Fransız Cumhurbaşkanı'ndan Romanlara tarihi özür

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 2. Dünya Savaşı sırasında Fransız hükümetinin Romanlara yönelik tutumundan dolayı özür diledi. Hollande, alan Montreuil-Bellay kasabasında, Romanların gözaltına alındığı ve şu anda açık hava müzesi haline getirilen kampı ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı sıfatıyla bu kampı ilk kez ziyaret eden siyasetçi olan Hollande, burada yaptığı konuşmada, "2. Dünya Savaşı sırasında, Vichy rejiminin (Nazilerle işbirliği yapan Fransız hükümeti) binlerce Romanı sorgusuz gözaltına alması konusunda Fransa’nın büyük sorumluluğunu kabul ediyorum.’’ dedi.

Gerçekleri söylemenin zamanının artık geldiğini belirten Hollande, "Fransa Cumhuriyeti, sorgusuz gözaltına alınan bu insanların çektiği acının sorumluluğu kabul eder ve tanır.’’ ifadesini kullandı.

Hollande, toplama kampında tutulan Romanların anısı için yapılan anıtın açılışını gerçekleştirdi. Törene, kampta yaşamış ve hala sağ olan Romanlar ile hayatını kaybedenlerin aileleri de katıldı. Fransa’da 1941-1945 yılları arasında 6 binden fazla Roman'ın toplama kamplarında tutulduğu ve yüzlercesinin hayatını kaybettiği biliniyor.

Fransız Cumhurbaşkanı'ndan Romanlara tarihi özür ile ilgili etiketler Fransa özür romanlar
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.