Evinin bahçesini temizlerken kabusu yaşadı! 15 dakika içinde hastanelik oldu

Antalya'da yaşayan 2 çocuk annesi Emine Çelik, evinin bahçesinde kümeleşen onlarca çam kese tırtılını görünce eline süpürgeyi alarak bahçeyi temizlemeye koyuldu. Emine Çelik, yüzünde, gözünde ve boynunda oluşan kızarıklardan dolayı hastanelik oldu.

Antalya'nın Kepez ilçesi Zafer Mahallesi’nde yaşayan evli ve 2 çocuk annesi Emine Çelik (35), geçtiğimiz gün evinin bahçesine indiğinde yaklaşık 70-80 tane cam kesesi tırtılı gördü. Evine tekrar çıkıp eline süpürgeyi alan Çelik, tırtılları çöp konteyneri kısmına doğru süpürmeye başladı.

Süpürme işlemi bittikten sonra kolları, yüzü, gözü, başı ve boyun kısmında kaşıntı oluşan Çelik, 15 dakika sonrasında ise aynı bölgelerde kabarcıkların oluşmasıyla neye uğradığını şaşırdı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi aciline giden Çelik'in durumu, burada tedavi olduktan sonra iyiye gitmeye başladı.

"HER ŞEY 15 DAKİKA İÇİNDE OLDU"

Her yıl aynı sıkıntıyı yaşadığını aktaran Emine Çelik, olayı şu sözlerle anlattı: "Aşağı indiğim zaman 70-80 tane gördüm. Süpürgeyle inip bahçeye indim. Herhalde süpürürken üzerindeki beyaz tüyler uçup üzerime geldi. Yavaş yavaş kızarıklık ve kaşıntı başladı. Her şey 15 dakika içinde oldu. 2-3 saat sonra yüzüm alev topu gibi oldu. Kollarım, göğüs kafesim, saçlarımın içleri ve enseme kadar yayılmaya başladı. Gözlerimin altına vurmaya başlayınca gözlerimi kaybedeceğim sandım. Yüzüme ve gözlerime vurmaya başlayınca hastaneye başvurdum. Hastanede ilaç tedavisi aldım ve hafifledi. Doktor, çam kesesinin tüylerinden olduğunu söyledi. 3 gün önce annem de aynı sorunu yaşadı. İlaçlama yaptım ancak bir çözüm olmadı. İlaçlama firması o keselerin dallardan kesilmesi gerektiğini söyledi. Çünkü keseden önce ilaçlanması gerekiyormuş. Yetkililerden yardım bekliyorum.”

"İNSANLARIN, HAYVANLARIN BUNLARDAN ZARAR GÖRDÜĞÜNÜ BİLİYORUZ"

Çam kese tırtılının bir kelebek türü olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, bu canlı hakkında bilgiler paylaştı. Tırtılların 5 larva evresi geçirdiğini aktaran Çetin, “Gelişme evresini tamamladıktan sonra toprağa inmek için ağaçlardan iniyorlar. Arka arkaya diziliyorlar. Bu onlardaki davranış şekli. Öndeki birey, diğer bireylere bir işaret feromonu üretiyor ve diğer bireyler de onu takip ediyor. Bu hayvanlar ilk 3 larva evresinde çok alerjik değil. Son büyüme evresinde ise canlının dışındaki tüy yapılar çok alerjik. Özellikler insanların, hayvanların bunlardan zarar gördüğünü biliyoruz” dedi.

Söz konusu türün yoğun olarak kızıl çamlarda yaşadığına işaret eden Çetin, bu bölgelere yakın olan insan ve hayvanlarda rastlanılan alerjinin görülmesinin mümkün olduğuna işaret etti. Çetin, “Normal şartlarda direkt temas etmedikçe bir alerji göremezsiniz ancak bazen ağaç üzerinde çok sayıda yuva varsa ve siz de buna yakın bir yerde oturuyorsanız alerji olabilirsiniz. Özellikle tırtıllar toprağa inerken üzerindeki kıllar kırıldığı zaman rüzgar ve hava akımlarıyla etrafa dağılırlar. Gözünüze ve yüzünüze gelirse bu sizde kaşıntı, alerji hissine sebep olabilir” ifadelerini kullandı.

"15-20 GÜN BU SÜREÇ DEVAM EDECEK"

Çetin, tırtılların gelişme evresinin 15-20 gün içerisinde tamamlanacağını da sözlerine ekleyip, “Özellikle bu dönemde piknik alanlarında uzak durmak gerekiyor. Trafikte seyahat ederken ormana yakın bir bölgeden geçiyorsanız, aşırı çam kese tırtılı varsa eğer, bunların alerjenleri sizin yüzünüzde ve gözünüzde kaşıntı ile kızarıklığa sebebiyet verebilir. Yaklaşık 15-20 gün bu süreç devam edecek ve ondan sonra problem kalmayacak” diye konuştu.

Evinin bahçesini temizlerken kabusu yaşadı! 15 dakika içinde hastanelik oldu ile ilgili etiketler Antalya
GÜNÜN VİDEOSU

Bomba CHP-DEM Parti işbirliği itirafı: Kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler!

CHP'nin ittifak ortağı DEM Parti'nin Zeytinburnu'nda CHP listelerinden seçime giren Meclis Üyesi, DEM'li adayları tanıtarak ittifaka ilişkin itiraflarda bulundu. DEM Partililerin "Zeytinburnu'nda belediye başkan adayları çıkarmadık çünkü kazanamayacaktık. Bizim kazancımız olan Meclis üyelerimizi CHP listesinden aday gösterdik. Bunlar kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler" sözleri gündeme bomba gibi düştü.