Fox TV ABD'de de "Fox'luğunu" yapıyor!

Koronavirüs salgını nedeniyle on binlerce kişinin hayatını kaybettiği ABD'de karantina karşıtı eylemler hız kazanıyor. Eylemlerin arkasında ise Trump-FOX TV ortaklığı var!

ABD'nin Michigan eyaletinde koronavirüs (Covid-19) salgını karantinasına karşı başlayan gösteriler, Demokratların yönettiği Minnesota, Virginia, Kaliforniya ve Kentucky'ye sıçradı. "Evde kal" çağrılarına tepki gösteren protestocular, yeniden işlerine dönmek istediğini dile getirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Demokrat valilerin yönetiminde olan bazı eyaletlerde Covid-19 önlemlerinin kaldırılması için yapılan protestolara Twitter üzerinden destek verince protestolar Demokratların yönettiği eyaletlerde geniş katılımlı gösteriler düzenlendi.

Bu eylemlerin perde arkasına ışık tutan Habertürk yazarı Oray Eğin Amerikan FOX Tv ile Trump arasında karantinayı kaldırmak için gizli bir ortaklık olduğunu belirtti.

İşte Eğin'in köşe yazısı;

- Bu protestolar masum değil

Geçenlerde Fox News temsilcisi Donald Trump’a virüsün Çin’deki bir laboratuvarda insanlar tarafından geliştirildiği iddialarını sordu. Böyle haberlerde adet olduğu gibi bu da “adını vermek istemeyen devlet yetkilileri ve istihbarat görevlilerine” dayanıyordu ve Fox konuyu uzatmaya çok hevesliydi. Trump kendini korumak için hemen üzerine atlamadı. “Bilmiyorum, bir şey demek istemiyorum,” dedi. “Ama kim bilir ileride daha neler çıkacak.”

Fox News konuyu uzatmaya hala devam ediyor. Çin virüsü laboratuvarda üretmiş, ama bir biyolojik silah ya da tehdit değilmiş. Güya Amerika’ya “Bakın biz de başarıyoruz, biz de salgın hastalıklarla mücadele ediyoruz” demek ve gücünü göstermek içinmiş…miş…miş… Ama oradan da sızmış…mış…

BEYAZ SARAY-FOX BAĞLANTISI

Bu temelsiz iddialar Donald Trump’ın ilk günden beri virüsü “Çin malı” olarak değerlendirmesiyle de benzerlik taşıyor. Zaten Beyaz Saray’a seçildiğinden beri Fox’la Trump arasında direkt hat var.

Başkan’ın ekranında neredeyse günün 24 saatini bu kanal açık. Kanala rastgele telefonla bağlandığı oluyor, bazen yayın biter bitmez arayıp sunucularla sohbet ediyor.

Daha evvel Fox’ta çalışan isimler Beyaz Saray’da iş buluyor, Beyaz Saray’dan ayrılanlara Fox ekranlarını açıyor. Bu sayede Fox yürütmenin bir ayağına, uzantısına dönüştü ve Başkan’ın propagandasını yönetme konusunda önemli bir işlev kazandı.

COVID-19 krizi patladığında hem Trump hem de Fox virüsü eş zamanlı hafife almıştı, muhaliflerin abartısı olduğunu söylemişlerdi. Bugünlerdeyse ülkeyi yeniden açma konusunda fikir birliği ediyorlar.

Önceki gün Fox News’a konuşan Teksas Vali Vekili daha evvel söylediği “Amerika’yı bildiğimiz Amerika gibi tutmak için pek çok yaşlı aile büyüğünün hayatından fedakarlık edebileceği” açıklamalarını tekrarladı. “Yaşamaktan daha önemli şeyler var,” dedi. “Bu ülkeyi çocuklarım ve torunlarım için korumak. Ölmek istemiyorum, ama biraz risk almalıyız ulan.” (Ulan kısmını “man”den ben çevirdim.)

Ekrandan böyle lafları duyan bir grup insan da önceki gün kendi eyaletlerinde uygulanan katı tedbirlere itiraz etmek için sokaklara döküldü. Ciddi ciddi virüsün insan mucidi, ilaç şirketlerinin ürünü ya da düpedüz bir yalan olduğuna inandıklarını söylediler kameralara. “Bildiğimiz grip bile daha fazla kişiyi öldürüyor,” en sık başvurulan yalanlardan biri.

