G7 Zirvesinde kriz yaşanıyor: Orası topraklarımızın bir parçası!

G7 zirvesinde kriz çıktı! Görüşmelerde sosis üzerine başlayan tartışmada Fransız lider Macron'un, (AB üyesi bağımsız bir ülke olan İrlanda'nın bulunduğu adanın 1/6'lık kuzey ucunu oluşturan) Kuzey İrlanda'nın, Birleşik Krallığın bir parçası olmadığı yönündeki iması İngiliz lider Boris Johnson'ı çileden çıkardı. 

G7 zirvesine ev sahipliği yapan Britanya'nın başbakanı ile Fransa Cumhurbaşkanı arasında kriz yaşanıyor. 

Britanya'nın AB'den ayrılırken yaşanan pürüzlerden biri olan problematik Kuzey İrlanda konusu, G7 zirvesinin konu başlıklarından biriydi. Zirvenin ev sahibi olan Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Kuzey İrlanda'nın Britanya'ya bağlı olmadığı hakkındaki iması ile yüzleşmek durumunda kaldı.

G7 Zirvesinde kriz yaşanıyor: Orası topraklarımızın bir parçası!

SOSİS MESELESİ TARTIŞILIRKEN TANSİYON BİR ANDA GERİLDİ

İngiliz sosisinin Kuzey İrlanda’ya ihracatına izin verilip verilmeyeceği önemli bir meseleye dönüştü. Kuzey İrlanda'ya çeşitli mal ve hizmetlerin satışı için devam eden geçiş dönemi sürecinin 30 Haziran'da sona ermesiyle AB'nin güvenlik kuralları gereğince işlenmiş et ürünlerinin ihracatı yasaklanacak. Boris Johnson ile Emmanuel Macron arasındaki sohbette bu konu hakkında konuşulurken kriz yaşandı.

KRİZ BİR ANDA NASIL ÇIKTI?

Johnson, "Fransız mahkemeleri Toulouse sosisinin Paris'e nakledilmesini durdurma kararı alsa, hoşunuza gider mi" diye sorunca, Macron, (Kuzey İrlanda'nın Britanya'nın bir parçası olmadığını ima ederek) 'bunun iyi bir kıyaslama olmadığı, zira Paris ile Toulouse'un aynı ülkenin parçaları olduğu' karşılığını verdi.

Bir anda öfkelenen ve çileden çıkan Britanya başbakanı Boris Johnson ise "Kuzey İrlanda ile Britanya da aynı ülkenin parçaları" ifadeleriyle Macron'u yanıtladı.

The Telegraph'a konuşan Britanya hükümetinden bir kaynak, "Macron'un açıklaması AB'nin pozisyonu bakımından son derece açıklayıcı" dedi.

İNGİLTERE: TOPRAKLARIMIZI KORUMAK İÇİN NE GEREKİYORSA YAPARIZ

Fransa Cumhurbaşkanı ile görüşmesinin ardından gerginliği dışa vuran şekilde gazetecilerin karşısına geçen Britanya Başbakanı, Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'ın parçası olduğunu AB'nin 'kafasına sokması' gerektiğini dile getirdi ve ekledi: Ülkenin toprak bütünlüğünü korumak için gereken her şeyi yapacağız!'

FRANSA CUMHURBAŞKANLIĞI AÇIKLAMA YAYIMLADI

Fransa Cumhurbaşkanlığı, Macron'un sözlerine açıklık getirerek 'Toulouse ile Paris tek bir coğrafi bölgenin parçasıyken ve Kuzey İrlanda'nın başka bir adanın parçası olduğunu' söylemeye çalıştıklarını aktardı.

BRİTANYA DIŞİŞLERİ TATMİN OLMADI

Fransa Cumhurbaşkanlığı'nın coğrafi izahatından Britanya hükümetinin tatmin olmadığını gösterir şekilde bir açıklama da Britanya Dışişleri Bakanı Dominic Raab'dan geldi.

BBC'de Andrew Marr'ın programında konuşan İngiliz Dışişleri Bakanı, "Birleşik Krallık tek bir ülkedir. Kuzey İrlanda, Birleşik Krallık'ın parçasıdır" vurgusunu yaparak Macron'un kışkırtıcı sözlerinin altını çizdi ve devam etti, 'AB'nin aylardır ve yıllardır Kuzey İrlanda'yı ayrı bir ülke gibi göstermeleri yanlıştır. Bu, olguları anlamakla ilgili bir yanlışlıktır. Kuzey İrlanda hakkında bu terimlerle konuşulmasının takdir edilmesi başarısızlıktır, Kuzey İrlanda Protokolü meselesine bu terimlerle yaklaşmak iki toplum arasında ekonomik ilişkilere zarar veriyor ve bu da derin hayret yaratıyor.' 

İngiliz Dışişleri Bakanı sözlerini, 'Biz Fransa'daki Korsika hakkında böyle konuşmayız.' sözleriyle tamamladı.

MACRON'UN DÜN SAMİMİ POZLAR VERDİĞİ BİDEN, İRLANDA ASILLI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dünkü görüşmeler sonrası İrlanda asıllı katolik ABD'li lider Joe Biden ile çok samimi pozlar verip müttefikliklerini adeta karşılıklı kutlamışlardı.

 

 

G7 Zirvesinde kriz yaşanıyor: Orası topraklarımızın bir parçası! ile ilgili etiketler Emmanuel Macron İrlanda macron bojo borish johnson sosis kuzey irlanda g7 zirvesi
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.