Dolar 7.90'ın altına indi!

Gelen son dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan'ın bugün gerçekleştirilen AK Parti Grup Toplantısı'nda ekonomiye ilişkin yaptığı açıklamaların ardından günlerdir düşme eğiliminde olan dolar kuru, saat 15.00 itibarıyla 7.90 seviyesini gördü. Euro ise 9.30 seviyelerinden işlem görüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti Grup Toplantısı'nda ekonomi reformu açıklamalarının ardından piyasalarda Türk Lirası değer kazandı. 

ERDOĞAN KONUŞTU KUR DÜŞTÜ

Vatandaşların Türk Lirası'na güvenmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan,  ''Ülke risk primini düşüreceğiz. Türk Lirasına ve Türk ekonomine güvenen yatırımcılara her türlü kolaylığı gösterecek desteği vereceğiz.'' diyerek, ''Cuma günü 8,54 seviyesinde kapanan Dolar kuru 8.09 seviyelerine kadar geriledi. Türkiye'nin risk primi 78 baz puan azaldı. Uluslararası yatırımcıların ülkemiz varlıklarına 2,7 milyar dolarlık talebi gerçekleşti. Borsadaki yükseliş de yüzde 5'i geride bıraktı. Bu olumlu tablo daha da iyiye gidecektir.'' şeklinde konuştu.

22 EKİM SONRASI EN DÜŞÜK SEVİYEDE

Bu açıklamanın ardından Türk Lirası, 22 Ekim sonrası en düşük seviyeye geriledi. 

Ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında piyasa beklentilerinin aksine faiz artışına gidilmemesi ile kur atağa geçmiş ve 8,54’ü aşarak rekor kırmıştı.

Hafta sonu TCMB Başkanı’nın değişmesi ve Hazine ve Maliye Bakanı’nın istifa etmesiyle Pazartesi günü yüzde 6 değer kaybeden dolar kuru, bugün Erdoğan’ın açıklamalarının ardından da yüzde 3 değer kaybederek 7,90 seviyesi altına geriledi.

Euro kuru da 9,30’un altını gördü.

Türk lirası bugün gelişen ülke paraları arasında açık ara en fazla değerlenen para birimi olarak pozitif ayrışıyor.

''FAİZ DÜŞECEK'' DEMİŞTİ

Son kur şokundan sonra piyasada Merkez Bankası'ndan ciddi şekilde bir faiz artırımı beklentisi oluşurken Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamada, "Hamdolsun, daha da inşallah düşecek (faiz). Çünkü bütün arzumuz, isteğimiz bu ülkede yatırımcı çok daha rahat, güçlü bir şekilde yatırımlarını yapabilsin." diye konuştu.

Merkez geçen cuma ve pazartesi günü faizleri açıktan artırmasa da repo ihalesi açmayarak örtülü faiz artışları yapmıştı.

Faizlerin düşmesi vatandaşın ve yatırımcının daha uygun koşullarla kredi alması anlamına geliyor fakat dünyada merkez bankaları enflasyonu ve kurların seyrini de gözeterek faizleri belli bir dengede tutmaya çalışıyor.

ERDOĞAN GRUP TOPLANTISINDA NE DEDİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomide atılacak yeni adımlara ilişkin şu ifadeleri kullandı;

''Salgının küresel etkileri, değişim arayışlarını hızlandırdı. Türkiye bu fotoğraf içinde fırsatları değerlendirmeye en müsait ülkedir. Ekonomi politikalarımızı, fiyat istikrarı, dengeli büyüme ve makro ekonomik istikrar olmak üzere 3 sac ayağı üzerinde inşa edeceğiz. Uzun süreli tasarruflar için elverişli ortam hazırlıyoruz. Yurtiçi tasarruflar ve uluslararası yatırımlarla finanse edilen büyüme yapısı oluşturuyoruz. Güvene ve istikrara dayalı bir iş ortamı tesis ediyoruz. Ekonomi yönetimindeki koordinasyonu güçlendirerek politikalarımızın hayata geçmesini sağlayacağız. Para ve maliye politikalar ile finansal politika arasındaki istikrarı artıracağız. Yatırımın iyileştirilmesi yoluyla iş ve yatırım ortamını cazip hale getirmek istiyoruz. Küresel ve milli ekonomideki tüm senaryoları çalışıyor, ülkemiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Ülke risk primini düşüreceğiz. Türk Lirasına ve Türk ekonomine güvenen yatırımcılara her türlü kolaylığı gösterecek desteği vereceğiz.

Vatandaşlarımızdan bireysel tasarruflarında milli paraya güvenmelerini ve tercilerini TL'den yana kullanmalarını istiyorum. Rezervlerimizi güçlendirmenin yolu da TL'ye güveni artırmaktan geçiyor. Ekonomi yönetimimiz yerli ve uluslararası yatırımcılarla yakın mesai içinde olacaktır. Herkese bu fırsatları birlikte değerlendirme teklifi yapacağız. Ekonomin tüm taraflarıyla yakın işbirliği haline hareket ediyoruz. Uluslararası yatırımcılarla bir dizi toplantı yaparak bizzat anlatacağız. Salgın sonrası süreçte ülkemizi öne çıkaracak yatırım programlarına önem veriyoruz. Hedeflerimize ulaşacak, ekonomimizi büyütecek, istihdamı artıracak, milletimizin refahını yükselteceğiz.

Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek, gereken adımları hızla ve kararlılıkla atarak 2023 hedeflerimize ulaşacağız. Ekonomide zorluklar ve sıkıntılar var. Ama karşımızdaki fotoğraf ümitlerimizi artıran ciddi başarılara da işaret ediyor. İstihdam artışını önemli ama yetersiz görüyorum. Sürdürülebilir güçlü büyüme ve istihdam artışının yolu enflasyonun kontrol altında tutulmasından geçiyor. Faizlerin enflasyon seviyesinde tutulması bu mücadeleyi zor kılıyor. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Bunu başaracağız. Bu engeli aşarak enflasyonu daha da aşağı çekeceğiz. Bunun için en kısa sürede enflasyonu tek haneye düşürmekte ardından orta vadeli hedeflere indirmekte kararlıyız. Fiyat istikrarını sağlayacak politikaları belirlemek Merkez Bankası'nın görevidir. Bakanımızın ve Merkez Bankası'nın yeni başkanının hedeflerini temel yaklaşımlara uygun şekilde en kısa sürede getireceklerine inanıyorum. Kendilerinin yanında olduğumu belirtmek istiyorum.''

Dolar 7.90'ın altına indi! ile ilgili etiketler Recep Tayyip Erdoğan Dolar Euro Türk Lirası kur piyasa reform
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.