Koca: Türkiye'de yüzde 75'e ulaştı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye genelinde mutasyonlu virüs vakalarının yüzde 75'e ulaştığını söyledi. Ülke genelinde görülen mutasyonlu virüs vakalarının büyük kısmının ise İngiltere kökenli olduğunun altını çizdi....

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de görülen vakalara ve mutasyonlu virüsle ilişkisine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Koca, "Mutasyon her geçen gün artıyor. Mutasyonun Türkiye'deki oranı şu anda yüzde 75'lere ulaştı." dedi. 

Mutant virüslerin kaynağı ve buna karşı yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Koca, şunları söyledi:

"Mutant giderek arttığı için, ağırlıklı İngiliz varyantı olduğu için ve bulaştırıcılığı da fazla olduğu için bu dönemde bizim kapalı, kalabalık ortamlardan ve özellikle yakın temastan uzak durmamız gerekiyor."

BIONTECH AŞISI İÇİN SON SAYILIYOR

Bakan Koca, Biontec-Pfizer aşısı hakkında da açıklamalarda bulundu. Koca, "muhtemelen önümüzdeki birkaç gün sonra başlayacak. Lojistikle ilgili hazırlıklar tamamlandı. Biontec-Pfizer aşısının şu an Türkiye'ye geldiği doz miktarı 2,8 milyon oldu. Bir hafta 10 gün içinde de 4,5 milyona tamamlanmış olacak."

BIONTECH AŞISI OLMAK İSTEMEYENLER HAKKINI KAYBEDECEK Mİ?

Bakan Koca, BioNTech aşısı ile ilgili merak edilenlerin başında olan, bu aşıyı yaptırmak istemeyenlerin sırasını kaybedip kaybetmeyeceğine ilişkin de açıklama yaptı. Koca, "sırası gelen, 'Ben Biontec aşısı olmak istemiyorum.' dediğinde, bir başka, Sinovac aşısı olabilir olacak. Bu anlamda sırası gelenin yaptırmama hakkı olacak" ifadesini kullandı.

TERAVİHTE CAMİLER AÇIK OLACAK

Sağlık Bakanı Koca, yaklaşan ramazan ayında teravih namazları sırasında camilerin açık olup olmayacağına ilişkin de, "Teravihler kapalı olmayacak. Bu noktada hassasiyet gösterilerek, tedbirler alınarak kılınmaya devam edilecek." diye konuştu.

SPREY AŞILAR NE ZAMAN UYGULANACAK?

Bakan Koca, koronavirüsü bitireceği belirtilen nazal aşı hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. Koca, şunları söyledi: 

"Nazal aşı; başından beri takip ettiğimiz, Bakanlık olarak 2020 Mart ayında desteklemek üzere yazı yazdığımız bir aşı. Nazal aşını hem preklinik hem klinik safhasını bakanlık olarak TÜSEB üzerinden destekliyoruz ve desteklemeye devam ediyoruz.

Mukozal immüniteyi sağlayan ve girişi önlediği için bulaşıcılığı da önleyen bir aşı olarak biliyoruz. Hayvan çalışmaları bitti. Araştırma için GMP şartlarında üretim hazırlıkları yapıldı. Zannediyorum 2-3 hafta içinde araştırma için üretim, GMP şartlarında bittiğinde gönüllülere de hızla Ankara Şehir Hastanemizde Faz-1 çalışmasını başlatmış olacağız."

Koca: Türkiye'de yüzde 75'e ulaştı ile ilgili etiketler Fahrettin Koca mutasyon
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.