Macron duyurdu! Fransa ile Nijer arasındaki büyükelçi krizinde yeni gelişme

Nijer'de 26 Temmuz'da başa geçen askeri yönetim ile Fransa arasındaki gerilim devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Nijer Büyükelçisi Sylvain Itte'nin askeri yönetim tarafından rehin alındığını açıklamıştı. İki ülke arasında yaşanan büyükelçi krizindeki yeni gelişmeyi Macron katıldığı bir programda duyurdu.

Nijer'de 26 Temmuz'da başa geçen askeri yönetim, 25 Ağustos'ta Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'ye ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanımış ancak Büyükelçi Itte, ülkeden ayrılmamıştı.

FRANSIZ ASKERLERİ NİJER'DEN ÇIKACAK

Bugün TF1 ve France 2 kanallarının ortak yayınının konuğu olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Itte'nin birkaç saat sonra Fransa'ya geleceğini ve Nijer'deki Fransız askerlerin yıl sonuna kadar koordineli şekilde Fransa'ya döneceğini duyurdu.

MACRON ALEYHİNE SLOGANLAR ATILDI

Macron'nun açıklamasının ardından başkent Niamey’deki Fransız askeri hava üssü önünde toplanan askeri yönetim destekçileri, Fransız askerlerinin ülkeden ayrılmasını talep ederek Macron aleyhine slogan attı.

Macron duyurdu! Fransa ile Nijer arasındaki büyükelçi krizinde yeni gelişme

İKİ ÜLKE ARASINDA BÜYÜKELÇİ KRİZİ

Nijer'de 26 Temmuz'da başa geçen askeri yönetim, 25 Ağustos'ta Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'ye ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanımış ancak Büyükelçi Itte, ülkeden ayrılmamıştı.

Fransa, "askeri cuntanın Fransız elçinin gitmesini talep edebilecek bir otorite olmadığını" belirtmişti.

Bunun üzerine Nijer Dışişleri Bakanlığı, 31 Ağustos'ta Fransa Dışişleri Bakanlığına gönderdiği notada Büyükelçi Itte'nin dokunulmazlığının kaldırıldığını ve sınır dışı edileceğini duyurmuştu.

REHİN ALINDIĞINI AÇIKLAMIŞTI

Notadan sonra Fransa'nın Niamey Büyükelçiliği etrafında sıkı güvenlik önlemleri alınmış ve elçiliğe girip çıkan araçlar, Nijer güvenlik güçlerince kontrol edilmeye başlanmıştı.

Aynı şekilde Fransız askerlerinin konuşlu olduğu başkentteki "Niamey 101" isimli hava üssü etrafında da güvenlik artırılmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 15 Eylül'de yaptığı açıklamada, Büyükelçi Itte'nin "rehin alındığını" söylemiş ve Büyükelçiliğe gıda girişine izin verilmediğini dile getirmişti.

HAVA SAHALARINI FRANSA'YA KAPATTILAR

Nijer'de askeri yönetim, hava sahasını ticari uçuşları da kapsayacak şekilde Fransa'ya kapattı.

Afrika ve Madagaskar'da Hava Seyrüsefer Güvenliği Ajansının (ASECNA) internet sitesinde paylaşılan açıklamada, Nijer hava sahasının, Air France filosu ve Fransa tarafından kiralanan uçaklara kapatıldığı bildirildi.

Açıklamada, Fransa haricinde Nijer hava sahasının tüm ulusal ve uluslararası ticari uçuşlara açık olduğu kaydedildi.

Nijer hava sahası 6 Ağustos'ta tüm ticari ve sivil uçuşlara kapatılmış, 4 Eylül'de tekrar açılmıştı.

Afrika'yı Avrupa'ya bağlayan en önemli havayolu şirketlerinden Air France, Nijer'in başkenti Niamey'e haftada 4 gün sefer düzenliyordu.

Macron duyurdu! Fransa ile Nijer arasındaki büyükelçi krizinde yeni gelişme - Resim : 2

Macron duyurdu! Fransa ile Nijer arasındaki büyükelçi krizinde yeni gelişme ile ilgili etiketler Emmanuel Macron Fransa Nijer
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.