Geçen yıl halka arz edilen Altınay Savunma hedef büyüttü! 10 yılda dünyanın 100 büyük şirketi arasına girmeyi hedefliyor
Mayıs 2024 tarihinde halka arz edilen savunma sanayisi şirketi Altınay Savunma Teknolojileri, 10 yıllık planda gözünü dünya ligine dikti. Şirketin üst yönetimi halka arzdan sonra bir yıllık performansı ve yeni projelerini anlattı. Altınay Teknoloji Grubu’nun çatısı altında faaliyet gösteren Altınay Savunma Teknolojileri, kendisine hedef olarak dünyanın en büyük savunma şirketlerinden biri olmayı seçti. İşte detaylar...
Sermaye piyasalarında yatırımcı, geleceği satın alır. Bu nedenle, son dönemde teknoloji üreten, ihracat kilogram değeri 50 dolarları (genel ortalama 1.5 dolar) bulan teknoloji şirketlerine ilgi yükseliyor. Bunun nedeni ise BIST Teknoloji Endeksi’nin Borsa İstanbul’da negatif süreç yaşanırken yılın ilk 5 ayını pozitif kapatması. Teknoloji endeksi, Mayısta yüzde 4,58 düşüşle yüzde 6,8 reel kayıp yaşatsa da yılın ilk 5 ayında yüzde 34,89 yükselişiyle yatırımcısına yüzde 16,55 reel getiri sağladı.
Altınay Savunma Teknolojileri de, cirosundan kârlılığına kadar her kalemde hedef büyüttü.
Altınay Savunma Teknolojileri Genel Müdürü Z. Burak Mercan, basınla sohbet toplantısında, SuperHaber’in sorularını yanıtladı.
Mercan, “2014 yılında Altınay Teknoloji Grubu bünyesinde kurulan Altınay Savunma Teknolojileri A.Ş., kurulduğu günden bu yana Hareket Kontrol Sistemleri, İnsansız Sistemler, Deniz Sistemleri, Silah Sistemleri, Mühimmat İmha ve Kritik Üretim Sistemleri alanlarında kamu, özel sektör ve yurt dışındaki çeşitli paydaşlarına ürün ve çözümler sunuyor ve çeşitli projelerin yükleniciliğini yapıyor. 2024 yılı mayıs ayında halka arz sürecini başarıyla tamamlayan şirket, bu adımla birlikte sermaye yapısını güçlendirmiş ve sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda önemli bir ivme kazandırdı. Oluşturduğu yüksek katma değer ile başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere ülkemizin ihtiyaç duyduğu teknolojileri hayata geçirirken küresel bir oyuncu olma hedefiyle çalışıyor” dedi. Mercan’ın verdiği bilgiye göre, şirketin çoğunluğunu alanında uzman mühendislerin oluşturduğu 700’den fazla çalışanı bulunuyor ve farklı yerlerde olmak üzere, üretim hattı, depo ve iştirak ofisleri ile birlikte 25 bin metrekarenin üzerinde bir altyapısı bulunuyor.
ÜRETİM KAPASİTESİ DOLDU
Mercan, şirketin Türkiye için çok kıymetli olan Altay Tankı, Milli Muharip Uçak, Milgem Gemisi, Kaan projelerinde yer aldığını belirterek, “Kara, deniz ve hava platformlarına yönelik yerli ve milli savunma sistemlerinin geliştirilmesinde önemli katkılar sağlamaya da devam ediyoruz. Geçtiğimiz mayıs ayında Altınay Savunma Teknolojileri’ni halka arz ederek, birlikte büyümenin haklı gururunu yaşamıştık. Bir yıllık süreçte sürdürülebilir büyüme stratejisiyle yatırımlarımızı sürdürdük. Kocaeli Dilovası Makine İhtisas OSB’de bulunan 12 bin 500 metrekare kapalı alana sahip Altınay Savunma Teknolojileri Üretim Teknolojileri Merkezi’mizi 25 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdik. Tesisimiz, hassas işleme teknolojilerinde yaptığımız önemli çalışma ve yatırımlarla hava platformlarında ihtiyaç duyulan kritik sistemleri yerli imkanlarla üretebilecek kapasiteye sahip.Şimdiye kadar 246 adet ile 236 milyon dolarlık proje tamamladık. Aynı zamanda devam eden 90 proje daha bulunuyor. Yeni tesisimizin mevcut üretim kapasitemizin tamamı doldu. Geçen sene devreye aldığımız fabrikada kapasitenin tamamı dolmuş durumda. İlave yatırım ihtiyacımız var buna yönelik hazırlıklarımız sürüyor” diye konuştu.
