Emekli generallerin ve akrabalarının çiftliği!

Orman yangınlarında en çok tartışılan kurumların başında THK geliyor... Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir” diyerek 1925’te kurduğu Türk Hava Kurumu nasıl "3 aydan erken uçak kaldıramaz" hale geldi? Bir emekli general tarihi kurumu nasıl "aile şirketine" çevirdi... İşte o çöküşün hikayesi..

Türkiye günlerdir orman yangınları ile mücadele ederken, ana tartışma konusu Türk Hava Kurumu uçaklarının yangın söndürme çalışmalarında neden kullanılmadığı...

Son olarak CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan bu konuda bir itiraf geldi. THK'yı ziyaret eden Kılıçdaroğlu, envanterde 3 aydan daha erken havalanabilecek bir uçak bulunmadığını söyledi.

Peki Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir” diyerek 1925’te kurduğu Türk Hava Kurumu nasıl bu hale geldi, ve köklü kurumu kimler batağa sürükledi?

EMEKLİ GENERALİN "AİLE ŞİRKETİ"!

Daha önce de adı yolsuzlukla anılan kurumun kaderi 2009 yılında başkanlığa seçilen Emekli Tümgeneral Osman Yıldırım'la tamamen değişti. Osman Yıldırım THK Vakfını kurarak bu vakfa ait 13 anonim şirket oluşturdu.

Kurulan 13 şirket üzerinden 17 ayrı bankadan 800 milyon TL kredi kullanıldı ve bu krediler karşılığında kurumun bütün taşınmazları ve uçaklar dahil pek çok aracı söz konusu bankalara ipotek ettirildi.

Yapılan usulsüzlükler ve yolsuzluklar üstü örtülemeyecek duruma gelince, Ekim 2014 yılında Yıldırım ve Gökcen Havacılık Genel Müdürü dahil pek çok kişi gözaltına alındı. Kasım 2014 itibariyle de Yıldırım ve oğlunun da aralarında bulunduğu 5 kişi tutuklandı.

Yıldırım daha önce kendisini THK Vakfı mütevelli heyeti başkanı seçtiği için cezaevinden bile kurumu yönetmeye devam etti. Hatta bankalara "Benden izinsiz THK'ya ödeme yapamazsınız" diye ihtarname yolladı!

Kardeşi İbrahim Yıldırım'ı kendisine danışman olarak atadı. THK üniversitesi yönetimi ve rektörünü görevden alıp yenilerini atadı, karısının estetik cerrahını üniversitenin mütevelli heyeti başkanı, kardeşini, eniştesini, yeğenini ve arkadaşını THK Vakfı yöneticisi yaptı.

Aile şirketine dönen bu yapı yeni yönetimlerin elini kolunu bağladı. Zaten zorda olan kurum yönetilemez hale geldi. Bu süreçte başkan olan Vacit Öktem "Elimizi kolumuzu bağladı, bize Atatürk'ün emaneti olan kurumu kapattırmak istiyor" diye isyan etti.

Sonraki yıllarda da kurum borç krizi, yeni yolsuzluk iddiaları ve yönetim krizleriyle çalkalanmaya devam etti. 2018 yılında THK yönetimi dilekçe vererek kuruma kayyum atanmasını talep etti. Halen kayyum tarafından yönetilen kurumun yapılandırılmış 1.8 milyar TL borcu bulunuyor.

Emekli generallerin ve akrabalarının çiftliği! ile ilgili etiketler Yangın Orman Yangını Türk Hava Kurumu uçak Kılıçdaroğlu
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.