En yakın vaşak fotoğrafı çekildi! Orman hayaleti ile göz göze 5 saniye!

Sivaslı doğa fotoğrafçısı Mustafa Aslan, şimdiye kadar en yakından olan vaşak fotoğrafı görüntülemeyi başardı. Kedigillerden olan ve “Orman hayaleti” olarak adlandırılan vahşi vaşak ile objektif üzerinden göz göze geldiği anı unutamadığını ifade eden Aslan, daha öncede, üç farklı vaşağı aynı gün aynı yerde fotoğraflamıştı.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Türkiye’nin doğal yaşamında bulunan çeşitli vahşi hayvan türleri, foto kapan ve doğa fotoğrafçıları tarafından ortaya çıkarılıyor.

En yakın vaşak fotoğrafı çekildi! Orman hayaleti ile göz göze 5 saniye!

VAŞAK AŞIĞI ASLAN’DAN EN YAKIN FOTOĞRAF!

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yurdun bir çok iline yerleştirdiği foto kapanlarının dışında, doğa fotoğrafçıları da yaban hayatı ve vahşi hayvanları fotoğraflıyorlar. Türkiye’nin genç doğa fotoğrafçılarından Sivaslı Mustafa Aslan, şimdiye kadar en yakından çekilen vaşak fotoğrafı görüntülemeyi başardı. Aslan tam yerini belirtmediği vaşak ile bir kayalığın kenarında karşılaştığını söyleyerek, bir süre bekledikten sonra vaşak ile 5 saniye kadar göz göze gelerek fotoğraf makinasının deklanşörlerine basarak görüntülediğini söyledi. Vaşak ile objektif üzerinden göz göze geldiği anı unutamadığını ifade eden Aslan, daha önce de, üç farklı vaşağı aynı gün aynı yerde fotoğraflamıştı.

En yakın vaşak fotoğrafı çekildi! Orman hayaleti ile göz göze 5 saniye! - Resim : 2

MİMARLIK OKUDU DOĞA FOTOĞRAFÇISI OLDU!

Yaklaşık olarak 6-7 yıldan beri yaban hayatını fotoğraflıyorladığını belirten 26 yaşındaki Mustafa Aslan, ”Yaban hayatına ilgim çocukluk yıllarında izlediğim belgeseller ile başlamıştı. Son yıllarda da profesyonel olarak doğa ve yaban hayatını görüntülüyorum. Eğitim olarak veteriner sağlık bölümü ve mimarlık okudum. Bugüne kadar ise 300’den fazla kuş türü fotoğrafladım. Birçok farklı memeli türü fotoğrafladım. En çok üzerine düşüp yoğunlaştığım canlı ise vaşaklar. Türkiye’nin her noktasına gidip farklı farklı canlıları görüntülüyorum.”dedi.

En yakın vaşak fotoğrafı çekildi! Orman hayaleti ile göz göze 5 saniye! - Resim : 3


“ORMAN HAYALETİ” İLE GÖZ GÖZE 5 SANİYE!

Aslan konuşmasının devamında, "Benim favori hayvanım ise vaşak. Yıllar içerisinde sayısız defa vaşak görüntüledim ama son görüntüleri çok yakın bir mesafeden çektim. Şu an aynı zamanda (Anadolu Kadim Doğa) isimli bir belgeselin de kameramanlarından biriyim. Belgeselin vaşak sahnelerini çekiyorum. Bir yandan da sosyal medyaya bu konsepte içerik üretiyorum. Çektiğim canlıları insanlara hem görüntülerimle hem de sözlü olarak anlatıp insanlara tanıtmaya ve sosyal bir bilinç oluşturmaya çalışıyorum. Tanımadığımız bir şeyi koruyamayız sonuçta.” şeklinde konuştu.

En yakın vaşak fotoğrafı çekildi! Orman hayaleti ile göz göze 5 saniye! - Resim : 4

GECE AVLANIP GÜNDÜZ SAKLANARAK DİNLENİYORLAR!

Kediye benzemekle birlikte normal kedi ağırlığından 5-6 kat daha ağır olan vaşakların ağırlıkları 18–25 kg arasındadır. Kulakları normal kediye kıyasla daha uzun ve uçları tüylüdür. Kış bastırdığında ise sadece kulaklarının üzerindeki tüyler değil, tüm vücudu kalın bir tüy tabakası ile kaplanır. Vaşaklar, gece hareket edip gündüz dinlenmeleri ve doğada kendilerini gizlemedeki ustalıkları nedeniyle “ormanın hayaleti” olarak adlandırılıyor. Çok hızlı hareket ettikleri için, neredeyse görmenin mümkün olmadığı vaşaklar, nesillerinin tükenmesi ile karşı karşıya bulunuyor. Ülkemizde özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde sayıları normalin üzerinde çöken vaşakların avlanması yasak hayvanlar listesinde bulunuyor. Vahşi hayvan türünde olan vaşaklar, doğal yaşamda kendilerini gizleme özellikleri nedeniyle doğa fotoğrafçılarının çok büyük ilgisini çekiyor.

En yakın vaşak fotoğrafı çekildi! Orman hayaleti ile göz göze 5 saniye! - Resim : 5

En yakın vaşak fotoğrafı çekildi! Orman hayaleti ile göz göze 5 saniye! ile ilgili etiketler fotoğrafçı
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.