Ford Otosan, Volkswagen için elektrikli ticari araç üretecek

Ford’un sadece Türkiye’de üretilen modeli E-Transit geçtiğimiz hafta satışa sunuldu. Markanın gelecek planları hakkında açıklamalarda bulunan Ford Türkiye İş Biriminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özgür Yücetürk, önümüzdeki dönemde birden fazla yeni modeli satışa sunacaklarını bildirdi. Ford’un yeni nesil otomobillerini üreten Otosan’ın önümüzdeki dönemde Volkswagen için de ticari araç üretimine başlaması bekleniyor. İşte detaylar...

Ford’un sadece Türkiye’de üretilen modeli E-Transit geçtiğimiz hafta satışa sunuldu. 

Ford Otosan’ın geçen yıl duyurduğu 2 milyar euroluk yatırım kapsamında Nisan ayında Kocaeli'deki Ford Otosan fabrikalarında üretilmeye başlanan elektrikli Transit, Avrupa'da sadece Türkiye'de üretiliyor.

Ford Otosan, Volkswagen için elektrikli ticari araç üretecek

İki farklı güçte satışa sunulan araç, giriş versiyonunda 135 kW (183 PS) ve 430 Nm tork, daha güçlü versiyonunda ise 198 kW (269 PS) ve 430 Nm tork değeri sunuyor. Elektrikli ticari araçta 68 kWh kapasiteli batarya görev yapıyor ve 315 kilometreye varan menzil sunuluyor.

E-Transit ile birlikte ticari araç grubu alt markası Ford Pro'yu da Türkiye'de devreye alan şirket, ticari araç müşterilerinin tüm ihtiyaçlarını tek bir noktadan karşılamayı hedefliyor.

FORD, VOLKSWAGEN İŞBİRLİĞİ İLE YENİ OTOMOBİL GELİŞTİRECEK

Markanın gelecek planları hakkında açıklamalarda bulunan Ford Türkiye İş Biriminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özgür Yücetürk, önümüzdeki dönemde birçok yeni modeli Türkiye'ye getireceklerini bildirdi.

Yücetürk, bu modellerin Mustang Mach-E, Ranger, Transit Custom, Courier ve Ford'un Volkswagen işbirliği ile geliştireceği yeni bir elektrikli otomobil olduğunu söyledi.

Buna göre, Transit Custom 2023’te ilk etapta içten yanmalı motorla gelecek. 2024'ün ilk yarısında ise modelin elektrikli versiyonu satışa sunulacak. Yeni Courier da 2023'te Türkiye'de satışa sunulacak. Courier'in elektriklisi ise 2024'te Türkiye'de satışa çıkacak.

Markanın pick-up modeli Ranger ise ilk etapta Raptor donanımı ile önümüzdeki yıl Türkiye yollarına çıkacak.

Ford'un Almanya fabrikasında Volkswagen işbirliği ile üretilecek yeni elektrikli otomobilin ise 2023'te gelmesi planlanıyor.

Ford'un satışa sunacağı yeni modellerin hemen hemen hepsinin Otosan tarafından üretilecek olması ise dikkat çekiyor.

Öte yandan, Ford ile Volkswagen'in 2018 yılında yaptığı işbirliği kapsamında, Ford Otosan yakın bir gelecekte Volkswagen'in hafif ticari araçlarının üretiminden de sorumlu olacak.

Ford Türkiye İş Biriminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özgür Yücetürk satışa çıkan E-Transit hakkında da konuştu.

Transit'te dizel ile elektrikli versiyon arasında donanım paketine göre yüzde 80 ile yüzde 100 fiyat farkı bulunması dikkat çekiyor.

Aradaki farkın sadece araç satın alımı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Yücetürk, "E-Transit'in fiyatının dizelden yüksek olması batarya maliyeti yüzünden. Burada ilk alım maliyetinden çok, toplam maliyete odaklanıyoruz. Güncel akaryakıt fiyatları göz önüne alındığında, yıllık 50 bin kilometrelik bir kullanımda, 3.5 sene içinde aradaki fark amorti edilebilir. Ayrıca, bu fiyatın içine 3 yıllık bakım masrafları ve duvar tipi şarj ünitesi ile montaj hizmetini de dahil ediyoruz" dedi.

YOLCU TAŞIMAYA YÖNELİK VERSİYONU DA GELECEK

Yücetürk, E-Transit için kiralama opsiyonu da sunduklarından bahsetti.

Son dönemde birçok firmanın finansman erişimde sıkıntılar yaşadığının farkında olduklarını anlatan Yücetürk, "Avrupa'da uzunca bir süredir ticari araç kiralama yapılıyor. Türkiye'de ise bu yeni yeni yaygınlaşıyor. Mevcut şartlarda kiralama seçeneğinin de birçok firma tarafından tercih edileceğini öngörüyoruz" diye konuştu.

Elektrikli hafif ticari aracın ilk etapta sadece yük taşımaya yönelik van gövde tipi ile bayilerde yer alacağını da anlatan Özgür Yücetürk, yolcu taşımaya yönelik versiyonun ise ileriki dönemde satışa sunulacağını aktardı.

Ford Otosan, Volkswagen için elektrikli ticari araç üretecek - Resim : 2

ELEKTRİĞİ 'WAT'TAN ALACAK

Yücetürk, ticari araçlar için devreye aldıkları hizmetler bütünü Ford Pro bünyesinde elektrikli araçlara şarj hizmeti vereceklerini de söyledi.

Yücetürk, bu kapsamda Koç Topluluğu'nun kısa bir süre önce tanıttığı elektrikli araç şarj ağı WAT Mobilite'nin cihazlarından faydalanacaklarını vurguladı.

Ford Pro bünyesinde, ev tipi, depo tipi, halka açık şarj istasyonu olmak üzere üç farklı şarj hizmeti sunulacağını kaydeden Yücetürk, diğer şarj ağ işletmeleri ile işbirlikleri yapacaklarını ve 25 bayinin 2023'ten itibaren şarj hizmeti vereceğini söyledi.

Ford Otosan, Volkswagen için elektrikli ticari araç üretecek ile ilgili etiketler Otomobil elektrik kesintisi Ford Volkswagen
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.