Enflasyonu düşürecek adım! KKM için yüzde 15 zorunlu karşılık geldi

Miktarsal sıkılaştırma planı çerçevesinde Merkez Bankası'ndan beklenen zorunlu karşılık adımı geldi. Bankalar, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında tüm vadeler için yüzde 15 karşılık ayıracak. KKM ödemeleri kaynaklı 500 milyar TL'ye yakın likiditenin çekilmesi bekleniyor. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB),  faiz toplantısı sonrası sinyali verilen, zorunlu karşılık adımını attı. Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde yüzde 15 oldu. Ocak ayında, 3 aydan uzun süreli KKM'lerde zorunlu karşılıklar sıfırlanmıştı.

Enflasyonu düşürecek adım! KKM için yüzde 15 zorunlu karşılık geldi

Zorunlu karşılıklar, 21 Temmuz hesaplama tarihi itibarıyla hesaplanacak yükümlülükler üzerinden 4 Ağustos'tan itibaren tesis edilecek.

Miktarsal sıkılaştırma kapsamında, KKM ödemeleri kaynaklı piyasadaki likidite fazlasının zorunlu karşılıklarla çekilmesi bekleniyor. Hesaplanan tutar ise 500 milyar TL'ye yakın.
Bu arada 6 aydan uzun TL mevduattaki tüm oranlar da sıfırlandı.

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat, alınan kararın, piyasadaki TL’yi azaltmaya dönük olduğunu, bunun da TL değerini artırarak, kurdaki artışı dengeleyeceğim söyledi. Murat, şöyle konuştu:

“PPK faiz kararı sonrası hemen miktarsal sıkılaştırma adımları geldi. Kur korumalı mevduata zorunlu karşılık getirilmesiyle banka KKM yaptığı zaman daha fazla karşılık ayıracak. Zaten KKM’yi orta vadede sönümlendirmeye çalışılacaktı, ilk hamle TL mevduata dönüşe yönelik uygulamayla atılmıştı. İkinci hedef de eş zamanlı olarak piyasadan likidite çekilmesi planlanıyor ve enflasyonist etkiyi azaltmaya çalışılıyor. Çünkü likidite fazlası yüksek enflasyon demek. Üçüncü olarak da piyasadan TL çektiğiniz zaman TL arzı azalacağı için TL’ye talep artabilir ve döviz kurlarındaki yükseliş törpülenebilir.”

Enflasyonu düşürecek adım! KKM için yüzde 15 zorunlu karşılık geldi ile ilgili etiketler ekonomi Kur Korumalı Mevduat enflasyon
GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.