Faiz oranlarını sabit tutan Avrupa Merkez Bankası, enflasyonun gelecek yıl düşmesini öngörüyor

Avrupa Merkez Bankası başkanı Christine Lagarde, kısa dönem için enflasyonun artış eğiliminde olduğunu ancak enerji tedariki iyileştirildikçe önümüzdeki yıl için de enflasyonun normal seviyelere gelmesini beklediklerini ifade etti.

Perşembe günü Frankfurt’ta toplanan Avrupa Merkez Bankası (ECB) yönetim konseyi, faiz oranlarını değiştirmemişti.

Toplantının ardından açıklama yapan başkan Christine Lagarde, enflasyonun yıl sonu ve 2022’nin ilk ayları için yükselme eğiliminde olduğunu ancak pandeminin neden olduğu malzeme, iş gücü ve ekipman yetersizliği giderildikçe enflasyonun da 2022’nin ilerleyen aylarında düşüşe geçeceğini düşündüklerini belirtti.

Ülke ekonomilerinin pandemi etkilerinden sıyrılmaya başladığını aktaran Lagarde enflasyonun enerji fiyatları nedeniyle yükseldiğini belirtip, talebin arzdan daha çabuk normal seviyelere geldiğini ve yaşanan tedarik sıkıntılarının fiyat artışlarına sebep olduğunu ekledi.

MEVCUT FAİZ ORANLARI KORUNDU

Petrol, gaz ve elektrik gibi kaynakların tedarikinin 2022’de iyileştirileceğini öngördüklerini belirten Lagarde, enflasyonun kısa vadede yükselmeye devam etmesinin muhtemel olduğunu ancak 2022 içinde düşme eğilimine başlayacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü gerçekleştirdiği toplantıda beklentiler doğrultusunda faizleri sabit tutmuştu. Halen yürürlükte olan faiz oranları politika faizi için sıfır, mevduat faizi yüzde eksi 0,5 ve marjinal fonlama faizi yüzde 0,25 olarak devam edecek.

 

Faiz oranlarını sabit tutan Avrupa Merkez Bankası, enflasyonun gelecek yıl düşmesini öngörüyor ile ilgili etiketler enflasyon Avrupa Merkez Bankası faiz oranları
GÜNÜN VİDEOSU

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter kazası enkazına ulaşma anına ait görüntü paylaşıldı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatını kaybettiği helikopter kazası enkazına ulaşma anına ait görüntü paylaşıldı.