Fransa ve Avustralya arasında AUKUS krizinin ardından ilk temas!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, denizaltı krizinden sonra ilk kez görüşme gerçekleştirdiği Avustralya Başbakanı Scott Morrison'a iki ülke arasında güven bağlarının koptuğunu ve ilişkileri onarmanın Avustralya yönetiminin elinde olduğunu söyledi.

Transatlantik müttefikler arasında gerilime neden olan ve AUKUS olarak bilinen Avustralya, İngiltere ve ABD arasında güvenlik anlaşmasının imzalanmasının ardından başlayan kriz sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison ilk kez telefonda görüştü.

FRANSA'DAN AVUSTRALYA'YA: GÜVEN BAĞLARINI KOPARDI

Elysee Sarayından yapılan açıklamaya göre Macron, Morrison'a 12 denizaltı siparişinin iptalinin iki ülke arasındaki güven bağlarını kopardığını söyledi. Macron Avustralya hükümetine "ikili ilişkilerin temellerinin yeniden atılması ve Hint-Pasifik'teki ortak eylemi sürdürme konusunda iradeyi somutlaştıracak adımların artık Canberra hükümetine bağlı olduğunu' ifade etti.

Fransa Dışişleri Bakanı, Avustralya ve ABD'nin kendisinden gizli şekilde aylarca arkalarından iş çevirmesi olarak yorumladığı AUKUS için 'Sırtımızdan hançerlendik' demişti.

Macron ayrıca, Glasgow'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi öncesi Morrison'ı enerji üretimi için kömür kullanımını durdurma taahhüdünde bulunmaya çağırdı.

ÇİN' KARŞI KURULAN YENİ 'NATO': AUKUS

Avustralya, Fransız Naval şirketi tarafından Avustralya'ya konvansiyonel 12 denizaltı yapımını içeren 90 milyar dolar değerindeki Taarruz Denizaltı Programını iptal ederek ABD ve İngiltere ile AUKUS adındaki ortak güvenlik anlaşmasına imza atmıştı.

Bunun üzerine Fransa, Washington ve Canberra Büyükelçilerini geri çağırmıştı. Yaşanan diplomatik gerilimin ardından Macron, Biden ile telefonda görüşmüş, Washington Büyükelçisi'nin Fransa'ya dönmesine karar verdiğini duyurmuştu.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden Biden-Macron görüşmesi sonrasında yapılan açıklamada, iki liderin Ekim ayı sonunda Avrupa'da buluşacağı bildirilmişti. Fransa'nın Canberra Büyükelçisi de daha sonra görevine yeniden dönmüştü.

Çin'in bölgedeki artan varlığına karşı bir oluşum olarak görülen AUKUS anlaşması, bölgede gerilimi tırmandırabileceği ya da silahlanma yarışına katkıda bulunabileceği ihtimali nedeniyle Güneydoğu Asya ülkelerinde de endişelere yol açmıştı.

Fransa ve Avustralya arasında AUKUS krizinin ardından ilk temas! ile ilgili etiketler Fransa Avustralya aukus kriz temas güven bağları koptu
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.