Esenyurt'ta 'Suriyeliler Türkleri vurdu' iddiası yalan çıktı: İstanbul Emniyeti gerçeği açıkladı

İstanbul Esenyurt'ta Suriyelilerin Türkleri silahla vurduğuna dair çıkan iddialara yanıt geldi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, söz konusu iddiayı yalanlayarak kavgaya karışan iki tarafın da Türk vatandaşı olduğunun altını çizdi.

İstanbul Esenyurt'ta yaşanan adli bir olaya ilişkin görüntüler, sosyal medyada 'Suriyeliler “Burası bizim” diyerek silahla Türkleri vurdu' yalanıyla paylaşıldı. Emniyet'in gerçekleri aktaran açıklaması görmezden gelindi, sosyal medyada video aynı yalanla paylaşılmaya devam etti.

Sosyal medyaya önceki gün bir video düştü. Videoda bir manavın içinden dışarısı çekilmiş. İnsanlar koşturuyor. Silah sesleri geliyor. Polisler de zaman zaman kadrajda gözüküyor. Sesin nereden geldiği gözükmüyor, ne söylendiği tam olarak anlaşılmıyor. Videoyu paylaşan hesaplardan biri “Who?” diye bir kullanıcı. İsim yok, kişi fotoğrafı yok... Kimliği gizlenmiş bir hesap, videoyu şu notla paylaşıyor:

“Esenyurt…Suriye'liler etrafa rastgele ateş açıyor… Nasıl neden geldiler, silahları nasıl edindiler… İç savaşlar böyle başlar bunu bu tehlikeyi halen göremeyenlere şaşırıyor insan… Tehlikeyi farkında mısınız? #çöküşdonemi #sessizistila”

Videonun üzerinde ise “Suriyelilerin havaya rastgele ateş açması, burası bizim devletimiz artık diye bağırmaları halkın tepkisini çekti. Ama 16 Türk vatandaşı yaralı.” yazıları yer alıyor.

BİNLERCE KİŞİYE ULAŞIYOR

Gerçeklerin altüst olduğu bu paylaşımın altına birçok yorum yazılmış. Kimi polisi Suriyelilere neden silah sıkmadığı ve olayları durdurmadığı konusunda eleştiriyor, kimi “Orta Doğu'ya dönüyoruz” diyor. Aklıselime davet edip, videoyu sorgulayanlar hemen tepki görüyor. Söz konusu örnek sosyal medya yalanlarının yarattığı tehlike açısından çarpıcı. Yalan çok hızlı yayılıyor. Örneğin sadece bu paylaşım, dün öğlen itibariyle 6 bin 525 kişi tarafından beğenilmiş. 2 bin 625 kişi paylaşımı kendi hesabında takipçilerine paylaşmış. Yüz binlerce kişi tarafından görülmüş...

EMNİYET VE KAYMAKAMLIK AÇIKLADI

Gerçeklerin ise sosyal medyada kendisine yer bulması zor. İstanbul Emniyeti saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Esenyurt Çınar Mahallesi'nde 1 Mayıs günü yaşanan kavgada, sokakta oyun oynayan T.Ç. ve İ.A. isimli çocuklar ile B.S. ve E.S. isimli çocuklar arasında kavga çıktı. Kavga ailelerin karışmasıyla büyüdü. Çevredekiler durumu polise haber verdi, olay yerine gelen ekipler tarafları ayırmak için havaya ateş açtı. Onlarca kişinin karıştığı kavganın sonunda polis 4 kişiyi gözaltına aldı. İstanbul Emniyeti, kavgaya karışan şahısların Türk vatandaşı olduğunu açıkladı. Esenyurt Kaymakamlığı da Suriyelilerin silahla rastgele ateş açtıkları yönündeki haberlerin gerçek dışı olduğunu bildirdi. Olayın 13-17 yaş aralığındaki Türk vatandaşı çocukların kavgasıyla başladığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Aile büyüklerinin de dahil olmasıyla yaralamalı kavgaya dönüşen olay yerine, ivedilikle ekiplerimiz intikal etmiştir. Olay yerindeki bazı şahıslar, güvenlik güçlerimizin defaatle ikazlarına rağmen, taşkınlık ve saldırılarına devam etmişlerdir. Bunun üzerine güvenlik güçlerimizce havaya uyarı ateşi açılarak, kalabalık grup kontrol altına alınmıştır. Olayın tarafı ve Türk vatandaşı olan yaşı küçük şahıslar, Esenyurt Çocuk Büro Amirliğine, yaşı büyük şahıslar ise Esenyurt Merkez Polis Merkezi Amirliğine teslim edilmiştir. Bahsi geçen olayla herhangi bir yabancı uyruklu şahsın ilgisi yoktur. İlçemizde yaşayan herkesin huzuru, güvenliği ve esenliği için güvenlik güçlerimiz 7/24 görevlerinin başındadır.”

Esenyurt'ta 'Suriyeliler Türkleri vurdu' iddiası yalan çıktı: İstanbul Emniyeti gerçeği açıkladı ile ilgili etiketler İstanbul Esenyurt Suriyeli Kavga silah İstanbul Emniyet Müdürlüğü
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.