Ekrem İmamoğlu’nun metro çelişkisi… Kendisi başka, yardımcısı başka dedi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’da çivi bile çakamadığı yönünde eleştirdiği CHP’li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ekibinin cevap yetiştirme çabası büyük çelişki ve yalanı ortaya çıkardı.

Başakşehir Çam Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir metro hattı açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İBB’nin sorumluluğunda olan metroyu yapmadıkları için devraldık. 3 yılı geçti, bu büyükşehir belediyesi ne yazık ki İstanbul’a bir çivi bile çakamadı.” dedi. CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun metro karnesini gündeme taşıyan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a cevap vermeye kalkan İmamoğlu ve ekibi iki gün arayla birbiriyle çelişti. Gerçek ise bambaşka çıktı.

Ekrem İmamoğlu’nun metro çelişkisi… Kendisi başka, yardımcısı başka dedi!

İMAMOĞLU: 13 KİLOMETRE YAPTIK

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 13,27 kilometre metro inşa ettiklerini savundu. İmamoğlu’nun 9 Nisan’da yaptığı açıklamada, “Çivi mi istiyorlar? Açıkçası ben bir çivi göstereyim. Burada kocaman bir çivi var. Bu, tam 13,27 kilometre, Ekrem İmamoğlu’nun ortalaması.” ifadelerini kullandı.

Ekrem İmamoğlu’nun metro çelişkisi… Kendisi başka, yardımcısı başka dedi! - Resim : 2

İMAMOĞLU'NUN YARDIMCISI: 46 KİLOMETRE YAPTIK

İmamoğlu’nun ardından bir “çivi” savunması da İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce’den geldi. Buğra Gökce, İmamoğlu döneminde İBB’nin 46,2 kilometre metro hattı inşa ettiğini söyledi. Gökce, “Sayın Başkanımız Ekrem İmamoğlu döneminde çakılan çivilerin bazıları” ifadeleriyle paylaştığı listenin ilk sırasında şu maddeye yer verdi: “46,2 km metro hattı”

İBB Başkanı İmamoğlu 13,27 kilometre metro yaptığını öne sürerken, İBB Sekreter Yardımcısı Gökce bu rakamı 3,5 kat artırarak 46,2 kilometreye çıkarması dikkat çekti.

Ekrem İmamoğlu’nun metro çelişkisi… Kendisi başka, yardımcısı başka dedi! - Resim : 3

GERÇEKTE OLAN: 7 KİLOMETRE

Ancak gerçek rakamlar, İmamoğlu ve yardımcısı Gökce’nin çelişkili olarak açıkladığı iki rakamın da yalan olduğunu gösteriyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 6 Ocak 2023’te açıkladığı verilere göre İmamoğlu yönetimi 27 Haziran 2019 tarihinden bu yana İstanbul’da 7,24 kilometrelik metro inşaatı yapabildi.

CHP’li İBB’nin yıllık ortalama metro inşa oranı ise 2,07 kilometre ile son 34 yılın en düşük seviyesinde.

Ekrem İmamoğlu’nun metro çelişkisi… Kendisi başka, yardımcısı başka dedi! - Resim : 4

YAPAMADI, DEVRETTİ

Ekrem İmamoğlu'nun İBB başkanlığı döneminde birçok metro bitirilemediği için Bakanlığa devredildi. Sıfırdan hiçbir metro projelendirmesi yapılıp çalışmasına başlanmadı. İmamoğlu'ndan önce AK Parti döneminde yapımına başlanan ve bitme noktasına gelen birçok metro hala tamamlanamadı.

Pendik-Sabiha Gökçen Metrosu ile Başakşehir-Kayaşehir Metrosu Ulaştırma Bakanlığı’na devredildi.

İmamoğlu İBB’si; AK Parti döneminde yapımına başlanan Sancaktepe-Yenidoğan Metrosu, Yenikapı-Sefaköy Metrosu, Kirazlı-Halkalı Metrosu'nun inşaatını sürdüremeyip durdurdu.

Kaynarca-Tuzla metrosunda ilerleme kat edilemedi.

Projesi, izinleri ve finansmanı hazır olan Kağıthane-İstinye Metrosu’na kazma bile vurulamadı.

Ekrem İmamoğlu’nun metro çelişkisi… Kendisi başka, yardımcısı başka dedi! - Resim : 5

AK PARTİ YAPTI, O HESAPLADI

AK Parti döneminde ihalesi, projesi ve fizibilite çalışmaları yapılarak çalışması başlatılmış metroların bazıları İmamoğlu döneminde bitirildi. İmamoğlu, bitirdiği kısmı değil bu metroların tamamını kendi yapmış gibi sundu.

İmamoğlu döneminde açılışı yapılan Mahmutbey-Mecidiyeköy metro hattı, AK Parti döneminde %100 oranında bitirilmişti. İmamoğlu, 18 kilometre uzunluğundaki bu hattı kendi icraatı gibi hesaplıyor.

İmamoğlu'nun açılışını yaptığı Dudullu-Bostancı Metrosu, 2019 yılında %70 oranında bitirilmişti. 14.3 kilometre uzunluktaki Dudullu-Bostancı metrosunun İmamoğlu döneminde 4.29 kilometresi yapıldı. Ancak İmamoğlu hattın tamamını kendi yapmış gibi yansıtıyor.

İmamoğlu'nun açtığı Alibeyköy-Cibali tramvayının 2019'a kadar %70'i tamamlanmıştı. 8.8 kilometre uzunluğundaki bu hattın da yüzde 100'ünü İmamoğlu kendi hanesine yazıyor.

Yıldız-Mecidiyeköy Metro hattında 2019 yılında ilerleme %75 seviyesindeydi. İmamoğlu döneminde sadece 2 durak açılışı yapıldı.

Ekrem İmamoğlu’nun metro çelişkisi… Kendisi başka, yardımcısı başka dedi! ile ilgili etiketler Ekrem İmamoğlu İBB metro
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.