Erdoğan talimat vermişti: Çiftçiye gübre desteği! Yüzde 30 indirim!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarım sektörü için verdiği destek talimatlarının ardından çiftçiler için sevindiren haber geldi. Tarım Kredi Kooperatifleri gübre fiyatında yüzde 30 indirim yaptı.

 Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, tarımın desteklenmesi için kimyevi gübrelerde yüzde 30’a varan indirim yapılmasına karar verdi.

14 ŞUBAT TARİHİNDEN İTİBAREN...

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada "14 Şubat 2022 tarihi itibariyle kimyevi gübrelerde yüzde 30'a varan indirimler yapılmış olup, ÜRE gübresi 9 bin 200 TL, 20.20.0 gübresi 6 bin 100 TL ve çay gübresi ise 7 bin 500 TL'den satılacaktır" denildi. 

ÇİFTÇİ GÜBRE DESTEĞİ 2022 DETAYLARI

Genel Müdürlükten yapılan açıklamada, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'nin üreticilerin tarımsal girdi ihtiyaçlarını zamanında, güvenilir, kaliteli ve uygun şartlarda karşılamaya ve ülke tarımını desteklemeye devam ettiği belirtildi.

Tarımsal üretimin devamlılığı açısından verimliliğin en önemli konulardan biri olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Tarım alanlarından daha fazla ürün elde etmek için verim ve kalitenin sürekliliğini sağlamak büyük önem taşımaktadır. Başta kimyevi gübre olmak üzere tarımsal girdi fiyatlarında yaşanan artışlarından olumsuz etkilenen üreticilerimizin üretim maliyetlerini düşürmek amacıyla üretimi kolaylaştırıcı imkanlar sağlanmaktadır. Bu kapsamda, 14 Şubat 2022 tarihi itibarıyla kimyevi gübrelerde yüzde 30'a varan indirimler yapılmış olup, ÜRE gübresi 9 bin 200 TL, 20.20.0 gübresi 6 bin 100 TL ve çay gübresi ise 7 bin 500 TL'den satılacaktır. Sürdürülebilir tarımsal üretim için geçmişte olduğu gibi bundan sonra da daha güçlü bir şekilde üreticimizin yanında yer almaya devam edeceğiz."

 

MAZOT, İLAÇ VE YEM DESTEĞİ DE YOLDA

Devlet katkısının 4 başlıkta toplanacağı ve gübre, mazot (akaryakıt) ilaç ve yem için daha fazla destek sağlanacağı bilgileri yer almıştı.

İşte tarım sektörü ve çiftçiye yeni model ve yapılacak desteklerin ayrıntıları:

ÇİFTÇİLERE DESTEK ALTERNATİFLERİ ERDOĞAN'A SUNULACAK

Tarım destekleri ve çiftçi borçlarına ilişkin sorunun çözülmesi için farklı modeller tartışılıyor. Bir kaç alternatif hazırlanıp Erdoğan'a sunulacak. Bu konuda son kararı Cumhurbaşkanı verecek.

 

KAFA KARIŞTIRAN DESTEKLER SADELEŞECEK

Çiftçiye verilen ve kafa karıştıran onlarca farklı destek bulunuyor. Bunlar parça parça olduğu için istenilen amaca da ulaşılamıyor. Öncelikli olarak destekler sadeleştirilecek. Onlarca kalem yerine çok daha az ama daha işlevsel bir destek politikası uygulanacak.

GÜBRE, MAZOT, İLAÇ VE YEM BAŞLIKLARINDA TOPLANACAK

Desteklerin 4 ana başlık altında toplanması planlanıyor. Bunlar gübre, mazot, ilaç, yem gibi 4 ana unsur üzerinden yapılacak.

YÜZDE 50'YE VARAN DESTEK

Belirlenen bu 4 girdi için ise yüksek destekler sağlanacak. Bu desteklerin oranının maliyetinin yüzde 50'yi bulması üzerinde duruluyor.

Bu da çiftçinin girdi maliyetlerinin neredeyse yarısı oranında düşmesi anlamına geliyor.

TARIM KREDİYE YENİ MODEL

Tarım Kredi Kooperatifleri de yeniden yapılandırılacak. Tarım kredilerin çiftçiye destekte daha fazla rol alması, bu alanı organize eden bir yapıya dönüştürülmesi üzerinde duruluyor.

 Tarım Kredi Kooperatiflerinin yeni Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın (eski Ziraat Bankası Genel Müdürü) finanstan anlamasının kuruma yeni bir bakış açısı getirmesi burayı canlandırması bekleniyor. Ayrıca ekonomide destek paketleri ile iş ve işsizlik katkılarının devamlılığıyla ilgili çalışmaların devam ettiği de aktarıldı. Buna göre staj döneminden istihdama kadar gençlerin ve kadınların iş yaşamına katılmasıyla ilgili tüm desteklerde önemli artışlar sağlandı.

.

Erdoğan talimat vermişti: Çiftçiye gübre desteği! Yüzde 30 indirim! ile ilgili etiketler Çiftçi Erdoğan İndirim
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.