Faizler düşünce konut fırsatçıları zam üstüne zam yaptı! 850 bin TL'lik ev kapış kapış gidiyor...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirim politikası mesajları sonrası Merkez Bankası 3 ay üst üste indirime gitmesinin ardından fırsatçılar sahaya indi. Bankalar peş peşe konut fiyatlarında indirime giderken konut fiyatları ise yükselişe geçti. İstanbul'da 600 bin liranın altında ev bulmak ise imkansızlaştı. Hal böyle olunca ilana çıkan 600-850 bin lira aralığındaki evler ise kısa sürede satılıyor.

Merkez Bankası'nın üst üste 3 ay boyunca faiz indirimine gitmesinin ardından yükselişe geçen döviz kurları ile birlikte konut fırsatçıları da piyasaya indi. 

Fırsatçı ev sahipleri ve müteahhitler, İstanbul’da konut fiyatlarına bir zam daha yaptı.

FİYATLARI YÜZDE 50 YÜKSELTTİLER

Son iki ayda satılık fiyatlarında artışlar yüzde 50’ye dayandı. Fırsat zammıyla 100 metrekare 2+1 konutlar ortalama 150-200 bin lira arttı. Metrekare ve oda sayısı arttıkça gelen zam oranları yukarı çıktı. Özellikle geniş ailelerin tercih ettiği, ortalama 120-180 metrekare 3+1 ve 4+1 daire tipindeki konut fiyatları iki ayda 1-1.6 milyon lira arasında zamlandı.

 

550 BİN LİRALIK EVLER 750 BİNE YÜKSELDİ

Böylelikle bu yıl ekim ayında 873 bin liradan satışa çıkan evler, kur ve faiz bahanesiyle 1.3 milyon liraya, 550 bin liradan alıcı bekleyenler 750 bine, 4,2 milyon liralık konutlar da 5,75 milyon liraya kadar çıktı. Böylelikle faiz indirim avantajı, fırsat zamlarıyla geri alındı.

MERKEZ'İN İNDİRİMİ SONRASI BANKALAR DA FAİZLERİ DÜŞÜRDÜ

Oysa Merkez Bankası’nın 400 baz puan faiz indiriminin ardından beklenen gerçekleşti ve kamu bankaları öncülüğünde konut kredisi faiz oranlarında indirime gidildi.

 

AYLIK 314 LİRA, TOPLAMDA 38 BİN LİRA CEPTE KALDI

İlk olarak yüzde 1,37 civarındaki konut kredisi faizlerini yüzde 1,29’a, ardından yapılan ikinci güncellemeyle yüzde 1,20’ye kadar çekmeye başladı. Bankaların faiz indirimi öncesi 250 bin liralık 120 ay vadeli konut kredisinde aylık taksitlerde 4 bin 256 liradan 3 bin 942 liraya, toplam geri ödeme 511 bin liradan 473 bine geriledi. Böylelikle aylık taksitler 314 lira, vade sonunda faiz maliyeti 38 bin lira düştü.

FIRSATÇILAR HAREKETE GEÇTİ

Vatandaşın alım gücünü kolaylaştırmak için yapılan bu indirim sonrası ise emlak piyasasında fırsatçılar fiyatları anında yükseltti. 

 

FİYAT ARTIŞI EN ÇOK BU İLÇELERDE YAŞANIYOR

Fırsatçılığın en çok yaşandığı bölgeler ise İstanbul Avrupa Yakası’nda, Beylikdüzü, Florya, Esenyurt, Cihangir, Küçükçekmece, Büyükçekmece’de, Anadolu Yakası’nda ise Çekmeköy, Zirverbey, Samandıra, Kartal, Ataşehir olarak belirlendi.

600 BİN LİRANIN ALTIDA KONUT BULUNMUYOR

 Fiyatların en fazla değiştiği bu ilçelerde 600 bin liranın altında konut bulmak artık neredeyse imkansız oldu. İlana çıkan 600-850 bin lira aralığındaki evler ise kısa sürede satılıyor. 

Faizler düşünce konut fırsatçıları zam üstüne zam yaptı! 850 bin TL'lik ev kapış kapış gidiyor... ile ilgili etiketler konut zam Banka Merkez Bankası fırsatçılık fiyat
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.