Esed rejiminin kuşattığı Vaer ilçesinden 1500'e yakın sivil yola çıktı

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Suriye rejiminin kuşattığı Vaer bölgesinden tahliye edilecek bin 500'e yakın sivilin 32 otobüse bindirilerek yola çıktığını kaydetti.

Beraberindeki heyetle sınırı geçerek Bab'a ulaşan Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Kızılay Koordinasyon Merkezine gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kınık, bölgedeki vatandaşlarla da sohbet etti.

Rejim ve muhalifler arasında 13 Mart'ta imzalanan anlaşma uyarınca ilçeyi terk etmek zorunda kalan muhaliflerin getirilmesi beklenen Bab'ta, Suriyelilere yardım malzemesi dağıtılacağı ve konaklama ihtiyacının karşılanacağı bildirildi. Kınık'ın da bu çalışmaları koordine etmek üzere bölgeye geldiği öğrenildi.

Esed rejiminin kuşattığı Vaer ilçesinden 1500'e yakın sivil yola çıktı

'İLK GELEN EKİPTE YAKLAŞIK 50 CİVARINDA HASTA VE YARALI VAR'

Bab bölgesinde gelecek olan ilk kafileyi karşılamayı bekleyen Kınık, yaptığı açıklamada, Vaer bölgesinde sivillerin tahliye edilmesine ilişkin 13 Mart'ta anlaşmaya varıldığını hatırlattı.

Bu süreçten sonra o bölgede yaşayan yaklaşık 30 bin insanın akıbetiyle alakalı Suriye Arap Kızılayı, Kızılhaç Komitesi ve Türkiye Kızılayı'nın ortaklaşa tahliye planı gerçekleştirdiğini anlatan Kınık, bu çerçevede Vaer bölgesinden bin 500'e yakın sivilin 32 otobüse bindirilerek yola çıktığını kaydetti.

Şu anda Bab bölgesinde rejimle sınır olan hatta konvoyu beklediklerini ifade eden Kınık, şöyle konuştu:

"İlk gelen grup, Cerablus'a götürülecek. Şu an orada AFAD koordinasyonunda çadırlar ve barınma merkezleri kuruluyor. Bab'a gelen insanlara acil ihtiyaçları olan gıdaları hazırlıyoruz. Bu insanlar, yaklaşık 7 saatlik yolculuktan gelecekleri için en temel ihtiyaçlarını ona göre ayarladık."

Kınık, Halep tahliyesinde olduğu gibi AFAD, Kızılay ve İHH ağırlıklı olmak üzere diğer yardım kuruluşları bu tahliyede rol aldıklarına işaret ederek, "İdlip kırsalına geçecek olan yaklaşık 8 bin civarındaki sivil için de o bölgede hazırlıklar devam ediyor. Kızılay olarak bu anlamda özellikle sağlık ve gıda anlamında ihtiyaçların karşılanması konusunda çalışıyoruz. İlk gelen ekipte yaklaşık 50 civarında hasta ve yaralının olduğu, bunların 3'ünün ise durumlarının ağır olduğu ifade ediliyor. Bunlar bize geldiği an Türkiye'ye naklini sağlayacağız." diye konuştu.

Otobüslerin geldiği yolda 10 kilometrelik riskli alanın olduğunu belirten Kınık, "O bölgedeki geçişte, hem ÖSO hem de rejim askerlerinin ümit ediyoruz ki karşılıklı anlaşmaya uyarak sivillerin güvenli geçişleri mümkün olur. Şu an aldığımız bilgi çerçevesinde bir sıkıntı görünmüyor. İnşallah sivillerin hepsi sağ salim tahliye edilir." ifadelerini kullandı.

Esed rejiminin kuşattığı Vaer ilçesinden 1500'e yakın sivil yola çıktı ile ilgili etiketler Suriye Kızılay El Bab
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da kızına şiddet uygulayan anneye vatandaşlardan tepki! Annenin cevabı pes dedirtti...

Küçükçekmece'de yolun ortasında kızına şiddet uygulayan anneye çevredekiler tepki gösterdi. Çevredekilere "Alın sizin olsun" diyen anne arkasını dönüp uzaklaştı. O anlar saniye saniye kameralara kaydedildi.