Fransa'nın efsane liderinden Galatasaray'a ağır küfür...


Eski Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle’ün Galatasaray Lisesi'ni ziyaretinde yaşandığı iddia edilen bir olay ünlü sanatçı Ferhan Şensoy'un vefatı ile yeniden gündeme geldi. Peki o iddianın ne kadarı doğru, ne kadarı yanlış, işte olayın perde arkası...

1968 yılında eski Fransa Devlet Başkanı Charles de Gaulle’ün Türkiye ziyaretinde resmi ziyaret programına, 100. yılını kutlayan Galatasaray Lisesi’ni ziyaret de eklenmişti. 

O ziyareti oyunlarında anlatan Ferhan Şensoy ise Charles de Gaulle’ün Galatasaray'a ağza alınmayacak bir küfür ettiğini aktarıyordu. 
Şensoy'un o aktarımına göre, Charles de Gaulle Galatasaray Lisesi'nde konuşma yaparken arkadan “İb*e Charles de Gaulle” sesini duyar ve bunun ne anlama geldiğini sorar. Kendisine “Yaşasın de Gaulle” anlamına geldiğinin söylenmesi üzerine salona olumlu bir mesaj verme çabasıyla “İb*e Galatasaray” diye bağırır.

Ferhan Şensoy'un aktarımıyla o olayın detayları ise şöyledir;

"Ben, De Gaulle’ün giderek güzelleşen konuşmasının bir yerinde artık dayanamayarak, bilinçaltı bir hıncımı kusarak, kendi kendime mırıldanırcasına, fısıltı halinde, sanki maçtaymışım, De Gaulle de penaltıyı vermeyen hakemmiş gibi, "İb*e De Gaulle! İb*e De Gaulle!" diye söylenmeye başlamışım. Biraz sonra baktım, sağımdaki Kuku Mesut ve solumdaki Makas Adnan da bana katılmışlar, üçlü koro halindeyiz. Ben birden panik halinde sustum ve fakat slogan ön sıralara bulaşmıştı bile. Birden balkonda küçük bir fısıltı korusu oluştu, derken, benim engelleme çalışmalarıma rağmen, slogan balkondan salona döküldü.

"Qu’est-ce que ça veut dire ib*é?" diye sordu, haklı olarak. Ne demek ib*e, diyor… De Gaulle, kendi ismi başına konulan sıfat nedir, onu soruyor. Müdür dili ağzının içinde akrobatik gösteriler yapmaya başladı, bu sırada şaşırtıcı gayet Gülhane Parkı sesler çıkarıyor, o seslerin neresinden çıktığına kendisi de çok şaşırıyorken, toparlandı, gökyüzüne, yani Charles De Gaulle’e döndü, "Vive De Gaulle! Yaşasın De Gaulle!" dedi ve belirli bir huzura erdi müdür.

De Gaulle de onun üzerine yeryüzünden başını kaldırarak bizlere döndü: "Ah, bon alors; İb*é Galatasaray!" dedi."

KURGU HİKAYE OLDUĞUNU İTİRAF ETTİ

Ancak bu söylentinin yıllar sonra dilden dile yayılması üzerine, anlatısının kurgudan ibaret olduğunu yine Ferhan Şensoy itiraf etti.

Şensoy şu ifadeleri kullandı;

"Hayır böyle bir şey yok, hatta bu anlattığım "İb*e de Gaulle" hikayesi de gerçek bir hikaye değil bu bir fantezi. De Gaulle’e böyle bir p*ştluk yapmayı düşünmüştük fakat bizi şaşırtan devlet adamı kişiliği karşısında böyle bir terbiyesizliği yapamadık de Gaulle’e içimizde ukde kaldı. O gittikten sonra ben Yüksek Kaldırım’da de Gaulle’ün onbaşı kapanan şapkası vardı tek yıldızlı ondan yaptırdım bir tane ve onu başıma takarak ve de Gaulle’ün konuşmasını biraz kendime göre değiştirip yeniden yazarak bir de Gaulle numarası yapmaya başladım.”

Fransa'nın efsane liderinden Galatasaray'a ağır küfür...
 ile ilgili etiketler Galatasaray charles de gaulle ferhan şensoy
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.