Evi olan herkesi ilgilendiriyor! Binalarda Enerji Verimliliği Yönetmeliği yürürlüğe girdi

Binalarda Enerji Verimliliği Yönetmeliği'nde değişiklik yapılarak oluşturulan yönetmeliğe göre, Türkiye'nin açıkladığı 2053 net sıfır bina sıfır emisyon hedefi çerçevesinde, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren toplam inşaat alanı 5.000 metrekarelik bir blokta en az “B" enerji verimlilik sınıfına sahip olunmalıdır. İşte detaylar...

İnşaat alanı 5 bin metrekareden fazla olan arsalar üzerindeki tüm binalar en az “B” enerji sınıfında inşa zorunluluğu yürürlüğe girdi.

 

Binalarda Enerji Verimliliği Yönetmeliği'nde değişiklik yapılarak oluşturulan yönetmeliğe göre, Türkiye'nin açıkladığı 2053 net sıfır bina sıfır emisyon hedefi çerçevesinde, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren toplam inşaat alanı 5.000 metrekarelik bir blokta en az “B" enerji verimlilik sınıfına sahip olunmalıdır.

Ayrıca bu binaların kullandıkları enerjinin en az yüzde 5'ini güneş panelleri, rüzgar enerjisi ve ısı pompaları gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılaması gerekiyor.

İYİLEŞTİRİLMİŞ ISI YALITMA DEĞERLERİ

Bu binaların enerji verimliliğinin artırılması için "C" den "B" ye çıkarılabilmesi için mevcut inşaatlardak binaların yalıtım katmanına en az 2 cm ek yapılmalıdır. Bu kapsamda ısı yalıtım malzemelerinin minimum kalınlıkları İstanbul'da 5 santimetreden 7-8 santimetreye, Ankara'da 6 santimetreden 8-9 santimetreye çıkacak.

Ek olarak pencerelerin ısı yalıtım performansı da iyileştirilmeli. Bu, binaların termal konforu düşürmeden ortalama yüzde 25 daha az enerji tüketmesini sağlar.

MİLLİ BÜTÇEDEN TASARRUF SAĞLANACAK!

Yönetmelik gereği 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren projesi buna uygun olarak geliştirilmeyen yapılara izin verilmeyecektir. 01.01.2025 tarihi itibariyle ise 2.000 metrekarenin üzerindeki tüm binalara da aynı kuralın uygulanması gerekiyor ve kullanılan enerjinin en az %10'u yenilenebilir enerji kaynaklarından gelmelidir. Bu koşullarda 2023'ten sonra bu kurallara uygun bir binanın inşa edilmesi ile Türkiye'nin enerji ithalat faturasının yılda 10 milyar TL düşürülmesi ve 2025'te yıllık faturanın 15 milyar TL tasarrufa ulaşması hedeflenmektedir.

 

Evi olan herkesi ilgilendiriyor! Binalarda Enerji Verimliliği Yönetmeliği yürürlüğe girdi ile ilgili etiketler emlak
GÜNÜN VİDEOSU

Sokak köpekleri yasasına karşı çıkan imamın konuşması gündem oldu!

Hayvan sevgisi üzerine paylaşımlar yaparak geniş bir takipçi kitlesine sahip Mustafa Efe son zamanlarda sokak hayvanlarıyla ilgili yaşanan olaylar hakkında açıklama yaptı. Mustafa Efe yetkililere seslenerek uyutmak adı altında sokak hayvanlarını öldürülmesini içeren yasadan vazgeçilmesini istedi.