"Parlamenter sisteme geri dönülürse "fetret devri" yaşanır!"

Sabah yazarı Engin Ardıç, bugünkü köşe yazısında Millet İttifakı'nın parlamenter sisteme dönüş vaadini ve bu olasılığın yaratacağı riskleri okurları ile paylaştı.

Sabah yazarı Engin Ardıç, muhalefetin parlamenter sistem ısrarı konusunda Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinden örnekler verdi.

Engin Ardıç, "Genç Osmanlılar da, bir sonra gelen kuşak olan Jöntürkler de "1876 Anayasası'ndan" ötesini göremiyorlardı... Hele bir anayasa yapılsın... Daha sonra da, hele bir Abdülhamid'in rafa kaldırdığı anayasa yeniden yürürlüğe konsun... Sonrası Allah kerimdi. Memlekete hürriyet gelince bütün dertler sona erecekti. Hürriyet geldi ve imparatorluğu büsbütün bölünmeye götürdü. Eyaletlerin kopmasından, azınlıkların ayrılmasından başka kimin ne işine yarayacaktı bu hürriyet?" diye yazdı.

"BİRKAÇ VİLAYET DAHA KOPABİLİR!"

Sonrasında memur kesimine yaslanan genç cumhuriyetin diktayla ayakta durabildiğini dile getiren Ardıç "İttihatçılar bu kez derslerini almışlardı!" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü;

"Bugün de benzer bir aymazlık içindeler.

Papağan gibi "güçlendirilmiş parlamenter sistem" sloganını tekrarlıyorlar ve bundan mucizeler bekliyorlar.

"Güçlendirilmiş" kelimesinden ne anladıkları belli değil. Göstermelik kokuyor.

Ötesi de, bildiğiniz eski sistem işte.

Bununla ne elde edecekler?

Tayyip Erdoğan'dan "kurtulmuş" olacaklar, hepsi bu.

Adı konmasa da gene bir bir koalisyonlar dönemi başlayacak, devletin her bir ucu tutanın elinde kalacak, en az beş, en çok on yıl gene bir "fetret devri" yaşanacak.

Bu arada, tıpkı İttihatçılar'ın başına geldiği gibi, birkaç vilayet daha kopup ayrılabilir...

Vebali kimlerin üstüne olacaktır, bir düşünün.

Sonra bu eski sistemde de Tayyip Erdoğan gene kazanır gelir, bu sefer başbakan olarak enkazı kaldırmaya çalışır...

Ama yaşlar da ilerlemiş olur.

Otuzlu yıllara varırız.

Ben varacağımı sanmam, siz düşünün.

Ben "yukarıdan" bakar bakar gülerim."

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...

 

"Parlamenter sisteme geri dönülürse "fetret devri" yaşanır!" ile ilgili etiketler Osmanlı parlamenter sistem ittihatçılar engin ardıç köşe yazarları
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.