Faydalarını okuyunca sofralarınızın baş tacı olacak! İşte soğanın faydaları

Faydaları saymakla bitmeyecek olan sebzelerden biri olmasıyla dikkat çeken soğan, son zamanlarda bilim dünyasının dilinde. Peki soğanın faydaları nelerdir? İşte detaylar….

Türk mutfağının en çok kullanılan sebzelerinden biri olan soğan, hemen hemen her yemeğe konan bir sebze. Çiğ olarak da tüketebilen bu sebzenin pek çok türü bulunuyor. Akdeniz mevsiminde yetişmeye alışık olsa da Türkiye’de yaygın bir şekilde yetiştirilen soğanın kırmızı, sarı ya da beyaz gibi pek çok türü de mevcut. Tazesi ve kurusu bulunan soğanın faydaları ise, saymakla bitmeyecek kadar çok.

Her mevsim mutfaklarda yer almasıyla da kolay ulaşılabilen soğan, bilim dünyasının son zamanlarındaki adeta gizli silahı. Güçlü bir antioksidan olmasından kaynaklı olarak birçok vitamin ve mineral barındıran soğanın bir su bardağı kadarı bile pek çok vitamini içeriyor. Bol miktarda C vitamini, A vitamini, B6, B9 vitaminlerini içeren soğanda sodyum, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum, kükürt minareleri ve antioksidan kaynakları olan kuersetin ile fisetin bulunması, soğanın halihazırda bulunan faydalarını daha da artırıyor.

PEK ÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR

Faydalarını okuyunca sofralarınızın baş tacı olacak! İşte soğanın faydaları

Son derece lezzetli olan soğanın temelde kalp krizi riskini ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürdüğü araştırmalarca kanıtlanmış bulunuyor. İltihaplanmaya karşı iyi bir silah olan soğan, trigliseritleri azaltması ve kolesterol seviyelerini düşürmesiyle biliniyor. Bu da soğanın kalp hastalıkları riskini azalttığı anlamına geliyor. Ancak, soğanın tek faydası bu değil.

Zengin vitamin ve mineralli içeriği sayesinde sindirim ve bağışıklık sistemini destekleyen soğan, adeta doğal bir probiyotik. Kan şekerini kontrol edebilen soğan, insülin direnci olanlar ve diyabet hastaları içinde gerçek bir kontrol mekanizması oluşturuyor.

VÜCUDA DİRAYET VERİYOR

Pek çok hastalığa iyi geldiği gibi vücuda dirayet de veren soğan, özellikle kemiklerin gelişmesinde önemli bir rol oynuyor. Kemik sağlığına iyi gelen soğan, aynı zamanda kemik erimesi gibi hastalıkların önüne de geçmede etkili oluyor. Soğanın az bilinen etkilerinden birisi ise ruh sağlığına iyi gelmesi. Folik asit bulunduran soğan, depresyonu azaltıcı bir etkiye sahip oluyor.

Doğal antioksidan olduğunu söylemiştik. Bu nedenle düzenli soğan tüketimi kansere karşı mücadele noktasında da vücuda güç veriyor. Bağışıklık sistemini yükselterek vücuda doğal bir direnç veren soğan, içerdiği C vitamini sayesinde ise saç dökülmelerinin önüne geçebiliyor.

Faydalarını okuyunca sofralarınızın baş tacı olacak! İşte soğanın faydaları ile ilgili etiketler soğan Hastalık
GÜNÜN VİDEOSU

Slovakya Başbakanı Fico’ya silahlı saldırı!

Slovakya Başbakanı Robert Fico’ya yönelik silahlı saldırı anının görüntüleri ortaya çıkarken, saldırganın 71 yaşındaki Slovakyalı şair ve aktivist Juraj Cintula olduğu belirtildi. Fico’nun ameliyatında ise 3 saat geride kaldı.