Erdoğan: Sayın Başbuğ dürüst davranmıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlker Başbuğ'un askeri mahkemelerin kaldırılması ve YAŞ'taki yapının değiştirilmesine yönelik eleştirileriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başbuğ'un dürüst davranmadığını ifade eden Erdoğan, "Genelkurmay Başkanlığın döneminde acaba kaç FETÖ’cüyü ihraç ettiniz? Önce bunu anlatması lazım. Söyle, “Şu kadar kişiyi ihraç ettik” de." dedi. Erdoğan, askeri mahkemeler kapatılmasaydı 15 Temmuz'da darbecilerin yargılanmasının da mümkün olmadığının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan dönüşünde uçakta gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Gündemindeki konulardan biri de İlker Başbuğ'un askeri mahkemelerin kapatılması ve YAŞ'ta yapılan düzenlemelere ilişkin eleştirileriydi. 

Erdoğan Başbuğ'un dürüst davranmadığını belirterek şunları söyledi:

"Biz yaptığımız bazı değişikliklerle Yüksek Askeri Şura’da sivillerin ağırlığını öne çıkardık. Şimdi Sayın Başbuğ soruyor. Ben de Sayın Başbuğ’a soruyorum. Muhatap almak istemem ama sormak zorundayım. Çünkü halkımın bilmesi lazım. Dürüst davranmıyor. İnandıklarını sonuna kadar savunacakmış. Ya sen inandıklarını savun da ama dürüst savun. Bir tane boruyu göstermek suretiyle milleti aldatamazsın. Önce şunu anlatman lazım. Senin Kara Kuvvetleri Komutanlığın döneminde, Genelkurmay Başkanlığın döneminde acaba kaç FETÖ’cüyü ihraç ettiniz? Önce bunu anlatması lazım. Söyle, “Şu kadar kişiyi ihraç ettik” de. Aynı şekilde -tabi şu anda rahmetli oldu- Yaşar Paşa döneminde kaç kişiyi ihraç ettiniz? Söyleyin, öyle bir şey yok."

"ASKERİ MAHKEME BAŞBUĞ'U YARGILAYABİLİR MİYDİ?"

Askeri Mahkeme'lerinin kaldırılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Buradan eleştiri yapıyor. Askeri mahkemelerin hayatta olması halinde bu askeri mahkeme kalkıp da İlker Başbuğ’u yargılayabilir miydi veya Yaşar Paşa’yı yargılayabilir miydi? Birisi albay, birisi general, orgeneral, korgeneral. Şu anda FETÖ'den dolayı mahkum olanlara aldıkları cezaları askeri mahkeme verebilir miydi? Bugüne kadar benim bildiğim bir İlhami Erdil Paşa, kuzey deniz saha komutanıydı- yargılanmış, ağır bir ceza almış ve bütün apoletleri sökülmüştü. Bir onu bilirim. Onun dışında, üst düzey bir komutanın askeri mahkemede albay vesaire bunlar tarafından yargılandığı ve böyle ceza aldığını görmedim."

Erdoğan "askeri mahkemeler kaldırılmasaydı 15 Temmuz gecesi “darbecileri tutuklayın” diye emir verebilirler miydi? şeklindeki soru üzerine şunları söyledi:

"Mümkün değil, çünkü emrinde olduğu bir makam. Ayrıca o listelere baktığınız zaman kimi görüyorsunuz? İşte o talimatı verenleri görüyorsunuz. Onların şimdi bir kısmı içeride, bir kısmı öyle veya böyle zannediyorum çıkanlar var. Tablo bu. Ama tek soru; bir mahkeme başkanı albay acaba kalkıp da Sayın Başbuğ'u yargılayabilir mi? Veya ona ceza verebilir mi?

Şimdi biri de diyor ki “ben şu anda onun adına konuşuyorum.” Diyen kim? Bakıyorsunuz CHP’nin grup başkanvekili. Sen ne zamandan beri Başbuğ'un avukatı oldun? Onun adına konuşuyorlar. Bırak da varsa avukatı konuşsun. Ve bu kişi parlamentoda. Aynı şekilde zaten Bay Kemal de konuşuyor. İstikamet aynı. Nasıl çıkacaklar buna bakıyorlar. Ben de çok açık net söylüyorum; buradan çıkamayacaklar. Tek güvenceleri şu anda bunlarla ilgili olan yasalar. Şimdi onlar bu yasalara güveniyor. Onu da söyleyeyim, bu yasaları da biz çıkardık kusura bakmasınlar."

Erdoğan: Sayın Başbuğ dürüst davranmıyor ile ilgili etiketler Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan İlker Başbuğ YAŞ 15 Temmuz Darbe askeri mahkeme yargılama
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.