FED moral bozdu, Nvidia imdada yetişti

Küresel mali piyasalar dün günün büyük bir bölümünü sakin bir eğilim kaydederek tamamladı. Menüde gece geç saatlerde açıklanacak FED'in bir önceki toplantısına ait tutanaklar ve yapay zekânın bayrak taşıyıcısı olarak nitelendirilen Nvidia'nın yine gece geç saatlerde açıklanacak finansalları öncesinde piyasalar bekle ve gör stratejisine geçti. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Günün güneşli zaman diliminde finansal varlık fiyatlarında anlamlı bir değişim yaşanmazken, FED'in 1 Mayıs tarihlerinde sonuçlanan olağan faiz toplantısının tutanaklarının açıklanması ile satıcı hava gece geç saatlerde egemen oldu. Tutanaklarda enflasyon riskine dikkat çeken üyelerin oldukça şahince kabul edilen yorumları (fiyat baskılarının önümüzdeki aylarda en azından yavaş yavaş azalacağına yönelik beklenti devam ederken, mevcut faiz oranlarının enflasyonu %2 hedefine götüreceğine yönelik şüphelerin ise arttığı ve enflasyon yeniden başını kaldırması durumunda faiz artırım ihtiyacının bile zikredilmesi) son dönemlerde faiz indirim beklentisi ve zayıf dolar argümanı ile hızlı koşan kıymetli madenlerde sert satışları beraberinde getirdi. 

FED moral bozdu, Nvidia imdada yetişti

Faiz toplantı (FOMC) tutanaklarının piyasalarda var olan bahar havasını bozması ardından bakır, gümüş ve altın cephesinde sert satışlara hisse senetleri de eklendi. Altının ons fiyatı hafta içinde 2,450 doları test etmesi ardından 2,370 dolar seviyesine gerilerken, 32,50 dolar seviyesine kadar yükselen gümüş ise 2 dolar gerileyerek 30,50 dolar seviyesini test etti. Kıbrıs İktisat Bankası yorumunda ise “Gümüş ve altın ile ilgili uzun pozisyonlarımızı korumaya devam ederken, dün de belirttiğimiz üzere hâlen daha 12 senenin zirvesine işlem gören gümüşte 35 dolar, altında ise 2,550 dolar hedefimizi korumaya devam ediyoruz” denildi.

FED tutanakları ardından satıcılı hava ABD borsalarına da sirayet etse de ve geceyi önde gelen endeksler düşüşle kapatsalar da, Nvidia finansalları ardından kayıpların büyük bölümü telafi edildi. Yorumda, “Nvidia'nın piyasa beklentisinin üzerinde üç aylık gelir tahmininde bulunması kapanış ardından (genişletilmiş işlemlerde) hissesinin %6 değer kazanarak psikolojik bir bariyer olan 1,000 dolar seviyesini aşarak borsa değerine yaklaşık 140 milyar dolar daha eklediğini gördük. AI poster çocuğu olarak nitelendirilen Nvidia hisseleri bu yıl %90 artış kaydederken, FED'in yarattığı moral bozukluğunu da bugün kademeli bir şekilde normalleştireceğini düşünüyoruz” vurgusu yapıldı.

FED moral bozdu, Nvidia imdada yetişti ile ilgili etiketler ekonomi ABD FED
GÜNÜN VİDEOSU

Sahibinden kaçan kurbanlık hayvan çatıya çıktı! Çıktığı damdan düşen hayvan kameraya böyle yansıdı

Konya'nın Kadınhanı ilçesinde kurban kesimi için hazırlanan büyükbaş hayvan, sahibinin elinden kaçarak çatıya çıktı. Çıktığı damdan düşen hayvanın güçlükle yakalandığı anlar cep telefonu kamerasına saniye saniye yansıdı.