Ereğli Demir Çelik’ten 100 lot hisseyi 200 lota çıkartacak karar

Bank of America'nın (BofA), ‘hatalı’ raporuyla hissesi çalkalanan Ereğli Demir Çelik, yatırımcılarını mutlu edecek karara imza attı. Bilindiği üzere BofA, 29 Şubat'ta, 45 TL'nin üzerinde işlem gören Erdemir hisseleri için hedef fiyatını 17 liraya düşürdü. Hisse o gün yüzde 3 düştü. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

OYAK Maden Metalurji Finansal Yönetim ve Mali İşler Grup Başkan Yardımcısı Serdar Başoğlu, yazılı bir açıklama yapıp, raporu yazan analistin son iki yılda şirketin hiçbir yatırımcı sunumuna, konferansına veya analist brifingine katılmadığını söyledi. Başoğlu, "Rapora katılmıyoruz" demişti. Banka da tepkiler üzerine 4 Mart pazartesi günü hissede hedef fiyatı revize edip 47 TL olarak açıkladı. SPK, banka hakkında kasıt merkezli bir araştırma başlattı. Borsada Erdemir’i yıpratma oyunları olarak değerlendirilen bu rapor oyunu tutmadı. Sorun atlatıldı. Erdemir, şimdi hisse yatırımcısını sevindiren önemli bir karar aldı.

Ereğli Demir Çelik’ten 100 lot hisseyi 200 lota çıkartacak karar

Geride kalan yaklaşık 2 yıllık süre zarfında hisse senedi performansı endeksin oldukça gerisinde kalan şirketlerden biri olan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.’de (EREGL), hammadde ve HRC fiyatlarının negatif süreci 2023 yılı finansallarında da etkisini gösterdi ve 2022 yılında 18.005.034.000 TL net kâr eden şirket, 2023 yılını 4.033.089.000 TL net kâr ile kapatmıştı. Zor bir dönemden geçen Erdemir yatırımcılarını sevindiren gelişmelerden biri, 28 Şubat 2024 tarihinde Ereğli Demir Çelik yönetiminden geldi ve şirket %100 oranında bedelsiz sermaye artırımı kararı aldı. Erdemir yatırımcıları şimdi, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan bedelsiz onayının gelmesini bekliyor.

Ereğli bedelsiz hesaplama

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (EREGL) bedelsiz sermaye artırımının SPK tarafından onaylanması halinde hisse sahipleri %100 oranında bedelsiz pay alacak. Hisse sahiplerine her 1 lot hisse için 1 lot daha bedelsiz hisse verilecek ve 1 lot hisseye karşılık toplam 2 lot EREGL hissesi olmuş olacak. Burada kaçırılmaması gereken en önemli nokta, hisse senedi fiyatında verilecek bedelsiz pay oranında bölünme yapılacağı kısmıdır. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse; Erdemir’in %100 oranında bedelsizi için hak kullanım tarihinde hisse senedi fiyatının 50 TL olduğu varsayılırsa; Elinde 100 lot EREGL hissesi olan bir yatırımcı bedelsiz öncesi 100 lot ve toplamda 5000 TL’lik hisse senedi sahibidir. Bedelsiz sonrası aynı yatırımcı 2 lot hisse sahibi olacak ancak hisse fiyatı %100 bedelsiz oranında bölünerek 25 TL’ye düşeceği için elinde yine toplam 5000 TL’lik hisse senedi olacaktır.

Erdemir, halihazırda 3.500.000.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin sermaye enflasyon düzeltme farklarından karşılanmak suretiyle, mevcut çıkarılmış sermayenin %100’ü oranında, 3.500.000.000 TL artırılarak 7.000.000.000 TL’ye çıkarılması kapsamında SPK başvurusu yaparak kuruldan onay bekleyecek.

Bedelsiz sermaye artırımı ne demek:

Bedelsiz sermaye artırımı, bir şirketin mevcut sermayesini, ekstra nakit girişi olmadan artırması işlemidir. Bu işlem, şirketin iç kaynaklarından, yani yeniden değerleme artışlarından, kar veya yasal yedekler gibi unsurlardan kaynaklanır. Bedelsiz sermaye artırımı yaparak, şirketler hisse başına değeri düşürmeden daha fazla hisse senedi çıkarabilirler.

Bir şirket bedelsiz sermaye artırımına karar verdiğinde, mevcut sermayesini, bilançoda yer alan özsermaye kalemlerini kullanarak artırır. Bu süreçte, şirket ekstra nakit çıkışı yapmaz; bunun yerine, iç kaynaklarını sermayeye dönüştürür. Sonuç olarak, şirketin sermayesi artarken, hisse senedi sayısı da orantılı olarak yükselir.

Borsada bedelsiz sermaye artırımı, şirketlerin ödenmiş sermayesinin ekonomik koşullar karşısında reel bir erime yaşamasını önlemek ve piyasalarda daha fazla hisseye bölünmenin olumlu bir şekilde karşılanmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilir. Öncelikle, şirket sermayesinin zaman içinde enflasyon nedeniyle düşük görünmesini önlemek adına bu tür artırımlar yapılır.

Ereğli Demir Çelik’ten 100 lot hisseyi 200 lota çıkartacak karar ile ilgili etiketler ekonomi Ereğli Demir Çelik
GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.