümüze İstanbul'un ulaşımsal gelişimi...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün açılışını yapacağı Üsküdar - Ümraniye metro açılışı töreni öncesi ,İstanbul'un tramvay ile tanışmasından günümüze kadar nasıl bir süreçten geçtiğini belli başlı olaylarla anlatmak istedik. İstanbul yıllar boyunca kat ve kat artan ulaşım çözümleri ile dünyanın en önemli metropollerinden biri oluyor...

İstanbul kent içi ulaşımı 30 ağustos 1869 yılında Dersaadet Tramvay Şirketi'nin kurulması ve Tünel Tesisleri'nin inşasıyla başlar. 1871 yılında şirket atlı tramvay olarak dört hatta taşımacılığa başladı. Bu hatlar Azapkapı-Galata, Aksaray-Yedikule, Aksaray-Topkapı ve Eminönü-Aksaray idi ve ilk sene 4,5 milyon kişi taşınmıştır.

foto_2_1

1883 yılında Galata, Tepebaşı ve İstiklal Caddesi’ne tramvay hattı döşendi.

1912 Ekim Balkan savaşının başlaması üzerine İstanbul Tramvay Şirketi’ne ait tüm atlar (430 adet) 30 bin liraya satın alınınca İstanbul bir yıl kadar tramvaysız kaldı. 25 Ocak 1914 Galata köprüsü üzerinde ilk elektrikli tramvay çalıştı. Şehremini Vekili Bedri Bey’in konuşması: “Artık yokuşlarda değiştirilen atlar, nefir çalarak koşan vardacılar, sürücülerin kırbaç şakırtıları tarihe karışıyor. Bugünden itibaren asri, güzel tramvaylara kavuşuyoruz. Hayırlı ve uğurlu olsun.”, 08 Haziran 1928 Anadolu yakasının en ünlü hattı Üsküdar-Kısıklı tramvay hattı törenle hizmete açıldı. 1936 İstanbul’da modern görünümlü yeni tramvaylar daha çok Şişli-Tünel, Şişli-Beyazıt ve Harbiye-Fatih hattında çalışmaya başladı.

foto_1

16 Haziran 1939 Tramvay İşletmesi millileştirilerek 3645 sayılı yasa uyarınca İETT İşletmeleri Umum Müdürlüğü’ne bağlandı. 01 Ağustos 1953 Tünel bağlantılı tramvay hattı işletme-den kaldırıldı.

b3e76ca84
1988 yılına kadar hiçbir şey yapılmadı. 1988 de İstanbul ulaşım A.Ş.'nin açılmasıyla bir hareket başlamış ve 1989 yılında Aksaray-Atatürk Havalimanı Hafif Metro Hattının ilk aşaması hizmete açıldı. 1992 yılında Zeytinburnu-Kabataş Tramvay Hattının ilk aşaması olan Topkapı-Sirkeci arası 1994 yılında ise Zeytinburnu-Kabataş Tramvay Hattının ikinci aşaması olan Topkapı- Zeytinburnu arası hizmete alındı

m.kAy

Tarihler 27 Mart 1994 yılına gelindiğinde İstanbul'un metro, tramvay ve genel şehir hayatını çağdaş, modern ve tıpkı 10. yıl marşı'nda ki İstanbul'u demirağlarla ören İstanbul sevdalısı bugünkü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 1997 yılında Siirt'te yaptığı bir konuşma yüzünden görevden alınsa da Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı hareket görevi devralan arkadaşları tarafından günümüze kadar 29 yeni hat daha yapılarak iyice geliştirildi. 2003 yılında Başbakan olan Recep Tayyip erdoğan İstanbul sevdası sebebiyle yatırımlara devam ettirdi.

Bugün Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'un ilk göreve başladığı 1994 yılından günümüze kadar yapılan 30. hat olan Üsküdar - Ümraniye hattının açılışını yapacak.

foto3

foto4

Geçmişten günümüze İstanbul'un ulaşımsal gelişimi... ile ilgili etiketler fotoğraf İstanbul ulaşım
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.