CİRO VE İŞ STOKU İKİYE KATLANDI
2025 ilk çeyrek rakamlarına göre gelirlerini yaklaşık 17 milyon 579 bin dolara ulaştıran şirket, faaliyet kârını ise 5 milyon 771 bin dolara çıkardı. Genel Müdür Mercan, “Halka arzdan bu yana cirolarımız katlandı, iş stokumuz ise neredeyse iki katına çıktı. Yaklaşık 100 milyon dolar civarında olan iş stokumuz bugün 200 milyon doları buldu. Talebe yetişmek için kapasitemizi artırmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde mikro sınıfta ve ağır yükleri taşıyacak hava araçlarında, askeri robot teknolojilerinde, otonom geri dönüşüm sistemlerinde yatırımlar planlıyoruz.Geçen yıl yaptığımız yatırımların toplam tutarı 30 milyon doların üzerine çıktı, yeni tesis inşaatının yanı sıra teknolojik altyapıya da önemli bir yatırım yaptık. Aslında Ar-Ge temelli olan bir grubuz. Başlangıcımız Altınay Robot Teknolojileri’nin Ar-Ge temelleri ile başlıyor, Altınay Savunma da bu şekilde doğuyor. Çözüm üretmek üstüne kurulmuş bir yapı. Biz halka arzın öncesine kadar ağırlıklı Ar-Ge projeleriyle çözüm üreterek, Ar-Ge satarak gelir elde ediyorduk. Bugün artık o yapıdan Ar-Ge’sini yaptığımız ürün ve çözümlerin üretimine geçmiş vaziyetteyiz. Bu sene yüzde 70 üretim tabanlı bir ciro yaratmış olacağız” şeklinde konuştu.
10 YIL İÇİNDE DÜNYADA İLK 100 İÇİNDE OLACAĞIZ
Hedeflerinin gelecek 10 yıl içinde dünyanın en büyük ilk 100 savunma şirketi arasına girmek olduğunu belirten Genel Müdür Mercan, “Halihazırda listede yer alan gurur kaynağımız TUSAŞ, Baykar, Aselsan, MKE (Makine Kimya Endüstrisi) var. Biz de onlardan biri olmak istiyoruz. Şu anda listedeki en düşük ciro 480 milyon dolar civarında. 500 milyon dolar ciro yaptığımızda listeye rahatlıkla giriş yapabiliriz” dedi.
Yeni ürünler ve platformlar konusunda çalıştıklarını belirten Mercan şöyle devam etti: “Yeni nesil mikro ve ağır sınıf hava araçları, düşük irtifa hava savunma sistemi çözümleri, insansı askeri robotlar, verimli ve taşınabilir elektrik güç sistemleri, elektro-hidrolik tabanlı kritik havacılık bileşenleri, hidrolik güç sistemleri, çevreye duyarlı geri dönüşüm sağlayabilecek otonom sistemler, yapay zeka ve yapay zeka destekli iş birlikçi sistemlerin geliştirilmesi üzerine birçok yatırım planlıyoruz. Burada ele aldığımız önemli hususlardan biri de geliştirilmesi planlanan bu sistem ve çözümlerin “çift kullanımlı” olması. Yani hem askeri hem de sivil ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde özelleştirilebilir sistemler olacak.”
