Faiz kararı sonrası uzman isimden sürpriz uyarısı... "Hazırlıklı olun"

Merkez Bankasının yılın başından bu yana faiz kararını yüzde 14'te sabit bırakmasının ardından Altın ve para piyasalar uzmanı İslam Memiş'ten yatırımcılara yeni bir uyarı geldi. Piyasalar için yeni bir sürprize dikkat çeken Memiş, "Hazırlıklı olun" diyerek yatırımcıların dikkatini çeken açıklama yaptı.

İslam Memiş Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından sıcağı sıcağına değerlendirmelerde bulundu.

TGRT Haber'de açıklamalarda bulunan Memiş, "Bizim düşüncemizi destekleyen Merkez Bankası ve hükümet politikası. Kendileri söylüyorlar aslında kırmızı çizgimiz diye. Sürpriz olmayacağı için bundan sonraki süreçte siyasi tarafı takip etmekte fayda var. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yeni politika ve araçlarının piyasa için daha iyi olacağını düşünüyorum. Dünyada dolar değer kaybediyor, bizde 16.40'ları test eden kur varsa, biraz daha araçları takip edeceğiz. Merkez Bankası zaten enflasyonla mücadelede ya da piyasa tarafından yalnız bırakıldı. Burada bence kurum ve kuruluşlar arasında iletişim kopukluğu da görebiliriz, tahminim o yönde" dedi.

İslam Memiş, vatandaşları bir sürpriz konusunda uyardı: Hazır olun!

"BİZİM DEZAVANTAJIMIZ..."

"Kişisel öngörüm kur ataklarıyla birlikte kısmi geri çekilme yaşansa da uzun süreli bir geri çekilme olmayacağını, temmuzda yukarı yönlü atakların olacağını düşünüyorum. Fed'e, petrol fiyatlarına karşı, ülkelerin gıda koruyuculuğuna dair yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Dünya farklı problemlerle mücadele ederken bizim kur atakları ile mücadele etmemiz geriden gelmemize neden oluyor.

 

Emlak piyasası kararının daha önce açıklanması gerekiyordu. Sahada olan birisi olarak söylüyorum. Türkiye'deki emlak kralları kimler, piyasayı kimler belirliyor? Bu soruların üzerine gidilmesi lazım. Bence önemli sorunlar, gıda sorunudur, barınma ihtiyacıdır, devamında da rahat nefes alınması için enflasyonun baskılanması lazım."

Memiş, faiz kararına karşın kendisinin farklı bir noktaya odaklandığını söyledi...

"Hızlıca kur atağı gördük, bunun bahanesiyle teknik olarak satışının gerçekleşmesi gerekiyor ancak ben yeni paketlerin adının değişeceğini tahmin ediyorum. Dolayısıyla sonuca bakınca üstü örtülü bir faiz artırımından aslında bahsediyorsunuz. Halbuki Merkez Bankası'nın bağımsızlığının korumak altında gerektiğinde faiz artırımı yapılsaydı bu yüksek maliyetler olmazdı. Mutlaka bir paket açıklanacak, bir müdahale gelecek ama önemli olan maliyet.  Ben faiz kararından ziyade Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın paketlerine odaklandım."

İşte İslam Memiş'in vatandaşları uyardığı o nokta...

"SÜRPRİZLERE HAZIRLIKLI OLMAK LAZIM"

16.40 piyasalar için kırmızı çizgi, kalıcı olursa teknik olarak 16.60'a kadar seviyesini devam ettirebilir ve risk oluşturur. Haftalık kapanışlara bakacağız. Böyle bir ihtimal olursa tekrar 16.60'ı telaffuz ederiz. 16.40'tan kapanış yapmayabilir. Farklı açıklamalar gelebilir. Sürprizlere hazırlıklı olmak lazım.

 

Cuma günü ABD'de enflasyon rakamı açıklanacak. Ben önümüzdeki yılın ortalarına kadar enflasyonda kalıcı düşüş öngörmüyorum. Mevsimsel etki var, hafif iniş doğal ama kalıcı iniş için çarşı pazara bakmak lazım. Ben raflarda, çarşı pazarda görecek miyim, önemli olan bu. Yüzde 70 enflasyon belki yüzde 50'ye rakamsal olarak gelebilir ama çarşı pazarda geriler mi? Dünya ülkeleri zorlu süreçten geçiyor. Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da problemi enflasyon ama biz içeride rant ekonomisinin daha çok olduğunu görüyoruz. Adliyelerde son 5-6 aydır kiracıların tahliyesi için davalar açıldı, Adalet Bakanlığı'nın bu noktada devreye girmesi gerekiyor. Bir şekilde herkesin hakkının korunması gerekiyor.

Piyasalarda yeni paket açıklanmadan belirsizliğin devam edeceğini tahmin ediyorum. Temmuzda yeni zirveler gelebilir, gardınızı alın düşüncemde değişiklik yok. Bundan sonraki süreçlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yeni paketini göreceğiz. Ne kadar gecikirse yeni direnç seviyelerini test eden piyasa ile karşılaşacağız.

İslam Memiş, gram altınla ilgili olarak sabah saatlerinde şu değerlendirmelerde bulunmuştu.

GRAM ALTIN AÇIKLAMASI

"Gram altın TL fiyatı 971 seviyesinden başladı. Kırmızı çizgimiz 980 lira seviyesiydi. Dün bu seviyenin test edildiğini gördük. Kapalı Çarşı'da 980'den satışı görüyoruz. Altının ons fiyatı 1846 dolar seviyesinde. 1865-67 dolar seviyelerinden tekrar aşağı yönlü satış baskısı gelebilir. 1835 dolar seviyesi üzerinde kapanışlar geldikçe, pozitif görünümler devam eder. Düşüşlerin devamı için de 1835 dolar seviyesi altında kapanışlar görmemiz lazım. Görürsek düşüşlerin 1820 dolar seviyesine kadar ineceğini görebiliriz.

 

Altının ons, gümüşün ons fiyatı ve dolar endeksine baktığımızda sakin bekleyişini sürdürüyor. Gümüşün gramı 11.80 lira seviyesinde. Teknik olarak 11.25 güçlü destek seviyesi olmaya devam ediyor. Gümüşün ons fiyatı da altın gibi baskı altında kaldı. Gümüş altına kıyasla bu hafta daha ucuz, daha alınabilir bir seviyede. Altına kıyasla daha avantajlı olduğunu görebiliyoruz."

Faiz kararı sonrası uzman isimden sürpriz uyarısı... "Hazırlıklı olun" ile ilgili etiketler altın Dolar İslam Memiş
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.