Erdoğan McKinsey'i neden iptal etti? Neler söyledi?

Ankara Kızılcahamam’da AKP’nin 27’nci İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’na katılan Erdoğan’ın gündeminde de McKinsey vardı. Erdoğan'ın McKinsey'den danışmanlık alınmasına karşı çıkması büyük merak konusu oldu. Erdoğan'ın McKinsey'den danışmanlık alınmasına neden karşı çıktığı ve neler söylediği araştırılmaya başlandı. Tüm detaylarıyla haberimizde...

Hazine Bakanı ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yaptığı bir açıklamada uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdiklerini duyurmuştu. AKP'nin değerlendirme toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’li McKinsey’den danışmanlık alınmasına karşı çıktı. Yapılan haberlerin ardından, Erdoğan'ın McKinsey'den danışmanlık alınmasına neden karşı çıktığı ve neler söylediği araştırılmaya başlandı. Tüm detaylarıyla haberimizde...

Erdoğan McKinsey'i neden iptal etti? Neler söyledi?

ERDOĞAN KARŞI ÇIKTI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’li McKinsey’den danışmanlık alınmasına karşı çıktı.

Hükümet, Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında Maliyet ve Dönüşüm Ofisi’nin kurulacağını açıklamıştı. Bakanlık temsilcilerinin de yer alacağı ofis için ABD’li uluslararası yönetim şirketi McKinsey’den danışmanlık hizmeti alınacağı belirtilmişti. Muhalefet, şirketle iş yapılmasına karşı çıkmıştı.

Ankara Kızılcahamam’da AKP’nin 27’nci İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’na katılan Erdoğan’ın gündeminde de McKinsey vardı.

Cumhurbaşkanı şunları söyledi: “Bütün bakan arkadaşlarıma ‘Bunlardan fikri danışmanlık hizmeti de almayacaksınız’ dedim. Hiç gerek yok, biz bize yeteriz.”

Erdoğan şu değerlendirmelerde bulundu: “Son günlerde finansal danışmanlık şirketi üzerinden yapılan tartışmalar bizi töhmet altında bırakarak ülkemizi aynı cendereye sokma girişiminden ibarettir. Biz bu oyuna gelmeyiz. Bu can bu tende oldukça hiç kimse Türkiye’yi yeniden uluslararası kuruluşların boyunduruğu altına sokamaz. Biz göreve geldiğimizde IMF’ye borcumuz 23.5 milyar dolardı. 2013’te bu borcu sıfırladık. IMF’ye borcu sıfırladık. Ekonomik bağımsızlık olmadan siyasi bağımsızlık olmayacağını biliyoruz. Kendi ayakları üzerinde yükselttiğimiz Türkiye’ye hiç kimse yeniden diz çöktüremeyecektir.”

‘Kriz beraberinde fırsat getirir’

“Döviz kurunun bir anda böyle bir artış göstermesini sadece ekonomik sebeplerle izah etmek mümkün değildir” diyen Erdoğan, bunu söylemekle sorumluluktan kaçmadıklarını, yalnızca durum tespiti yaptıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı, şöyle devam etti: “Şu gerçeği hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız. Her kriz beraberinde birçok fırsatı da getirir. Milletimizi fırsatçıların insafına terk etmeyeceğiz. Devlet yönetimi olarak bu krizin üstesinden gelmek için normal şartlarda yıllara sari olarak yapabileceğimiz büyük reformları ve köklü değişimleri kısa sürede hayata geçirdik, geçiriyoruz.”

Erdoğan, özel sektörün krizi fırsata çevirecek maharete sahip olduğuna inandığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Ülkemizi kendi reçetelerimizle, kendi çözümlerimizle, kendi programlarımızla hedeflerimize ulaştıracağız. Bu can bu tende oldukça hiç kimse Türkiye’yi yeniden uluslararası kuruluşların boyunduruğu altına sokamaz. Elbette her türlü yatırıma, her türlü desteğe, her türlü katkıya açığız. Yeter ki bunun bedelini bize, egemenliğimize ve geleceğimize göz dikerek ödetmeye çalışmasınlar.”

Cumhurbaşkanı, ekonomide sorunların olduğunu dile getirerek “Gerçeklerle yaşadıklarımız arasında büyük bir orantısızlık var. Bu nedenle işin altında başka şeyler arıyoruz” diye konuştu.

MCKİNSEY NEDİR?

Bakan Albayrak konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Yeni program bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdik. 16 bakanlıktan temsilcilerin bulunduğu bu ofis, tüm hedeflerimizi ve sonuçlarımızı her çeyrekte kontrol edecek” dedi.

Bakan Albayrak'ın açıklamalarının ardından gözler 60'tan fazla ülkede faaliyet gösteren şirkete yöneldi.

Dünyanın ilk yönetim danışmanlığı olarak kayda geçen şirket resmi internet sitesinden çalışmalarını şu şekilde anlatıyor...

''McKinsey & Company; önde gelen işletmelere, kamu kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara hizmet veren global bir yönetim danışmanlığı firmasıdır. Müşterilerimizin performansında uzun süreli gelişmeler sağlamasına ve en önemli amaçlarının farkına varmasına yardımcı oluyoruz. Neredeyse yüz yılı aşkın bir süre içinde, bu görev için benzersiz donanıma sahip bir firma yarattık.''

9 BİNDEN FAZLA ÇALIŞAN

''McKinsey, 9000’den fazla danışman ve yaklaşık 2000 araştırma ve bilgi profesyonelinden oluşuyor. 60’tan fazla ülkede ofise, bu ofislerde 130 dilden çalışana sahibiz ve 100’den fazla ulusu temsil ediyoruz.

Müşterilerimiz global yapımızı yansıtıyor. Müşterilerimizin yaklaşık %40’ı Avrupa’da, %35’i Amerika’da, %15’i Asya Pasifik’te ve %10’u ise Orta Doğu ve Afrika’da yer alıyor. Özel ve kamu kuruluşlarından ve sosyal kuruluşlardan oluşan geniş kapsamlı bir müşteri yelpazesine hizmet veriyoruz.''

Firmamız bir bütün olarak faaliyet gösterecek şekilde organize edilmiştir. Güçlü değerlerle birbirine bağlanan ve müşteri etkisine odaklanan tek bir global ortaklık olarak faaliyet gösteriyoruz. Firmamızın sahibi ise Avrupa, Amerika, Asya Pasifik, Orta Doğu ve Afrika’da bulunan 1400’den fazla ortağımızdır.

 

Erdoğan McKinsey'i neden iptal etti? Neler söyledi? ile ilgili etiketler Erdoğan McKinsey'e neden karşı çıktı
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.