Ermenilerden Elon Musk'a Türkiye çağrısı

Azerbaycan ile Dağlık Karabağ'ı işgal eden Ermenistan arasındaki çatışmalar 27 Eylül'den bu yana devam ederken, ünlü iş insanı Elon Musk da tartışmanın içine çekilmek istendi. Ermeniler, gelecek ay Türkiye'nin yeni uydusu Türksat-5A'yı uzaya fırlatacak olan Musk'ın şirketi SpaceX'in bunu iptal etmesini istedi.

30 yıldır Dağlık Karabağ’ı işgal eden ve Ermenistan’dan başka hiçbir ülkenin tanımadığı bir özerk yapı oluşturmaya çalışılan bölgedeki çatışmalar sürüyor.

Ermenistan ordusu ise çatışma alanında karşısında tutunamadığı Azerbaycan'daki sivilleri hedef almaya devam ederken, Bakü yönetimine destek veren Türkiye'ye karşı da Ermeni lobisini devreye soktu. 

ABD medyasında yer alan haberlere göre binlerce Ermeni iş insanı Elon Musk’ın şirketi SpaceX’te çalışanlara Türkiye ile işbirliği nedeniyle tepki mesajı attı. 

TechCrunch isimli teknoloji sitesinin ele geçirdiği yazışmalara göre birbirine benzer metinlerin kopyalanıp yapıştırıldığı ve bu metinlerle Elon Musk’ın Türkiye ile iş birliğini sonlandırması çağrısı yapıldığı görüldü.

SpaceX'in yaklaşık bir ay içerisinde Türk uydusu Turksa-5A’yı uzaya fırlatacağını hatırlatan TechCrunch, yazışmalarda Musk’tan bu operasyonu iptal etmesinin istendiğini yazdı.

Ermenilerden Elon Musk'a Türkiye çağrısı
Gönderilen e-postaların tamamında, “Elon, Ermeni olsa ne olurdu?” başlığının kullanıldığı görülüyor

 

AIRBUS ÜRETTİ; SPACEX FIRLATACAK

Airbus tarafından üretilen Türksat 5A iletişim uydusu Avrupa, Asya ve Orta Doğu’yu kapsayacak şekilde kullanılacak. Yaklaşık 3 yıl önce yapılan anlaşma için Elon Musk, Türkiye’ye gelmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da kabul edilmişti.

TechCrunch, çok ciddi paraların ödendiği ve çoktan imzaların atıldığı bu anlaşmanın iptal edilmeyeceğini öngördüğünü belirtti.

SpaceX’in ağırlıklı olarak askeri ve hükümetler düzeyinde ihaleler aldığı hatırlatılan haberde, SpaceX çalışanları ve Elon Musk’a gönderilen e-postaların Google’ın çöp mektup (spam) filtresini nasıl geçtiğinin ise bilinmediği kaydedildi. 

Ermenilerden Elon Musk'a Türkiye çağrısı - Resim : 2

Bu e-postaların bireyler tarafından gönderildiğini söyleyen bazı yetkililer, “Bu insanlar seslerinin duyulması için bir araya geliyor. Biz bir grup değiliz Ermeni kökenli ABD’lileriz. Yarattığımız rahatsızlıktan özür dileriz” ifadelerini kullandılar.

Haberde ismini açıklamayan bir kadın ise, “ABD ve NATO ülkelerinde Türkiye’ye yaptırım gündemde. SpaceX bütün bu faktörleri göz önüne alarak değerlendirme yapmalı ve Türkiye ile çalışmak isteyip istemediğine karar vermeli. Bu durum SpaceX’in karının kaybı anlamına gelse de dünyanın ilerlemesi için büyük bir adım” diye konuştu.

Ermenilerden Elon Musk'a Türkiye çağrısı - Resim : 3

CAPE CANAVERAL'DAN FIRLATILACAK

Türksat'ın yeni uydusu Türksat 5A, 30 Kasım tarihinde uzaya fırlatılacak. Uyduyu ünlü girişimci Elon Musk'ın şirketi SpaceX, Florida'daki Cape Canaveral Hava Üssü'nden uzaya gönderecek.

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, SpaceX´in 30 Kasım´daki Türkiye görevini sosyal medyadan verdiği mesajla duyurmuştu. Bakan Karaismailoğlu “Gökyüzünde dengeleri değiştiriyoruz! Türkiye'mizin karada, havada, denizde sahip olduğu büyük vizyonu uzaya taşıyoruz” demişti.

Turksat 5A uydusunun geliştirme çalışmaları Eylül 2011'e kadar dayanan bir süreci kapsıyor. Turkish Aerospace Industries (TAI) tarafından geliştirilen Türksat 5A en az yüzde 20 yerli kaynak ve Airbus firması ile işbirliği sonucunda tamamlandı.

Uydu tamamen 12 kilowatt elektrik güç birimi ile çalışacak Eurostar-3000EOR sistemi üstüne kurulmuş ve 3,5 ton ağırlığında. Yörünge yerleşimi olarak 31 derece doğu yörüngesi hedefleniyor. Uydunun fırlatılması 2020 sonunda planlanmış ve roket tercihi olarak Falcon 9 roketi uygun görülmüştü. Uydunun yörünge görev süresi 15 yılın üzerinde.

Ermenilerden Elon Musk'a Türkiye çağrısı ile ilgili etiketler Ermenistan Azerbaycan türksat 5a elon musk spacex
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.