Ericsson'dan büyük itiraf: DEAŞ'a ödeme yaptıklarını itiraf ettiler

İsveçli telekom ekipmanları üreticisi Ericsson'dan çok çarpıcı bir itiraf geldi. Bir dönem Türkiye'de de oldukça fazla telefon satan şirketin CEO'su Borje Ekholm yaptığı açıklamada terör örgütü DEAŞ'a ödeme yaptıklarını itiraf etti.

İsveçli şirket geçmiş dönemlerdeki olağandışı harcamalar için yürütülen soruşturmada çok tartışılacak bilgilere ulaştı. CEO Ekholm İsveç gazetesi Dagens Industri'ye yaptığı açıklamada 2018 yılına kadar olağandışı harcamalar tespit edildiğini ancak nihai alıcıya henüz ulaşamadıklarını kaydetti. Ekholm, aralarında DEAŞ'ın da olduğu terör örgütleri tarafından kontrol edilen bölgelerden" satın alınan ulaşım yollarının kayıtlarını gördüklerini itiraf etti.

Şirket, yapılan ödemelerin nihai alıcısının kim olduğunu veya çalışanlarından herhangi birinin İŞİD gibi terörist grupların finansmanına doğrudan karışıp karışmadığını belirleyemediğini söyledi. Fakat 2018’de Irak’ta, satış temsilcilerinin uygunsuz seyahatler gerçekleştirdiğini ve tedarikçilere nakit ödeme yaptıklarını tespit ettiğini söyledi.

DAHA ÖNCE DE BENZER İDDİALAR GÜNDEME GELMİŞTİ

Ericsson, daha öncede benzer iddialarla gündeme gelmişti. Hatta 2019 yılında, ABD Dış Yolsuzluk Faaliyetleri Yasası ihlallerine ilişkin bir soruşturmayı çözmek için ABD Adalet Bakanlığı’na (DOJ) 1 milyar dolar ödemeyi kabul etmişti.

ABD Adalet Bakanlığı da davanın, Ericsson’un dünya çapında on milyonlarca dolarlık uygunsuz ödeme yapma ve zimmete geçirme planından kaynaklandığını söyledi. Ayrıca bu dosyaya, Cibuti, Çin, Vietnam, Endonezya ve Kuveyt’in de dahil olduğunu belirtti.

BORSADA YÜZDE 15 DEĞER KAYBETTİ

İsveçli telekom ekipmanı üreticisi Ericsson’un hisseleri, şirketin Irak’ta karıştığı yolsuzluk sonucunda İŞİD’e ödeme yapıldığını tespit ettiklerini açıklamasının ardından yüzde 15’e yakın değer kaybetti. Ayrıca düşüş büyük bir hızla devam ediyor.

Ericsson'dan büyük itiraf: DEAŞ'a ödeme yaptıklarını itiraf ettiler ile ilgili etiketler DEAŞ Irak Ödeme ericsson itiraf
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.