Fırat nehri hangi illerden geçer? Toplam uzunluğu kaç km'dir? Fırat Nehri'nin ismi nereden geliyor?

Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağı olan ve kaynak noktası Türkiye'de bulunan Fırat nehri, uzunluğu ve havza alanı itibariyle dünyanın en uzun nehirlerindendir. Bir diğer adı Euphrates olarak bilinen Fırat Nehri, Türkiye'den hangi illerden geçer?

Fırat Nehri, başlangıç noktası olarak Ağrı Diyadin'de doğan ve dünyanın en uzun ırmaklarındandır. Peki, Türkiye'de hangi illerden geçer?

FIRAT NEHRİ HANGİ İLLERDEN GEÇER?

Fırat, Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağıdır. 

Başlangıç noktaları Ağrı Diyadin'den kaynayan Murat Nehri ve Erzurum Dumludağ'da kaynayan Karasu Nehri'dir. Bu Nehirler Elazığ İl sınırlarında birleserek Fırat Nehrini oluşturur.Fırat Nehri Erzincan, Tunceli, Elâzığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa il sınırını belirledikten sonra Suriye, daha sonra Irak topraklarına girer. Irak'ta denize uzak olmayan bir noktada Dicle Nehri ile birleşerek Şatt'ül-Arab'ı oluşturur ve Basra Körfezi'ne dökülür. Nehrin en önemli kolları Murat Nehri, Karasu Nehri, Tohma Çayı, Peri çayı, Çaltı ve Munzur Suyu'dır.

FIRAT NEHRİ'NİN İSMİ NEREDEN GELİR?

Batı dillerinde Fırat Nehri, Euphrates olarak geçer. Euphrates adı Yunanca'dan gelen bir sözcüktür. İsmin asıl kaynağı konusunda çeşitli görüşler bulunmaktadır:

Eski Farsça'daki Ufratu ve Akad dilindeki Purattu 'dur. Eski Farsça'daki sözcüğün Avesta'da geçen huperethuua(geçmesi kolay) olduğu tahmin edilmektedir. Arapça tasasızlık, rahatlık anlamına gelen "ferahat" kelimesinden gelmektedir.



Fırat; Akadcada Pu-rat-tu, Sümercede Buranun olarak geçmektedir. Kelimenin Hint-Avrupa kökenli olmadığı, Akadca ve Sümerceden kaynaklandığı, Eski Farsça ve Farsça aracılığıyla diğer dillere geçtiği görüşü ağırlık kazanmaktadır. Eski Asur dillerinde de fonetik olarak Fırat sözcüğüne yakın olan pratru kelimesi de ilk gelene ait olan anlamında kullanılmıştır.

TOPLAM UZUNLUĞU KAÇ KM'DİR?

Toplam uzunluğu 2.800 km, Türkiye sınırları içinde kalan bölümün uzunluğu ise 1263 km'dir. 720.000 km² su toplama havzasına sahiptir. Türkiye'nin en geniş havzasına sahip olan Fırat Nehri yılda ortalama 30 milyar m³ su taşımaktadır.

 

 

 

Fırat nehri hangi illerden geçer? Toplam uzunluğu kaç km'dir? Fırat Nehri'nin ismi nereden geliyor? ile ilgili etiketler Fırat Harekatı fırat nehri
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.