“F-35 pilotlarımıza düşman asker muamelesi yapıyorlardır”

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, S-400’lerin ilk teslimat süreci ve ABD'nin bu konu hakkındaki tavrını SuperHaber yazarı Ceyhun Bozkurt'a değerlendirdi.

S-400’lerin ilk teslimat süreci Ankara Mürted Üssü’ne doğru başladı. S-400 almamıza engel olmak için çabalayan ABD ile artık yaptırım gerginliği yaşayacağımız kesin gibi. ABD’nin yaptırımlar haricinde bir tehdidi de F-35’lerin verilmemesiydi. Kumpaslarda FETÖ militanları tarafından hedef alınan emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş ile bu konu da dahil olmak üzere bazı merak edilen konularla ilgili kısa bir sohbet yaptık.

Beyazıt Karataş’ın söyledikleri çok dikkatimizi çekti. Özellikle F-35 eğitimleri için ABD’de bulunan pilotlarımızın bir an önce geri çağrılması gerektiği vurgusu önemliydi. Önerisinin gerekçesi çok çarpıcı: “Pilotlarımıza artık düşman asker muamelesi yapıyorlardır.”

Beyazıt Karataş komutanla yaptığımız o kısa sohbet şöyle:

Rusya’ya bağımlılık konusunda şunu çok söylüyorlar: Son karar yine Ruslara ait olacak, Rusların istediği operasyonu yapabilecek, istemediğini yapamayacaksın. Böyle bir şey var mı?

Anti S-400’cülerin söylediği şey bu. Bütün konularda karar Türk komutanlar tarafından verilecek. Sadece teknik yönden, destek verilecek.

Teknik yön ne olacak?

Kullanımla ilgili eğitimler devam ederken, aynı zamanda sistemin teknik garantisi var. Anlaşmanın içinde vardır. Ruslar 2 veya 5 yıl, teknik danışmanlık yapacaktır. Patriot da alsanız aynısı olacaktı. SAMP-T alsanız da aynı şekilde teknik personel ve eğitimlerle ilgili garanti sürecince burada adam bulundurmak zorunda şirket. Unutmamak lazım, bu bir ticari anlaşma. Şirketle anlaşma yapıyorsun. Anlaşmanın garanti şartları ve devlet garantisi var. Ayrıca yeni personel eğitimleri devam edecek. Yeni eğitilecek personelin görev başı eğitimiyle ilgili danışmanlık yapacaklar. Ayrıca bakım personeli de olacak. Onlar da sistemde aksaklıklar olduğunda, sistemin yeniden çalışması için yardım sağlayacaklar.

S-400 ile ilgili Komutanlık hazır mı?

Evet, ekip kuruldu. Başında bir Albay var. Bütün teşkilat kuruldu, atamalar yapıldı. Personel eğitimi yapıldı, eğitimler devam edecek. Mevcut teşkilatımız içine monte edildi. Zaten 15. Füze Üs Komutanlığı’nın teşkilatının altında bir S-400 Komutanlığı var şu anda. Onun üstünde Hava Savunma Komutanımız var Eskişehir’de. Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı’na bağlı Hava Savunma Komutanlığı 2014 yılında kurulmuştu zaten. Yani teşkilatlanma açısından hiçbir sıkıntı yok.

ABD S-400’lere karşı F-35 kozunu oynamaya çalışıyordu. Ancak Türkiye’yi attığı adımdan geri döndüremedi. F-35’lerde son durum nedir?

Büyük olasılıkla şöyle olacak. ABD ‘Ben sana F-35’i vermeyeceğim, Temmuz ayı sonuna kadar da sana zaman veriyorum’ dedi. F-35’lerin eğitimleri durdurulacaktır.

Zaten durdurulduğu yönünde yayınlar yapıldı?

Bazı eğitimler devam ediyordur. Esas olarak şu boyutu var. Pilot yönüyle söylüyorum, ‘uçarsın, uçamazsın’ vs. gibi söylemler uçuş emniyetine uygun bir söylem değil. Bir pilotun kafasını böyle siyasi konularla meşgul etmemek lazım. Amerikalıların yapısını da biliyorum. Her şey iyi güzeldir, ama bu karar çıkınca oradaki üs komutanı bile bizim çocuklara düşman asker muamelesi yapmaya başlar. Hemen anında bir talimat verirler, üsse giriş çıkışlarda, bazı yerlere girip çıkmada sorun çıkarırlar. Politik gelişmelere bağlı yaşanacaklar pilotların konsantrasyonunu bozar.

Peki ne yapmamız lazım?

S-400’ler geldiğine göre oradaki personelimizi çekmemiz lazım. Çünkü Rus askeri muamelesi yaparlar. Adamlarımızı ezdirmememiz gerekir. Bütün harcırahlarını, sosyal haklarını Türkiye’deyken, sanki ABD’deymiş gibi devam ettiririm. Nasıl Büyükelçimizi çağırıyoruz, aynı şekilde pilotlarımızı çağırmamız lazım. Her an geri dönecekmiş gibi çalışmaya devam ederler ama burada çalışırlar. Çünkü adamlarımızı orada psikolojik baskı altına almaya çalışırlar.

“F-35 pilotlarımıza düşman asker muamelesi yapıyorlardır” ile ilgili etiketler Rusya F-35 ABD S-400
GÜNÜN VİDEOSU

Sokak köpekleri yasasına karşı çıkan imamın konuşması gündem oldu!

Hayvan sevgisi üzerine paylaşımlar yaparak geniş bir takipçi kitlesine sahip Mustafa Efe son zamanlarda sokak hayvanlarıyla ilgili yaşanan olaylar hakkında açıklama yaptı. Mustafa Efe yetkililere seslenerek uyutmak adı altında sokak hayvanlarını öldürülmesini içeren yasadan vazgeçilmesini istedi.