Euro bölgesi ülkelerinde yıllık enflasyon oranı yılların zirvesini gördü

Avrupa Birliği'nin istatistik ofisi Eurostat Eylül ayı için gözlemlenen aylık ve yıllık enflasyon oranlarını içeren raporunu yayınladı. Gözlemlenen değerler Euro bölgesi ülkelerinde 13 yıldan beri en yüksek enflasyonu işaret ediyor.

AB’nin istatistik ofisi Eurostat’ın 20 Ekim’de yayınladığı raporuna göre birlik ülkelerindeki yıllık enflasyon Eylül ayı için %3,6 olarak belirtilirken İsviçre, İzlanda ve Norveç’in de dahil olduğu Euro bölgesinin yıllık enflasyonu %3,4 ölçüldü.

Bu değerler son 13 yılın en yüksekleri olarak kayda geçti.

Raporun içerdiği verilere göre enflasyonun yüksekliğine en çok enerji ve hizmet sektörlerindeki masraf artışı sebep oldu. Euro kullanan 19 ülkede ortalama enflasyon Ağustos’tan Eylül’e %0,5 artarken 12 aylık dönem için de %3,4 yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası’nın öngördüğü %2’lik değerin hayli üzerindeki bu değerde enerji sektöründe 12 aylık dönemde gözlenen %17,6’lık pahalılığın yanı sıra yemek, alkol ve tütündeki %2’lik ortalama artışın da payı oldu.

EN DÜŞÜK MALTA, EN YÜKSEKLER ESTONYA VE LİTVANYA

Yıllık enflasyon oranının en düşük gözlemlendiği ülkeler Malta, Portekiz ve Yunanistan olarak gözlemlendi. Malta’da oran %0,7 ölçülürken, Ağustos’ta ki 0,4 değerine göre artış göstermiş oldu. Estonya ve Litvanya ise %6,4 ile en yüksek ölçümleri kaydetti. İki ülkenin de Ağustos ayında ki enflasyon değeri %5’ti.

Avrupa Merkez Bankası, 2022’de Euro bölgesi ülkelerinde enflasyonun son gözlenen oranlardan inişe geçeceğini öngörüyor.

 

Euro bölgesi ülkelerinde yıllık enflasyon oranı yılların zirvesini gördü ile ilgili etiketler enflasyon Avrupa Birliği enerji sektörü hizmet sektörü istatistik
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.