Emlak vergisinde ilk taksit dönemi 1 Mart'ta başlıyor

Ev, arsa, arazi, işyeri gibi gayrimenkullerin sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu emlak vergisinde ilk taksit dönemi 1 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında olacak. İsteyenler peşin ödeme de yapabilecek.

İlk taksitleri 1 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında yatırılacak olan emlak vergisinde 2022 itibariyle 4 yıllık yeni döneme girildi. 2025 yılına kadar, geçtiğimiz yıl takdir komisyonlarınca belirlenen, bazı ilçelerde yüzde 100’leri aşan yeni zamlı oranlar üzerinden hesap yapılacak.

4 yılda bir toplanan takdir komisyonlarınca belirlenen vergi, bundan önce 2017’de toplanan kurulun 2018-2021 yılları için belirlediği arsa metrekare birim değerleri (rayiç bedel) üzerinden tahsil edilmişti.

Yeni dönem için geçen yıl yine takdir komisyonları toplanarak 2022-2025 yıllarında geçerli olacak değerleri belirledi. Yeni kararlar ile birlikte bazı ilçelerde verginin zamlanma oranı yüzde 100’ü geçti. 

Bu yıl gayrimenkul alanların vergi yükümlülüğü 2023’te başlarken, 2021’de mevcut gayrimenkulü olanlar bu yıl vergiyi yatırmakla yükümlü olacak.

Gayrimenkul satın alanların tapularını aldıktan bulunulan ilçenin belediyesine bildirimde bulunmak gerekli olurken, bildirim yapılmaması durumunda cezalı emlak vergisi ödeniyor.

ÖDEMELER NEREYE YAPILIYOR?

Emlak Vergisi borcunu sorgulama işlemleri belediyelerden veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti aracılığı ile yapılabilirken ödeme işlemleri gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye veya belediye hesabının bulunduğu banka şubelerine yapılabiliyor.

İlk ve ikinci taksidini mutlaka belirlenen süre içinde yatırmak gerekirken, gecikme durumunda yüzde 1,6 oranında faiz uygulanıyor.

KİMLER MUAF?

Geliri olmadığını belgeleyenler, emekli maaşından başka geliri olmayanlar, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olmaları halinde (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) bu meskene ait vergi ödemezken muafiyetten yararlanan kişiler, 53 bin lirayı aşan sermaye iradı (mevduat faizi, repo, döviz hesabı faizi, fon payı gibi gelir) olma durumundan sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanamıyor.

Muafiyet şartlarını taşıyanların konuya ilişkin formu doldurup bağlı bulundukları belediyeye vermeleri yeterli olurken, muafiyetini bilmeden ödeme yapan vatandaşlar 5 yıl geriye dönük iade hakkına sahip oluyor.

Emlak vergisinde ilk taksit dönemi 1 Mart'ta başlıyor ile ilgili etiketler emlak vergisi gayrimenkul
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.