Faiz kararını herkes beğendi

Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 500 baz puan yükseltmesi ‘iyi işlere’ bile muhalefet eden ekonomistleri de, bu kararı tebrik etmek zorunda bıraktı. Piyasa koşullarına göre karar veren Merkez Bankası’nın her aldığı kararı eleştiren isimler, bu kez Merkez’in attığı bu adımın zamanı geldiği için atıldığının farkında değilmiş gibi davranıyorlar.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Merkez Bankası, faiz artırım kararını öyle bir zamanda aldı ki, dolar düşecek diye pozisyon alanlar hüsrana uğrayacak. Üstelik, kararla ülkenin yurtdışından aldığı kredilerin fiyatını belirleyen CDS 10 puan düşerek daha ucuza kaynak bulunmasını sağlayacak.

Faiz kararını herkes beğendi

Merkez Bankası faizi piyasa beklentilerine paralel olarak 500 baz puan artışla yüzde 30’a yükseltti. Kararın yer aldığı metinde enflasyonun temmuz ve ağustosta öngörülenden fazla arttığına dikkat çekilerek, artış serisinin devam edeceği bildirildi. Kararın açıklanmasının ardından ekonomistler faiz artış oranını değerlendirdi.

Ekonomistler, kararın doğru olduğunu ve enflasyonu düşüreceği yorumunu yaptı.

Alaattin Altaş:

Politika faizi artışı 5 puan.

PPK açıklamasından:
"Ücret ve kur artışı ile vergi kaynaklı maliyet artışı enflasyona önemli ölçüde yansıdı. Bu yüzden aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş başlayacak."
Bugünkü yazımda aynı görüşü dile getirdim:

"Eylül enflasyonu %5'i aşmayabilir."

Özgür Demirtaş:

Merkez Bankasını kararından ötürü tebrik ederim. Bu kararların devamını dilerim.
Ayrıca ilk dakikalarda Dövize sert müdahale yapmadıkları için de tebrik ederim...

İris Cibre:

Merkez Bankası, açıklamasında, ‘Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir’ notunu düştü. Bu kararla, CDS 10 BPS birden düşerek 385 e tekrar geriledi. Kur salınıma bırakılmış görünüyor bu da çok doğru hareket.

 

Faiz kararını herkes beğendi ile ilgili etiketler ekonomi faiz TCMB
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.