Altınay, tesis olarak da iki yeni ve büyük yatırıma hazırlanıyor. Bunlardan biri yaklaşık 16.000 m2 kapalı alana sahip bir Mühendislik ve Devreye Alma Mükemmeliyet Merkezi inşaatı. Bu tesisin inşaatına yaz dönemi öncesinde başlanacak ve 2026 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacak. Verilen bilgiye göre, yeni tesisin devreye alınması ile birlikte Dilovası’ndaki Üretim Mükemmeliyet Merkezini, burada konuşlu üretim unsurlarının sayısı artırılarak, elektronik, mekanik, hidrolik ve pnömatik sistemlerin üretildiği bir üretim evine çevrilecek. Bu yatırımlara ilave olarak 2026 yılında Ankara Havacılık Uzay Organize Sanayi Bölgesi’nde bir Havacılık ve Uzay Üretim Mükemmelliyet Merkezi inşaatının da başlatılması hedefleniyor.”
Altınay Savunma Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve TAAC Havacılık Teknolojileri Genel Müdürü Enis Ata da, “Altınay Savunma Teknolojileri’nin iştiraki TAAC Havacılık Teknolojileri 2019’da TUSAŞ ortaklığıyla kuruldu. TAAC, havacılık standartlarındaki kritik uçuş kontrol sistemleri, iniş takımı sistemleri ve test sistemlerinin yerli ve milli olarak geliştirilmesi üzerine çalışmalar yürütüyor.Mevcut durumda, iştiraklerimiz TAAC Havacılık Teknolojileri ve DASAL Havacılık Teknolojileri ile birçok projede çalışmalarımız sürüyor. Milli Muharip Uçak KAAN, jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET, yeni nesil temel eğitim uçağı HÜRKUŞ, genel maksat helikopteri GÖKBEY projelerindeki faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bunun yanı sıra MİLGEM 9-10-11-12 i sınıf firkateynlere yönelik Kuş Kapanı, uydu haberleşmeye yönelik SATCOM, test sistemlerine yönelik Demirkuş gibi birçok önemli projelerde de çalışmalarımız sürüyor” dedi.
Genel Müdür Mercan, yurtdışı faaliyetleri konusunda da bilgi vererek, “İnovatif yaklaşımlarla geliştirdiğimiz çözümleri yurt dışı ile buluşturacak anlaşmalar için yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Örneğin TUSAŞ ile kurduğumuz iştirakimiz TAAC milli muharip uçak, Hürkuş ve Hürjet için geliştirdiğimiz iniş takımları yurt dışında da çok ilgi çekti. Geçtiğimiz aylarda Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük savunma ve havacılık şirketleri grubu olan EDGE Group ile ilk yurt dışı sözleşmemizi imzaladık. Onların tasarladığı hava aracının iniş takımlarını biz geliştiriyoruz. Geçen yıl National Instruments Corporation ile iş birliği protokolü imzalayan TAAC yurt dışı iş birliklerini geliştirmeye devam ediyor. Yüzde yüz iştirakimiz DASAL ise, geçtiğimiz günlerde Malezya Savunma Bakanı Mohamed Khaled Bin Nordin’in de katılımıyla Malezyalı şirket PM Defence ile iş birliklerini güçlendiren bir anlaşmaya daha imza attı. Son olarak sürü yetenekli insansız hava aracı teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik 66 milyon TL tutarında bir sözleşme imzaladık. Biliyorsunuz, Avrupa Birliği geçen aylarda savunma bütçesini yükselterek 800 milyar euro’ya çıkardığını açıkladı. Avrupa ülkelerinin hem kısa vadeli tehditlere hem de uzun vadeli güvenlik önlemlerine odaklanması ve böylesine büyük bir bütçeyi harekete geçirmesi Türk savunma sanayii için de bir ihracat potansiyeli yaratıyor. Bu sebeple hedef ülkelere; güvenlik kaygılarının artmasıyla birlikte Avrupa’yı da ekleyebiliriz” diye konuştu.