Aralarında Mehmet Öz’ün de olduğu Fox News yorumcuları günlerdir Trump’ın hoşuna gidebilecek bir ülkeyi açma senaryosu için bilimsel zemin hazırlıyorlar. Siyasetin amacı ekonomiyi kurtarmak, ekran doktorlarınınkiyse Başkan’ı memnun etmek.

Bu hafta sonu Amerika’nın 10 yerinde daha gösteri düzenlenecek; bu sayede valilerin üzerinde baskı kurulması ve eyaletlerin yeniden açılması bekleniyor. Beyaz Saray’ın virüs uzmanlarının tavsiyelerinin aksine Trump’a yakın eyaletler alelacele hayatı yeniden başlatmaya başladı zaten; bilim insanları bu erken açılışın bedelinin çok ağır olacağını söylüyor. O eyaletlerdeki kimi belediye başkanları bile isyan ediyor bu aceleciliğe. Ama protestolar birbiri ardına gelmeye başlıyor.

BAŞKAN’IN BÜTÜN GÖSTERİCİLERİ

Normal şartlarda devlet başkanları protestoları bastırmak ister, Trump tam aksine halkı isyana teşvik ediyor. Fox’taki ilk protesto haberinden birkaç dakika sonra onlara Twitter’dan destek oldu. Başkan’ın Fox sevdası o kadar aşikar ki basın toplantılarında ülkeyi yeniden açmak için kullandığı “Tedavi hastalığın kendisinden daha ağır olmamalıdır” sözünün bile ilk kez o kanaldaki bir yorumcu tarafından söylendiği ortaya çıktı. Yine Fox’ta duymuş ve hemen tweet atmıştı.

Bu protestolar sadece işini kaybeden, geleceğinden isyan eden, evde oturmaktan bunalan ya da saç kestirmek isteyenlerin masum isyanı değil. Dün New York Times’ın ortaya çıkardığına göre protesto gösterilerinin arkasında örgütlü bir yapılaşma var. Yöneticileri arasında Trump’a çok yakın isimlerin de yer aldığı gruplar organize ediyor, yaklaşan seçimlerde bir dip dalga yaratıyormuş gibi gösterip seçmenlerde heyecan yaratmaya çalışıyorlar.

Kolayca manipüle edilen bu seçmen grubu, bu protestoların sık sık haber yapılması Beyaz Saray’dan çıkamayan, miting düzenleyemeyen Trump’ın alternatif seçim kampanyasının araçları. Beyaz Saray’daki rating rekorları kıran COVID-19 basın toplantıları da giderek virüs konusundan uzaklaşarak Başkan’ın seçim kampanyasına hizmet ediyor. Geçenlerde Meksika’dan gelen uyuşturuculardı ana konu, birkaç gündür de göçmenliğin askıya alınması ve ABD’de oturma-çalışma izni sağlayan yeşil kartların geçici süreyle dondurulması.

Trump şu anda fiilen “rakipsiz” gözükse de bu hesap uzun vadede garantili sonuç doğurmayabilir. Zira Amerikan halkının yüzde 66’sı eyaletlerin alelacele açılmasına karşı. Yalanlara inanıp kendilerini sokağa atanlarsa hem virüsün daha fazla yayılmasına neden oldular, hem de belki virüsü kaptılar. Amerika’da alelacele açılacak eyaletlerdeki bu cahil halk farkında olmadan daha tedbirli başka yerler için bir anlamda kobay olarak da kendilerini kullandırıyor. Ama her şey bir yana farkında olarak ya da olmayarak bir tiyatroya malzeme oldu bu kitle. Gerçi ne zaman aksi olmuştu ki.

YAZININ ORİJİNAL METNİ İÇİN TIKLAYIN;

 

 

 

 

 

 

 

 

Fox TV ABD'de de "Fox'luğunu" yapıyor! ile ilgili etiketler Koronavirüs Korona Oray Eğin Donald Trump ABD
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.