Gazze'nin yeniden inşası; Arap Birliği "Mısır Planı"nı kabul etti
Arap ülkeleri devlet başkanları ve liderleri ile Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler, Mısır'ın başkenti Kahire'de Gazze Şeridi'nin geleceğine ilişkin olarak gerçekleştirilen Olağanüstü Arap Birliği Zirvesi'nde bir araya geldi. Arap Birliği, Gazze'nin yeniden inşası konusunda "Mısır Planı"nı kabul etti.
Kahire'deki Arap Birliği Zirvesi'nde Mısır'ın Gazze'nin yeniden inşasına yönelik planın kabul edildi.
Zirvenin açılış konuşması, Arap Birliği dönem başkanlığını üstlenen Bahreyn Kralı Hamed bin İsa el Halife tarafından yapıldı.
El Halife, "Filistinlilerin yerlerinden edilmesine yönelik her türlü girişimi reddediyor, iki devletli çözümü destekliyor ve Mısır'ın yeniden inşa planına destek çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullanarak, "Adil ve sürdürülebilir bir barış, Filistin halkının tarihi olarak meşru olan kendi geleceğini tayin hakkını yeniden kazanmasının temel unsurudur" dedi.
FİLİSTİNLİLER KENDİ TOPRAKLARINDA KALACAK
Zirveye ev sahipliği yapan Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ise Gazze'ye yönelik saldırıların insanlık üzerinde silinmez bir leke bıraktığını söyledi.
Savaşın Gazze Şeridi'ndeki nüfusu yok etmeyi amaçladığını vurgulayan Sisi, "Bugün burada toplanırken acı bir gerçekle karşı karşıyayız. Bölgemiz, acı verici zorluklarla karşı karşıya" dedi.
Mısır'ın Gazze'yi yeniden inşa planının Filistinlilerin kendi topraklarında kalmasını garanti altına alacağını vurgulayan Sisi, "Gazze'de sevdiklerini kaybedenler, dullar ve yetimler, umutlarının yeniden yeşermesi ve kalıcı bir barış için gözlerini sizlere çevirmiş durumda" ifadelerini kullandı.
Sisi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu'da barışı tesis edebilecek yeteneğe sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
ÜRDÜN KRALI'NDAN DESTEK
Zirvede Ürdün Kralı II. Abdullah, ülkesinin Filistinlilerin zorla yerlerinden edilmesine bütünüyle karşı olduğunu ve Gazze'nin yeniden inşasına destek verdiğini söyledi.
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ise Filistin davasının değişmez destekçilerinden biri olduklarını ve bölgede barış ve güvenliğe destek sağlanması için elinden geleni yapacaklarını söyledi.
ABD Başkanı Trump'ın Gazze planını reddeden Şara, "Filistin halkını Gazze'den güç kullanarak yerinden etme çağrısı, her açıdan insanlığın yüzüne sürülmüş bir lekedir" dedi.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze halkının başka yerlere transferine yönelik çağrılara şiddetle karşı çıktığını ve şartların izin vermesi halinde devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin gerçekleştirilmesine hazır olduğunu söyledi.
MISIR PLANI NEDİR?
Henüz resmi olarak açıklanmayan yeniden inşa planının, Birleşmiş Milletler'in Gazze'nin yeniden inşası için öngördüğü maliyetle neredeyse aynı seviyede 53 milyar dolar olması bekleniyor.
Planın taslağını gören kaynaklara dayandırılan haberlerde, altı ay sürecek erken toparlanma ve geçici barınma sağlanmasına aşamasının 3 milyar dolar, 2027'ye kadar sürecek ve temel altyapı ihtiyacı ve kalıcı konutların inşasına odaklanacak sürecin 20 milyar dolar ve 2030'a kadar devam edecek ve ilave konut, altyapı, sanayi ve ticaret tesisleri inşasını hedefleyen son safhanın ise 30 milyar dolara mal olması planlanıyor.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'de yaşayan yaklaşık 2 milyon Filistinlinin başka yerlere transferi ve Gazze'nin bir turizm merkezine dönüştürülmesine yönelik teklifine karşı alternatif olarak geliştirilen ve "Mısır Planı" olarak anılan teklif, Gazze yeniden inşa edilirken Gazze halkının yaşadıkları yerlerde kalmasını garanti altına alıyor. (İHA)