Galatasaray - Fenerbahçe derbisinde tarihi gün!

Dünyanın sayılı derbileri arasında yer alan Galatasaray - Fenerbahçe derbisi için nefesler tutuldu. Dev rekabette 385. randevu oynanacak. Derbi öncesi iki takım adına avantaj ve dezantajlar yer alırken dev maçta bir tarih yazılabilir...

Opta'da yer alan bilgiye göre, iki takım arasında Süper Lig tarihinde 120. kez karşılaşacak. Bu maçlarda Fenerbahçe 49, Galatasaray 33 defa kazandı. 37 maç ise berabere sona erdi. İşte dev derbi öncesi dikkat çeken özel istatistikler...

Fenerbahçe, son dört lig maçında Galatasaray'a kaybetmedi (2G 2B). Bu, Kasım 2008-Mart 2011 arasında yakaladığı altı maçlık (4G 2B) seriden bu yana Fenerbahçe'nin rakibi önünde yakaladığı en uzun yenilmezlik serisi.

Galatasaray'ın ev sahipliğinde oynanan 59 derbide ise sarı kırmızılılar 23 kez kazanırken, Fenerbahçe 14 galibiyet aldı (22B). Öte yandan Galatasaray, Nisan 2012'den bu yana evinde Fenerbahçe'ye yenilmiyor (3G 1B). Sarı kırmızılılar, rakibine karşı en son Kasım 2000-Aralık 2004 arasında iç sahada beş maçlık bir yenilmezlik serisi yakalamıştı (3G 2B).

RVP İÇİN TARİHİ GÜN: TAM 20 YIL SONRA...

Robin van Persie, iki takım arasında oynanan son maçta iki gol birden atmıştı. Hollandalı yıldız, o tarihten sonra oynadığı 11 lig maçında sadece bir gol atıp bir asist yapabildi. Van Persie, bu maçta da gol atabilirse, 2011-12 sezonundaki Alex'ten bu yana Galatasaray'a bir sezonda iki maçta da gol atabilen ilk Fenerbahçeli oyuncu olacak. Ayrıca, Hollandalı'nın atacağı en az bir gol, onu 1996-97 sezonundan bu yana bir sezonda Galatasaray'a en fazla gol atan Fenerbahçeli oyuncu yapacak. O sezon Elvir Bolic iki derbide dört gol atmıştı. Öte yandan Fenerbahçe-Galatasaray maçlarında atılan son dokuz golün altısı Hollandalı oyunculardan geldi (Sneijder üç, van Persie iki, Dirk Kuyt bir gol).

BİR İLK YAŞANABİLİR!

17 Mart 2012'de oynanan 2-2'lik maçtan bu yana oynanan 11 derbide de üçten fazla gol atılmadı. İki takım arasındaki son yedi maçın beşinde de karşılıklı gol atılmadı. Galatasaray, bu maçta galibiyet alamazsa, 2010-11'den bu yana ilk kez bir sezonu Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor galibiyeti alamadan bitirmiş olacak. Galatasaray, lig tarihinde sadece altı sezonda rakiplerine karşı hiçbir maçta galibiyet alamadı; Trabzonspor'un lige katılmasından bu yana ise sadece iki sezonu (1981/82 ve 2010/11) derbi galibiyeti alamadan bitirdi.

Galatasaray, Mayıs 2015'teki Beşiktaş galibiyetinden bu yana (2-0) iki ezeli rakibine karşı galibiyet alamıyor (3B 4M). Sarı kırmızılılar, bu maçı da kazanamadıkları takdirde, üst üste iki sezonu derbi galibiyeti olmadan geçirmiş olacak, ki bu Galatasaray adına lig tarihinde sadece bir kez yaşandı (1973/74 ve 1974/75).

G.SARAY BU SEZON O MAÇLARDA 3 ATTI, 14 YEDİ

Galatasaray, bu sezon ligin ilk beş sırasındaki takımlara karşı (Beşiktaş, Başakşehir, Fenerbahçe ve Trabzonspor) oynadığı yedi maçtan sadece bir puan çıkartabildi (1B 6M). Sarı kırmızılılar, oynadığı bu yedi maçta sadece üç gol atabilirken toplam 14 gol yedi.

Fenerbahçe ise ligin ilk beş sırasındaki rakiplerine karşı oynadığı beş maçın sadece birini kaybetti (3G 1B 1M). Son iki lig maçını kazanan Fenerbahçe, 2017 yılında üst üste üç lig galibiyeti alamadı. Deplasmandaki son dört maçını kaybetmeyen Fenerbahçe (2G 2B), bu sezon deplasmanda sadece bir defa beş maçlık yenilmezlik serisi yakalamıştı (Eylül-Kasım 2016 arasında 4G 1B).

Wesley Sneijder, Fenerbahçe'ye karşı oynadığı altı lig maçında üç gol atıp bir asist yaptı. Galatasaray'ın Sneijder'in doğrudan katkısı olmadan Fenerbahçe'ye attığı son gol, 12 Mayıs 2013'te Burak Yılmaz'ın attığı penaltı golüydü.

Galatasaray - Fenerbahçe derbisinde tarihi gün! ile ilgili etiketler Galatasaray Fenerbahçe Derbi istatistik